Annons

Den perfekta starten på tv-sommaren

”Dublin murders”, ”Da 5 bloods” och ”Little fires everywhere”.
”Dublin murders”, ”Da 5 bloods” och ”Little fires everywhere”. Foto: SVT, Netflix, TT

Barnförbjuden tecknad komedi, flera nya deckar­serier och en hajpad världs­premiär. Här guidar vi till nyheter på Netflix, HBO Nordic, SVT Play och övriga streaming­plattformar.

Under strecket
Publicerad

Jacqueline Audry.

Foto: SVT

1 / 11

Women make film

Dokumentärserie, SVT Play

Jacqueline Audry.
Jacqueline Audry. Foto: SVT

SVT har tidigare visat Mark Cousins filmhistoriska odyssé ”The story of film”. Nu är den irländske filmaren och kritikern tillbaka med en ny hyllad dokumentärserie. Denna gång handlar det om kvinnors filmskapande och filmkonst. Hela 183 olika filmare lyfts fram i denna gedigna programserie, fullspäckad med oumbärlig filmhistoria.

”Women make film”, 14 avsnitt x 60 min, SVT Play (premiär den 12 juni).

Annons
Annons

Zombieskräck dokusåpamiljö.

Foto: Netflix

2 / 11

Reality Z

Säsong 1, Netflix

Zombieskräck dokusåpamiljö.
Zombieskräck dokusåpamiljö. Foto: Netflix

Charlie Brookers ”Dead set” från 2008 kommer här i brasiliansk tappning. Under inspelningen av en realityserie bryter en zombiesmitta ut. Deltagarna avskärmas i den skyddade, ”Big brother”-liknande inspelningsstudion. Men hur länge kan de klara sig här?

”Reality Z”, 10 avsnitt, Netflix (premiär den 12 juni).

Annons
Annons

Krisande patriark.

Foto: Netflix

3 / 11

F is for family

Säsong 4, Netflix

Krisande patriark.
Krisande patriark. Foto: Netflix

Roliga Bill Burr har skapat denna barnförbjudna (!) tecknade serie tillsammans med ”The Simpsons”-författaren Michael Price. Möt Murphys: en dysfunktionell irländsk-amerikansk familj i en förort i 1970-talets USA. Roligt och mörkt med kända skådespelare, som Laura Dern och Vince Vaughn, på rollistan.

”F is for family”, 12 avsnitt x 30 min, Netflix (premiär den 12 juni).

Annons
Annons

Spike Lees film skulle ha visats utanför tävlan i Cannes.

Foto: David Lee/Netflix

4 / 11

Da 5 bloods

Regi: Spike Lee

Drama

Spike Lees film skulle ha visats utanför tävlan i Cannes.
Spike Lees film skulle ha visats utanför tävlan i Cannes. Foto: David Lee/Netflix

Hajpad världspremiär: Spike Lees Vietnam-film, om fyra krigsveteraner som i nutid återvänder till Vietnam för att hitta kvarlevorna av sin gruppledare och den guldskatt han hjälpte dem att gömma, är den perfekta starten för film- och tv-sommaren 2020.

”Da 5 bloods”, drama, 2 tim 34 min, Netflix (premiär den 12 juni).

Annons
Annons

Polsk deckare efter roman av Harlan Coben.

Foto: Krzysztof Wiktor/Netflix

5 / 11

Den enda lögnen

Seriestart, Netflix

Polsk deckare efter roman av Harlan Coben.
Polsk deckare efter roman av Harlan Coben. Foto: Krzysztof Wiktor/Netflix

Den amerikanska författaren Harlan Cobens deckare ”Den enda lögnen” har blivit polsk Netflixserie. En distriktsåklagare förlorade sin syster när fyra ungdomar försvinner från ett sommarläger. I nutid får han ett fall som kommer att väcka minnena av systern – men också hoppet att kunna hitta henne vid liv. Coben skrev också boken som låg till grund för den beroendeframkallande Netflixserien ”The stranger”.

”Den enda lögnen”, 6 avsnitt, Netflix (premiär den 12 juni).

Annons
Annons

Redo för experiment.

Foto: Peter Menzel/TT

6 / 11

Spaceship Earth (2020)

Regi: Matt Wolf

Dokumentär, vod

Redo för experiment.
Redo för experiment. Foto: Peter Menzel/TT

Om Biosphere 2, ”våra dagars Noaks ark, är ett seriöst vetenskapligt experiment tvistar de lärde” kunde man läsa i SvD den 2 februari 1992.

Projektet uppmärksammades över hela världen. Fyra män och fyra kvinnor skulle stänga in sig i ett gigantiskt laboratorium med målet att vara självförsörjande – återanvända syre, vatten och avfall – under två år. Det gick inte som man tänkt sig. Denna hyllade dokumentär, som hade premiär på filmfestivalen i Sundance tidigare i år, berättar historien om det bisarra projektet som spårade ur för att snart börja anta formen av en sekt.

”Även om de vetenskapliga frågetecknen hopar sig kring Bioshpere 2 så är anläggningens pedagogiska värde stort. För en halv miljon besökare o året blir Naoks Ark II en fängslande påminnelse om vad som nu hotar vår jord – inte översvämning men väl miljöförstöring”, avslutade SvD:s Sigfrid Leijonhufvud sin text.

”Spaceship Earth”, dokumentär, 1 tim 53 min, vod (premiär den 13 juni).

Annons
Annons
Foto: C More

7 / 11

Blodsbröder

Seriestart, C More

Foto: C More

Ny, dansk thrillerserie om två bröder som hamnar på olika sidor av lagen(!). Adam är börsmäklare men förförs av drogbranschen som erbjuder makt och pengar. Adams bror Jakob har brutit med familjen och arbetar nu på som polis på narkotikaroteln. Men när deras far ska begravas återförenas bröderna. Nästan parodiskt uttjatad premiss men bröderna Milad och Mehdi Avaz som har regisserat ser ändå ut att ha presentera en sevärd sommarthriller.

”Blodsbröder”, 8 avsnitt x 40 min, C More (premiär den 11 juni).

Annons
Annons

Reese Witherspoon.

Foto: TT

8 / 11

Little fires everywhere

Säsong 1, Amazon Prime

Reese Witherspoon.
Reese Witherspoon. Foto: TT

Ny miniserie med Reese Witherspoon (som även har producerat) i huvudrollen vilket lär tilltala alla fans av ”Big little lies”. Serien bygger på en roman av Celeste Ng om det utåt sett perfekta mor och dotter-paret Richardsson. Men stämningen förändras i Shaker Heights när en ny familj flyttar in. Gåtan serien bland annat strävar efter att förklara är vem som är skyldig till den brand som inleder hela serien.

”Little fires everywhere”, 8 avsnitt x 60 min, Amazon Prime Video.

Annons
Annons

9 / 11

Gratis film

I samband med protesterna mot den amerikanska polisens våld mot svarta medborgare har flera filmsajter tillgängliggjort aktuella filmer på temat.

Har du inte redan sett Raoul Pecks hyllade ”I am not your negro” finns den just nu gratis på Cinemafricas hemsida. Sedan tidigare går det att se Ava DuVernays Netflix-dokumentär ”Det 13:e tillägget”, som drar en linje från slaveriets avskaffande till dagens amerikanska kriminalpolitik, på Youtube. Även Criterion Channel har släppt ett antal titlar gratis, bland annat Cheryl Dunyes ”The watermelon woman” från 1996.

Annons
Annons

Tae-ri Kim och Min-hee Kim.

Foto: SVT

10 / 11

The handmaiden

Regi: Chan-wook Park

Drama, SVT Play

Tae-ri Kim och Min-hee Kim.
Tae-ri Kim och Min-hee Kim. Foto: SVT

Fantasiskt vacker, på samma gång intensiv men lågmäld psykologisk thriller som fick högsta betyg av SvD:s Jan Söderqvist vid den svenska biopremiären:

”Park Chan-wook balanserar virtuost det sexiga och det söta, den hårda formella disciplinen och den mjukgörande sensualismen. Exakt så här kan intelligens se ut på film.”

”The handmaiden”, drama, 2 tim 18 min, SVT Play.

Annons
Annons
Foto: SVT

11 / 11

Dublin murders

Seriestart, SVT Play

Foto: SVT

Sommarens kriminalseriesäsong är officiellt inledd. Jag är nyfiken på denna BBC-serie som ser ut att vara ett starkt tillskott i en överfull genre. Beståndsdelarna känns igen: en flicka hittas mördad på exakt samma plats som ett annat mordfall, där två barn dog och ett överlevde. Är morden sammanlänkade? Serien bygger på två romaner av Tana French.

”Dublin murders”, 8 avsnitt x 60 min, SVT Play (premiär den 13 juni).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons