Annons

"Farlig" coronalag upprör i Israel

Två män simmar med munskydd i Tel Aviv tidigare i juli.
Två män simmar med munskydd i Tel Aviv tidigare i juli. Foto: Oded Balilty/AP/TT

Israels parlament Knesset har antagit en kontroversiell lag som ger regeringen stora befogenheter att införa begränsningar för att bekämpa coronaviruset – utan att parlamentet får insyn i orsakerna till åtgärderna.

Oppositionen kallar lagen, som ska gälla i knappt ett år, drakonisk och farlig.

Under strecket
TT
Publicerad

Den nya lagen – som kallas "Stora coronalagen" – tillåter regeringen att införa alla restriktioner de anser vara brådskande och nödvändiga för att bekämpa viruset om det anses föreligga en stor risk för vidare spridning, utan att låta parlamentet ta del av beslutsunderlaget under de första 24 timmarna.

Den tillåter även regeringen att införa hårda regler för demonstrationer, men den kan inte förbjuda dessa, i en tid där kritiken mot premiärminister Benjamin Netanyahu är hård.

Lagen är tillfällig, och ska gälla till den 30 juni nästa år.

Åtgärder som inte bedöms som brådskande för att stävja coronavirusets spridning ska godkännas av Knesset i förväg.

Oppositionen rasar mot lagen och att parlamentet gett regeringen så stor makt i frågan, och befarar att den nya lagen äventyrar demokratin.

– I demokratiska länder godkänner vi inte drakoniska och farliga lagar som den här, säger Nitzan Horowitz, ledare för vänsterpartiet Meretz.

Parlamentet har vid ett antal gånger kört över regeringens förslag om åtgärder. I måndags upphävdes ett regeringsbeslut om att begränsa antalet besökare på landets stränder och simbassänger. Och i tisdags stoppades ett påbud om att låta stänga restauranger. Ett parlamentsutskott anklagade då regeringen för att införa för hårda restriktioner som saknar vetenskaplig grund.

Annons
Annons

Enligt regeringen är den nya lagen nödvändig för att effektivisera dess befogenheter och därigenom hantera coronakrisen.

– Hyser ni några tvivel om att vi inte kommer att kunna stoppa spridningen av coronaviruset utan att kunna fatta snabba, svåra tydliga beslut som vi gjorde under den första vågen? säger ministern för inrikes säkerhet Amir Ohana.

Men i ljuset av att regeringen under sommaren har kritiserats hårt för sin hantering av pandemin, att den pressade Netanyahus opinionssiffror har rasat den senaste tiden och att han är åtalad i en korruptionsrättegång, anser oppositionen att det är viktigt att Knesset kan fortsätta granska honom.

– Ingen demokrati i världen skulle gå med på att ogiltigförklara sitt eget parlament, säger den oppositionelle parlamentsledamoten Yoel Razvozov, som beskriver den nya lagen som fascistisk och diktatorisk.

Efter att inledningsvis ha lyckats begränsa coronavirusets spridning hävdes många restriktioner i landet i slutet av april, men de senaste veckorna har antalet smittade stigit i höjden och stundtals legat på över 1 000 per dag.

Sammanlagt har hittills över 53 000 personer konstaterats smittade i landet, fler än 400 människor har avlidit i smittan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons