X
Annons
X
Recension

Nabo Ny älskling – men vid fel kan vi väl få en ursäkt?

Modern och lekfullt vällagad nordisk mat serveras hos nykomlingen vid Tegnérlunden. Trots vissa brister i kök och service är detta en oslipad diamant som har förutsättningar att bli Vasastans nya älskling.

Foto: Tomas Oneborg

Nabo

Typ
Mellanklass
Kontakt
Tegnérgatan 34, tel: 08-393546.

Betyg: 4 av 6

Efter månader av ombyggnad och mer än ett års försening har äntligen Tegnérlundens nya granne slagit upp portarna. Restaurang Nabo, ordet betyder just granne både på norska, danska och fornsvenska, är ett både sobert och lekfullt tillskott till Vasastans krogutbud.

De gamla kontorslokalerna har förvandlats till en rymlig krog med vilsam inredning i varma toner och med ett chambre separée en trappa ner. Bakom Nabo står Andreas Höistad och Nick Sitbon, med ett förflutet bland annat på F12 Terrassen, samt Johannes Soner som tidigare drivit flera krogar i Linköping.

Nordiska råvaror i säsong är menyns stöttepelare. Här finns smaker av rökt och syrat – traditionella nordiska konserveringsmetoder. Maten är vällagad med spännande och ibland överraskande smakkombinationer – däremot finns det en del att jobba på när det gäller presentationen.

Annons
X

Kalvläggen i dillsås med en krispig råraka får oss dock på bättre humör.

Det börjar mycket bra med förrätterna.

Tartaren på oxinnanlår är ljuvlig. Här finns en lekfullhet med frysta örter pudrade över en stenplatta med tartaren i centrum och tillbehören i små nedsänkta gropar. Pilgrimsmusslorna är perfekt tillagade och det krispiga bovetet och vasslen kompletterar i smak och konsistens.

1/3
Foto: Tomas Oneborg
2/3
Foto: Tomas Oneborg
3/3
Foto: Tomas Oneborg

Varmrätterna däremot behöver mer finess. Det är lite synd att gömma den vällagade och vackra hälleflundran under ett heltäckande kålblad, även om den röda spetskålen i sig är både god och effektfull. Kålrabbin med bönkräm har välbalanserade smaker men ropar efter tillbehör med mer krispighet. Kalvläggen i dillsås med en krispig råraka får oss dock på bättre humör och ett plus blir det för tillbringaren med extra sås vid sidan av.

Inte heller efterrätterna lever riktigt upp till våra förväntningar. Den vackert upplagda pumpadesserten levereras på en nötbotten som definitivt inte är nybakad och mandelpannkakan med hjortron är i stabbigaste laget.

När det blir fel på notan förväntar vi oss åtminstone en ursäkt och inte bara ett ”ojdå”.

Vi får bra och genomtänkta vinrekommendationer och när vi tvekar mellan två viner får vi smaka på båda. Men rutinerna sitter inte riktigt ännu – vid ett av våra besök räknar vi till tre olika servitörer som arbetar med våra beställningar. Och när det blir fel på notan förväntar vi oss åtminstone en ursäkt och inte bara ett ”ojdå”.

Men trots detta känns Nabo som ett varmt och välkomnande ställe – en ännu oslipad diamant som kommer att glittra klarare när kök och service har blivit varma i kläderna. Vi trivs och kommer gärna tillbaka.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 4
Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 4
Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 4
Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 4
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X