Annons

Göran Eriksson:L och SD i ny front – ett mandat från kärnkrafts­majoritet

Energipolitiska talespersonerna Camilla Brodin (KD), Lars Hjälmered (M) och Arman Teimouri (L) kräver en ny energiöverenskommelse mellan riksdagspartierna under en pressträff på riksdagen.
Energipolitiska talespersonerna Camilla Brodin (KD), Lars Hjälmered (M) och Arman Teimouri (L) kräver en ny energiöverenskommelse mellan riksdagspartierna under en pressträff på riksdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Liberalerna bildar en ny kärnkraftfront i riksdagen med partierna till höger om regeringssamarbetet – inklusive Sverigedemokraterna. Men de fyra har ännu ingen plan för hur ny kärnkraft ska finansieras.

Under strecket
Publicerad

EU-parlamentet har nu utlyst klimatnödläge, inför FN:s klimatmöte i Madrid nästa vecka. I den svenska riksdagen gör tre partier samma dag ett kärnkraftsvänligt utspel, där just klimatfrågan är huvudargumentet.

”Svensk energi har unika förutsättningar att spela en viktig roll i den globala klimatomställningen”, skriver Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Nyamko Sabuni på DN Debatt.

Att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill bana väg för ny kärnkraft i Sverige är ingen nyhet, inte heller att Sverigedemokraterna tycker samma sak. Eller att de fyra partierna tillsammans bara är ett mandat ifrån majoritet i Sveriges riksdag.

De inblandade partierna tar heller inte något nytt steg till att föreslå skattefinansiering av ny kärnkraft. Det är redan i dag tillåtet att bygga ny kärnkraft där de gamla verken ligger, men det finns inget kommersiellt intresse.

Det nya är i stället konstellationen som gör utspelet. Liberalerna hoppade av energiöverenskommelsen 2016, där Moderaterna och Kristdemokraterna gjorde upp med Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Annons
Annons

Den var unik i sin politiska bredd, och innebar bland annat att skatten på kärnkraft sänktes så att fler reaktorer kunde drivas vidare.

Men den innehöll också målet att Sverige ska ha hundra procent förnybar elproduktion 2040. Det står att 2040 inte är ett nytt stoppdatum för kärnkraften, men det är ju svårt att läsa som något annat. M, KD och L vill därför nu byta ut ordet ”förnybar” mot ”fossilfri” – för att öppna för kärnkraften.

Den nya energipolitiska fronten består av Liberalerna och alla partier till höger om regeringssamarbetet. För även om Sverigedemokraterna inte hade bjudits in att underteckna artikeln, så är deras röster avgörande för att ge utspelet verklig politisk tyngd.

SD är också en central del av det underliggande hotet om vad som händer om regeringen inte lyssnar. ”Då kommer vi att söka stöd i riksdagen för olika lösningar”, sa Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered till TT på torsdagen.

Kravet de tre partierna ställer på regeringen är att samtliga riksdagspartier ska bjudas in till nya samtal med målet att teckna en ny energiöverenskommelse före årsskiftet.

Det är en tidsplan som är så tajt, att den närmast verkar konstruerad för att ge Moderaterna och Kristdemokraterna en ursäkt att hoppa av den gällande överenskommelsen – och skapa en ny på högerkanten i stället.

Det skulle i så fall innebära ett abrupt slut för ”de långsiktiga spelregler” som för tre år sedan beskrevs som en mycket viktig energipolitisk framgång. Överenskommelsen 2016 ansågs vara en garanti för att elproducenterna inte skulle behöva oroa sig för att de ekonomiska förutsättningarna rivs upp efter varje val. Den garantin kan nu vara på väg att sägas upp i förtid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons