Annons

Ny digital satsning ska ge fler chans gå på Operan

”Eskapist” av Alexander Ekman från 2019 är ett av de verk man kan se på Operan Play.
”Eskapist” av Alexander Ekman från 2019 är ett av de verk man kan se på Operan Play. Foto: Nils-Emil Nylander

Se opera och balett gratis – på Operan Play. Kungliga Operan satsar från och med den 4 mars på att fler ska kunna uppleva husets föreställningar och komma bakom kulisserna.

Under strecket
Publicerad

Missade du nyskrivna operorna i ”Short stories II” eller ”Madama Butterfly” med stjärnan Asmik Grigorian 2014 eller förra årets danssuccé ”Eskapist” av Alexander Ekman? Då finns fler chanser att se dem i specialversioner från och med den 4 mars – på Operan Play. Dessutom kan man se intervjuer med tonsättare, regissörer och koreografer.

Satsningen är ett led i Kungliga Operans uppdrag att öka tillgängligheten till scenkonst genom digitala utsändningar av föreställningar som kan ses i hela landet.

”Vår vision är att kunna sända live flera gånger om året och att erbjuda svenska folket ett stort utbud från operahuset på Operan Play. Vi ser också att beteendet att lyssna på musik ökar och här kan vi erbjuda ett unikt material från våra inspelningar med Kungliga Hovkapellet som aldrig tidigare givits ut,” säger Kungliga Operans vd Birgitta Svendén i ett pressmeddelande.

Förra året kartlade Operan svenskarnas intresse för scenkonst, både bland befintlig publik och bland dem som inte besökt huset. Att döma av dessa undersökningar är intresset för opera och dans stort, och uppåt var tredje tillfrågad person kan tänka sig att också se föreställningar digitalt.

På SvD:s fråga om hur upphovsrätten garanteras – uppsättningarna har ju ofta en rad upphovsmän och Kungliga Operan betalar för att få sätta upp och spela verk – svarar kommunikatören Helena Lindroth:

”Vi har eller kommer självklart att ha klarerat alla rättigheterna för de verk vi lägger ut på Operan Play – vissa för en månad, vissa för sex månader, vissa för ett år. Många av de klassiker vi spelar är fria verk, då upphovspersonerna varit döda i mer än 70 år. I några fall kommer vi att livesända ett verk en gång, ibland kommer de att ligga kvar efter sändning. Men förutom föreställningar är det mycket material inspelat bakom scenen som ingår i Operan Play.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons