Annons

Ny dom på måndag om mordet på Lisa Holm

Rättsprocessen om mordet på Lisa Holm är nära slutet. Få brott i Sverige har väckt sådant intresse på senare år. Det oskyldiga offret, det stora sökandet, den idylliska miljön och den förfärliga döden engagerade alla.

Under strecket
TT
Publicerad

Åklagaren i Lisa Holm-fallet, Lars-Göran Wennerholm.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TTBild 1 av 1

Åklagaren i Lisa Holm-fallet, Lars-Göran Wennerholm.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TTBild 1 av 1
Åklagaren i Lisa Holm-fallet, Lars-Göran Wennerholm.
Åklagaren i Lisa Holm-fallet, Lars-Göran Wennerholm. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

**På måndagen ska Nerijus Bilevicius, **35 år, få sin dom av Göta hovrätt. Han dömdes i Skaraborgs tingsrätt till livstids fängelse för att ha mördat 17-åriga Lisa Holm på Kinnekulle i juni.

Flickan blev hängd i en lada intill kaféet där hon sommarjobbade. Kroppen var delvis avklädd när den hittades.

Bilevicius har hela tiden nekat till brottet. Hans dna hittades på Lisa Holms kläder, på stället där flickan hängdes, och på repstumpar – men inte på själva kroppen.

Uppmärksamheten runt just detta mord har varit enorm. Media har rapporterat i detalj om de rättsliga turerna, kommentatorer har förklarat och tolkat.

– Det blev en historia med långt förlopp, som en serie, säger Ester Pollack, docent i journalistik vid Stockholms universitet.

Annons
Annons

– En ung kvinna försvann. Många människor letade, men när hon hittades besannades det som alla varit rädda för. Sedan blev det jakt efter en gärningsman.

Vem offret var spelar också roll.

– Mord på barn och unga kvinnor väcker alltid uppmärksamhet. Alla föräldrar kan tänka sig in i det. Det är också särskilt intressant med offer som inte på något sätt själva kan klandras för att ha bidragit till det som hänt, säger Ester Pollack.

– Unga kvinnor är dessutom väldigt visuella som brottsoffer. Bilder på dem publiceras om och om igen, som symboler, konstaterar Pollack.

**Det ökade utbudet på internet, **med bland annat diskussionsforum och specialiserade nyhetssidor, gör också att vi kan uppfatta intresset runt en stor händelse som ännu mer massivt än tidigare.

I fallet med Lisa Holm ser dock Ester Pollack ingen anledning till kritik mot medias bevakning i stort, med något undantag.

Eric Bylander, docent i processrätt vid Uppsala universitet, tycker inte heller att uppmärksamheten varit överdriven.

– En rättegång blir inte nödvändigtvis intressant för att själva händelsen var dramatisk. Men i det här fallet har de varit det, eftersom den åtalade blånekar och bevisen varit mera av kringbevisning, säger Bylander.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons