Annons

Taket i a-kassan höjs – satsar 15 miljarder kronor

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen och samarbetspartierna föreslår nya stödåtgärder till en samlad kostnad på 15 miljarder kronor.

Det handlar bland annat om höjd a-kassa, höjd ersättning med en hundring för första sjukdagen och förlängt statligt ansvar för sjuklöneperioden.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Höjt tak i a-kassan även från dag 101 och förlängd ersättning från första sjukdagen. Det är några av de ekonomiska åtgärder som nu regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna presenterar för att lindra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin.

Taket i a-kassans inkomstrelaterade ersättning föreslås höjas för ersättningsdag 101 och framåt från tidigare 760 kronor till 1 000 kronor per dag.

– Det betyder att en bussförare kommer att få en betydligt bättre möjlighet att ta sig igenom den här krisen, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

– Det här är en tillfällig åtgärd och i grund och botten gäller arbetslinjen. Det ska löna sig att jobba men det här är en väldigt speciell kris och vi vet inte hur länge den varar, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson till TT.

Den totala kostnaden för åtgärden beräknas nu till drygt 14,7 miljarder kronor. På en fråga kring hur hög arbetslöshet man räknar med, säger Mats Persson:

– De prognoser vi har är en arbetslöshet kring tio procent men vi gör allt vi kan för att undvika konkurser och massarbetslöshet.

Annons
Annons

Magdalena Andersson säger till TT att det handlar om att öka tryggheten för vanliga lönetagare.

– Det är en speciell situation. Om det är många arbetslösa samtidigt kan det få spridningseffekter i samhället, säger hon.

LO vill att höjningen ska permanentas?

– Ja, jag känner väl till vilka önskemål LO har. Det är dock inget som vi socialdemokrater gick till val på och inget som fanns med i januariöverenskommelsen.

– Det här är mycket välkommet, så klart, med takhöjningen även från dag 101. Då dämpas inkomstfallet något, det blir inte lika dramatiskt, säger LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin.

Och eftersom den högre arbetslösheten riskerar bli långvarig i sviterna av coronakrisen så vill hon att regeringen permanentar den här höjningen av taket i a-kassan.

Ersättningen för den första sjukdagen, som ursprungligen skulle ha gällt till och med den 31 maj, föreslås nu förlängas i fyra månader till den 30 september.

Dessutom föreslås att det slopade kravet på läkarintyg förlängs till 30 september. Detta som ett sätt att minska belastningen på vården.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons