Annons

Mikael Törnwall:Ny börsälskling – men de kan döda Izettle

Izettle har alla förutsättningar att bli en ny älskling på börsen. Företaget dominerar sin nisch, kreditkortsbetalningar för småföretag, i Europa.

Men räkna med stenhård konkurrens. Vad händer om Google eller Apple bestämmer sig för att döda Izettle?

Under strecket
Publicerad
Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Izettle går till börsen senare i år

Izettles grundare Jacob de Geer identifierade för åtta år sedan att storbankerna och kreditkortsjättarna glömt bort segmentet småföretag. Att ha en vanlig kreditkortsläsare av den typ som finns i pressbyrån eller Ica kan kosta åtskilliga tusentals kronor per månad i avgifter och provisioner.

Izettles läsare kostar några hundralappar. Visserligen tar företaget en rätt hög procentsats på transaktionerna, men ett litet fik eller en glasskiosk måste sälja ganska mycket latte och glass för att de traditionella lösningarna ska löna sig.

Izettle har sedan starten etablerat sig i 12 länder i Europa och Latinamerika. Den tydligaste konkurrenten, amerikanska Square, syns inte mycket i Europa. Företaget finns i dag enbart i Storbritannien. Å andra sidan har Izettle inga planer på att försöka konkurrera med Square i USA.

Enligt Jacob de Geer har det att göra med att betalningar är en lokal marknad med lokala regler och lokala konsumentbeteenden. Att du lyckats i USA är ingen garanti för framgång i Europa och vice versa, resonerar han.

Annons
Annons
Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 1

Det här innebär också att tillväxtbolaget Izettle de kommande åren ska värderas utifrån potentialen i de befintliga marknaderna snarare än på en förhoppning om globalt herravälde.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Om man ska tro företaget finns det gott om tillväxtpotential i att gräva där man står. Finanschefen Maria Hedengren pekar på att det finns 28 miljoner potentiella småföretagskunder i de 12 länder man i dag verkar i. I slutet av 2017 hade man drygt 400 000 kunder.

Maria Hedengren uppger att målet är att växa 40 procent per år de kommande tre åren. Om den prognosen håller i sig kommer företaget att omsätta drygt 2,5 miljarder kronor år 2020, samma år som företaget också ska visa ett positivt ebitda-resultat.

Så långt allt väl.

Men konkurrensen kommer att vara stenhård. Jacob de Geer har förmodligen rätt i att det värsta hotet vare sig kommer från storbankerna, kreditkortsjättarna eller Square.

Betaltjänster för småföretag må vara en stor marknad om du börjar på noll, men på gränsen till ointressant om du är en storbank som är van att bolla med hundratals miljarder.

Square har troligen fullt upp att fortsätta växa på sin hemmamarknad. Men det finns andra.

Hotet kan dels komma från andra snabbväxare inom fin tech, såsom Klarna, eller från globala jättar som Amazon, Apple eller Google.

Det är företag som om de bara vill har tekniken, kunnandet, kundbasen och musklerna som krävs för att döda Izettle.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons