Annons

Direkt obehagligt när ”Flat Earth”-rörelsen talar om faran

Ny tv-version av ”Les misérables”, ny dramedy på Netflix och ny säsong av oumbärliga John Oliver. Här guidar vi till intressanta nyheter på Netflix, HBO, SVT Play och andra streamingplattformar.

Under strecket
Publicerad

Mark Sargent, förgrundsfigur inom Flat Earth-rörelsen.

Foto: NetflixBild 1 av 1

1 / 10

Mark Sargent, förgrundsfigur inom Flat Earth-rörelsen.
Mark Sargent, förgrundsfigur inom Flat Earth-rörelsen. Foto: Netflix
Annons
Annons

David Oyelowo i ”Les misérables”.

Foto: SVTBild 1 av 1

2 / 10

Les misérables

Dramaserie, SVT Play

Stjärnspäckad BBC-serie – Dominic West, Lily Collins, David Oyelowo, Olivia Colman – efter Victor Hugos klassiska roman. Det är Frankrike vid 1815, i centrum står skogsarbetaren Jean Valjean som har släppts fri efter att ha avtjänat 19 års straffarbete då han stulit bröd och försökt fly, och sömmerskan Fantine som tvingats lämna ifrån sig sin dotter när hon inte har råd med mat.

David Oyelowo i ”Les misérables”.
David Oyelowo i ”Les misérables”. Foto: SVT

Högtidsstund för kostymserieälskare. Manus är skrivet av veteranen Andrew Davies som bland ligger bakom tv-serierna ”Stolthet och fördom” från 1995 och ”Förnuft och känsla” från 2008.

Se ”Les Misérables” på SVT Play (premiär den 24 februari).

Annons
Annons

Den 22 oktober 2014: människor kräver svar kring de 43 studenternas försvinnande.

Foto: Marco Ugarte/APBild 1 av 1

3 / 10

De 43 försvunna studenterna

Dokumentärserie, Netflix

Den 22 oktober 2014: människor kräver svar kring de 43 studenternas försvinnande.
Den 22 oktober 2014: människor kräver svar kring de 43 studenternas försvinnande. Foto: Marco Ugarte/AP

Den 26 september 2014 togs 43 manliga lärarstudenter på väg till de traditionella protesterna för rättvisa för massakern i Tlatelolco om hand av den lokala polisen. Dessa påstås sedan ha överlämnat studenterna, hemmahörande vid Ayotzinapa Rural Teachers' College, till en av traktens brutala narkotikakarteller.

Starka vittnesmål från några av dem som överlevde det brutala massmordet varvas med obehagliga mobilfilmer.

Männen togs till en soptipp där de mördades, vissa av kropparna och tillhörigheterna brändes. Denna teori motsägs dock av oberoende experter och sommaren 2018 meddelade en domstol att utredningen som gjordes efter försvinnandet varken var opartisk eller tillräcklig.

Här berättas utförligt om bakgrunden till protesterna, traditionen att studenter kapar bussar för att ta sig till Mexico City. Starka vittnesmål från några av dem som överlevde det brutala massmordet som skakade om hela landet varvas med obehagliga mobilfilmer från det inträffade.

Se ”De 43 försvunna studenterna” på Netflix.

Annons
Annons

Mark Duplass och Ray Romano i ”Paddleton”.

Foto: NetflixBild 1 av 1

4 / 10

Paddleton

Regi: Alex Lehmann

Mark Duplass och Ray Romano i ”Paddleton”.
Mark Duplass och Ray Romano i ”Paddleton”. Foto: Netflix

Oväntad vänskap uppstår när Michael får veta att han lider av obotlig cancer och ber sin granne om hjälp att begå självmord, innan sjukdomen tar kål på honom.

Mark Duplass och Ray Romano spelar huvudrollerna i denna lågmälda, svarta dramakomedi – dramedy på tv-språk – av Alex Lehmann (”Blue Jay”).

Se ”Paddleton” på Netflix (premiär den 22 februari).

Annons
Annons

John Oliver.

Foto: Paul Schiraldi/HBOBild 1 av 1

5 / 10

Last week tonight with John Oliver

HBO Nordic

John Oliver.
John Oliver. Foto: Paul Schiraldi/HBO

Äntligen är den brittiske komikern John Oliver tillbaka med sitt oumbärliga aktualitetsprogram ”Last week tonight”. Det råder inte direkt någon brist på material att hämtar ur nyhetsskörden.

En helt unik blandning av seriös nyhetsbevakning och idiotiska, riktigt, riktigt dumma infall.

Premiäravsnittet ägnas bland annat åt det sannolikt katastrofala brexit-utfallet. Oliver är inte nådig mot sitt hemland och omröstningen som ser ut att kasta ut landet i osäkerhet och stadigt fallande ekonomi.

Fruktansvärt roligt och välresearchat: ”Last week tonight with John Oliver” är en helt unik blandning av seriös nyhetsbevakning och idiotiska, riktigt, riktigt dumma infall.

Se ”Last week tonight with John Oliver” på HBO Nordic varje tisdag.

Annons
Annons

Latifa Al Maktoum.

Foto: SVTBild 1 av 1

6 / 10

Flykten från Dubai

Dokumentär, SVT Play

Latifa Al Maktoum.
Latifa Al Maktoum. Foto: SVT

Tina Jauhiainen från Finland blev vän med prinsessan Latifa Al Maktoum när hon anlitades som hennes personliga tränare. Latifa Al Maktoums är dotter till shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Förenade arabemiratens premiärminister och Dubais härskare.

Det var också till Jauhiainen som prinsessan vände sig när hon bestämt sig för att försöka fly från sin familj som hon hävdar håller henne inlåst. Med hjälp av en före detta fransk spion försöker man föra Latifa Al Maktoum ut ur landet – men flykten blir dramatisk.

Se ”Flykten från Dubai” på SVT Play (premiär den 24 februari).

Annons
Annons

”Mens: Historien om en revolution” är Oscarsnominerad i kategorin bästa kortdokumentär.

Foto: NetflixBild 1 av 1

7 / 10

Mens: Historien om en revolution

Regi: Rayka Zehtabchi

Dokumentär, Netflix

”Mens: Historien om en revolution” är Oscarsnominerad i kategorin bästa kortdokumentär.
”Mens: Historien om en revolution” är Oscarsnominerad i kategorin bästa kortdokumentär. Foto: Netflix

En maskin installeras som tillåter kvinnor att själva tillverka billiga bindor, vilket förändrar tillvaron radikalt.

Oscarsnominerad kortdokumentär om hur en ny maskin förändrar livet för kvinnorna i en liten by på den indiska landsbygden. Här är mens fortfarande något tabubelagt och kvinnorna har inte haft tillgång till bindor vilket lett till hälsoproblem och att flickor tvingats utebli eller helt sluta gå i skolan.

Men med hjälp av det ideella projektet The Pad Project installeras en maskin som tillåter kvinnor att själva tillverka billiga bindor, vilket förändrar tillvaron radikalt.

Se ”Mens: Historien om en revolution” på Netflix.

Annons
Annons

”Bonusfamiljen” blir bara större.

Foto: SVTBild 1 av 1

8 / 10

Bonusfamiljen

Säsong 3, SVT Play

”Bonusfamiljen” blir bara större.
”Bonusfamiljen” blir bara större. Foto: SVT

SVT:s populära dramakomedi är tillbaka, denna gång med bland andra Måns Herngren som regissör. Precis som tidigare är Ditta Bongenhielm och Moa Herngren huvudförfattare.

Det har gått ett år sedan sist och livet har förändrats för bonusfamiljens medlemmar. Martin (Fredrik Hallgren) har blivit ihop med Sima (Nour El Refai), Eddies resurs. Den nya familjesituationen kommer också att påverka Lisa (Vera Vitali) och Patrik (Erik Johansson). Patriks pappa dyker upp och meddelar att han tänker stanna på obestämd tid.

Se ”Bonusfamiljen” på SVT Play.

Annons
Annons

Mark Sargent, förgrundsfigur inom Flat Earth-rörelsen.

Foto: NetflixBild 1 av 1

9 / 10

Platt jord

Regi: Daniel J Clark

Dokumentär, Netflix

Mark Sargent, förgrundsfigur inom Flat Earth-rörelsen.
Mark Sargent, förgrundsfigur inom Flat Earth-rörelsen. Foto: Netflix

Dokumentär som inte väljer den enkla vägen; att avfärda människor som tror sig veta att jorden är platt som fullständig världsfrånvända (vilket för all del vore en fullt tänkbar väg). Regissören Daniel J Clark väljer i stället att ta dessa människor på allvar, samtidigt som han ger plats åt forskare, psykologer och journalister som inte så mycket förklarar varför en platt jord är en omöjlighet – att gå i direkt motargumentation är förmodligen bortkastat – utan främst varför människor väljer att ansluta till idén. Gemensamt för många tycks vara att man genom rörelsen äntligen har hittat en plats där man kan känna att man hör hemma.

En intressant och välgjord skildring av en snabbt ökande andel av mänskligheten som på fullaste allvar menar att jorden är platt.

Tonen i ”Platt jord” är generellt närmast dråplig i hur den skildrar hur dessa människor gång på gång lyckas motbevisa sig själva (!) och hur konspirationsteorier frodas inom de olika Flat Earth-grupperingarna (för övrigt i sig en perfekt beskrivning av hur konspirationer fungerar). Samtidigt som filmen blir direkt obehaglig när vissa av de troende även talar om faran med vaccinering, att 11 september-attackerna aldrig har skett och medias ”transexuella agenda” (utan att precisera vad de egentligen menar).

”Platt jord” är en intressant och välgjord skildring av den snabbt ökande andel av jordens befolkning som på fullaste allvar menar att jorden är platt.

Se ”Platt jord” på Netflix.

Annons
Annons

Bruno Ganz.

Foto: SVTBild 1 av 2

John Oliver, Lily Collins från ”Les misérables” och Mark Duplass, aktuell i Netflixfilmen ”Paddleton”.

Foto: HBO Nordic, SVT, NetflixBild 2 av 2

10 / 10

Himmel över Berlin

Regi: Wim Wenders

 Bruno Ganz.
Bruno Ganz. Foto: SVT

Med anledning av skådespelaren Bruno Ganz bortgång visas nu ”Himmel över Berlin” på SVT Play.

Wim Wenders prisade film skildrar änglarna Damiel och Cassiel som vakar över stadens invånare. Men när Damiel förälskar sig i en cirkusartist ställs han inför ett svårt val: att förbli ängel eller bli människa, och därmed kunna följa sitt hjärta.

Se ”Himmel över Berlin” på SVT Play.

John Oliver,  Lily Collins från ”Les misérables” och Mark Duplass, aktuell i Netflixfilmen ”Paddleton”.
John Oliver, Lily Collins från ”Les misérables” och Mark Duplass, aktuell i Netflixfilmen ”Paddleton”. Foto: HBO Nordic, SVT, Netflix
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons