Annons

Stordalen ny ägare i Ving – flygbolaget byter namn

Petter Stordalen under presskonferensen då hans ägarskap meddelades.
Petter Stordalen under presskonferensen då hans ägarskap meddelades. Foto: Malin Hoelstad

Vinggruppen blir nordisk igen i en affär på sex miljarder kronor. Det är bland annat den norska affärsmannen Petter Stordalen som tar över charterjätten – och i samband med det byter flygbolaget Ving namn till Sunclass Airlines.

Under strecket
Publicerad

Vinggruppen har normalt varit ovanligt vinstgivande inom den annars hårt pressade chartern.

Foto: Martina Katz/TT Bild 1 av 2

”Det här är den bästa dagen i mitt yrkesliv”, sa Petter Stordalen, som är mest känd som ägare av den stora hotellkedjan Nordic Choice Hotels.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 2

Chartergruppen Ving presenterade på onsdagen sina nya ägare. Det blir hotellmagnaten Petter Stordalens företag Strawberry Group som går in tillsammans med riskkapitalbolagen Altor och TDR Capital. Affären är enligt Petter Stordalen på sex miljarder kronor.

– Det alla sa var omöjligt, att säkra Spies, Tjäreborg och Ving, har vi gjort, sa Petter Stordalen som möttes av Vingpersonalens jubel som om det vore på fotbollsmatch.

Rent tekniskt försätts tre bolag i konkurs för att direkt köpas upp igen av den nya ägargruppen. Det berör bland annat Ving Sverige samt Thomas Cook Nordic Holding respektive Thomas Cook Northern Europe. Samtidigt gavs beskedet att själva flygbolaget byter namn till Sunclass Airlines.

Personalen informerades vid samma möte som pressen. Den lite nervösa – men ändå uppsluppna – stämningen gick inte att ta miste på. VD Magnus Wikner möttes redan innan den nya ägaren tillkännagavs av stort jubel när han steg upp på scen. Sedan växte jublet till storm när Stordalen trädde fram.

– Många ville köpa, men vi var de enda som ville säkra hela verksamheten i en rekonstruktion, säger Stordalen.

Annons
Annons

Vinggruppen har normalt varit ovanligt vinstgivande inom den annars hårt pressade chartern.

Foto: Martina Katz/TT Bild 1 av 1

Försäljningen blev aktuell efter att Vings ägare Thomas Cook-gruppen den 23 september gick i konkurs. Konkursen skapade enligt Wikner ”enormt kaos” och osäkerhet i hela Vinggruppen som hade placerat hundratals miljoner kronor i det havererade brittiska moderbolaget. Magnus Wikner tackade särskilt norska DNB för hjälp under den svåra tiden.

– Vi visste inte om vi skulle klara detta, men har jobbat dag och natt, sa Magnus Wikner.

Vinggruppen har normalt varit ovanligt vinstgivande inom den annars hårt pressade chartern.
Vinggruppen har normalt varit ovanligt vinstgivande inom den annars hårt pressade chartern. Foto: Martina Katz/TT

Harald Mix, vd i riskkapitalbolaget Altor som tar en andel i Vinggruppen på 40 procent, räknar med en kraftig värdestegring på satsat kapital när Vinggruppen nu räddas.

– Vi tror att på avkastning om 20 procent årligen i våra investeringar, sa Harald Mix som lät förstå att i affärens totalpris på cirka sex miljarder kronor ingår mycket stora kostnader för de nya ägarna att genomföra alla de resor som har bokats och delbetalats tidigare.

Budskapet på onsdagen var också att varken anställda eller resenärer skulle påverkas, även om affären delvis innebär konkurs och rekonstruktion.

Stordalen var starkt kritisk mot de tidigare brittiska ägarna. De dränerade enligt Stordalen Vinggruppen på miljarder för att täcka förlusterna i Storbritannien där övergången till nätbokningar gått mycket trögt. Vid konkursen fanns hela 600 brittiska resebyråer kvar, medan inga fysiska Vingresebyråer alls finns i Norden där kunderna lärt sig att nätboka.

Annons
Annons

”Det här är den bästa dagen i mitt yrkesliv”, sa Petter Stordalen, som är mest känd som ägare av den stora hotellkedjan Nordic Choice Hotels.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

I hela Norden har Vinggruppen 1,6 miljoner resenärer. Och Vinggruppen har normalt varit ovanligt vinstgivande inom den annars hårt pressade chartern. Det senast redovisade verksamhetsåret (september/oktober 2017/18) var bruttoresultatet 1,5 miljarder kronor, eller 9 procent av omsättningen före räntor, skatt och extraordinära utgifter.

Men Vinggruppen tvingades de senaste åren till stora organisationsförändringar, vilket troligen fördröjt jakten på nya ägare.

”Det här är den bästa dagen i mitt yrkesliv”, sa Petter Stordalen, som är mest känd som ägare av den stora hotellkedjan Nordic Choice Hotels.
”Det här är den bästa dagen i mitt yrkesliv”, sa Petter Stordalen, som är mest känd som ägare av den stora hotellkedjan Nordic Choice Hotels. Foto: Malin Hoelstad

Såväl flygbolaget Thomas Cook Airlines Scandinavia som flygleasingbolaget TCNE flyttades för ett par år sedan över till den brittiska delen av koncernen. Och även flera skandinaviska hotell togs över av moderbolaget som sedan sålde dem vidare i joint venture med andra för att få in kapital.

Men Stordalen gav beskedet att han inte ser några hinder att köpa tillbaka viktiga hotell som hamnat utanför den nordiska gruppen. Det gäller bland annat två Sunwinghotell i Grekland och ett Sunwinghotell på Gran Canaria.

Klart är att ledningen i Vinggruppen hade bråttom att hitta en köpare. Man var varit oroliga för att kunderna skulle bli osäkra och avstå från att boka resor. Man har också uppvaktats av många.

Under veckorna efter konkursen i Storbritannien fanns totalt 25 spekulanter på Vinggruppen – som består av Ving Sverige, Globetrotter, Ving Norge, Spies i Danmark samt Tjäreborg i Finland. Därtill har alltså själva flygbolaget, som legat i en separat ägarstruktur, fått samma nya ägare som Vinggruppen – men byter alltså namn till Sunclass Airlines.

Tidigt spekulerades i om Thomas Cook skulle få riskkapitalbolaget Triton som nya ägare, eftersom Triton hade lagt ett bud i maj, före konkursen. Det spekulerades även om att det Hongkongbaserade kinesiska konglomeratet Fosun ville köpa. Samtidigt höll andra öppet för att någon konkurrent i branschen kunde ta över. Och det blev alltså den norska hotellmagnaten.

I stora delar av Europa har konkurrenten TUI med bland andra Fritidsresor kunnat flytta fram positionerna den senaste månaden. Men i Norden ser det nu ut att bli samma spelplan som tidigare. Petter Stordalens affärsupplägg förutsätter nu att Stockholms tingsrätt godkänner konkursansökan samt att inom kort de nya ägarna får tillträda i syfte att rädda stora värden.

Efter reklamen visas:
Stordalen blir Vings nya ägare
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons