Annons

Ny dalaflygplats ska locka skidturister

Utbyggd flygplats i Sälen kan ge trängsel i backarna. Arkivbild.
Utbyggd flygplats i Sälen kan ge trängsel i backarna. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det står nu klart att staten skjuter till en kvarts miljard till en utbyggnad av Sälens flygplats. Men satsningen saknar inte kritiker.

Under strecket
TT
Publicerad

Investeringsstödet på 250 miljoner kronor, som beslutades för tre år sedan av den då borgerliga regeringen, har nu godkänts av EU-kommissionen. Satsningen innebär bland annat att flygplatsens start- och landningsbana förlängs till 2 500 meter. Totalkostnaden beräknas till närmare 700 miljoner kronor.

– Från statens sida handlar det om att främja möjligheten till ökad tursim och fler arbetstillfällen i regionen, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S) till TT.

Konsortiet bakom projektet, Scandinavian Mountains Airport, räknar med att hundratusentals charterresenärer ska använda flygplatsen inom några år – en förutsättning för att den inte ska gå med förlust.

Transportekonomen och miljöpartisten Arne Karyd, som utrett Sälensatsningen, sågar prognoserna. Så många nya skidturister kommer inte bara för att man bygger en flygplats, säger han i en intervju med SVT Nyheter Dalarna.

Tanken är att flygplatsen ska betjäna skidsportorter i både Dalarna och Norge, där intressenterna bakom konsortiet driver sin verksamhet. Anna Johansson tror att flygplatsen ger regionen förutsättningar att öka turismen från övriga Europa, men hon betonar att staten inte kommer att skjuta till mer pengar.

– Det handlar om investeringsstöd vid ett tillfälle. Något driftsstöd kommer inte att bli aktuellt för den här flygplatsen. Den måste så att säga leva på egna meriter, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons