Annons

Ny kalldusch för Sarkozy – avslöjas i skandalbok

Nicolas Sarkozy har haft en mardrömsvecka. Inte nog med att gamla misstankar om att han tog mutor från den förre libyske diktatorn Muammar Gaddafi dök upp till ytan igen. En av hans tidigare rådgivare släppte också på torsdagen en bok som blottlägger Sarkozys kanske inte allra mest eleganta sidor.

Under strecket
Publicerad

Rådgivarens inspelade samtal och nya bok utifrån dessa utgör den senaste huvudvärken för tidigare presidenten Nicolas Sarkozy.

Foto: Jacques Brinon/APBild 1 av 1

Rådgivarens inspelade samtal och nya bok utifrån dessa utgör den senaste huvudvärken för tidigare presidenten Nicolas Sarkozy.

Foto: Jacques Brinon/APBild 1 av 1
Rådgivarens inspelade samtal och nya bok utifrån dessa utgör den senaste huvudvärken för tidigare presidenten Nicolas Sarkozy.
Rådgivarens inspelade samtal och nya bok utifrån dessa utgör den senaste huvudvärken för tidigare presidenten Nicolas Sarkozy. Foto: Jacques Brinon/AP

BRYSSEL Rådgivaren Patrick Buisson, en före detta journalist och debattör långt ut på högerkanten i det franska medielandskapet, spelade in alla samtal han hade med Nicolas Sarkozy under dennes fem år som president.

I boken ”Folkets sak: den otillåtna berättelsen om Sarkozys presidentskap” berättar Buisson att Sarkozy ringde honom flera gånger om dagen för att fråga hur man når ut till konservativa väljare. Buisson skröt inför sina vänner om hur han klickade bort telefonsamtal från självaste presidenten.

Patrick Buisson beskriver sin tidigare uppdragsgivare som en omogen fullblodsnarcissist, som ägnar stor tid åt att odla kulten kring sig själv – ett slags ”caesarism utan Caesar”.

Sarkozy ska också avmätt ha kallat sin egen premiärminister, François Fillon, för ”förlorare” och en annan av sina ministrar, Gérard Larcher, “för ful för att vara minister”.

Annons
Annons

Hans fru, den vackra sångerskan och tidigare fotomodellen Carla Bruni, beskrivs av Buisson som en troféhustru som främst fyller Sarkozys behov av att framstå som en riktig karlakarl och erövrare.

Kanske mer graverande för Sarkozy, som för bara 6 veckor lanserade sin stora återvalskampanj, är hans nervösa flirtande med extremhögern.

Efter segern i presidentvalet 2007 så ska Sarkozy ha bett Buisson att ordna ett informellt möte mellan honom och den förre ledaren av partiet Front National, Jean-Marie Le Pen, som fällts flera gånger för antisemitiska och rasistiska uttalanden.

Journalisten hävdar också att Sarkozy avsiktligt lät upploppen i Paris förorter sommaren 2006 sprida sig, så att han fick visa att han kan skapa ordning. Sarkozy var då inrikesminister.

”Vi beslutade att låta gäng med svarta och araber attackera unga vita vid Invalides (ikonisk plats i centrala Paris) och tipsade samtidigt fotograferna på Paris Match. Vi var livrädda för att någon skulle bli allvarligt skadad, men i slutändan så var det värt det”, citeras Sarkozy i boken.

Inspelningarna och skandalboken avslöjar dock inte några olagligheter, inget som den tjockhudade Sarkozy inte kan skaka av sig. Svårare blir det att skaka av sig nygamla misstankar om kriminella affärer.

Den franska webbsajten för grävande journalistik, Mediapart, uppgav i veckan att man hittat ett anteckningsblock som tillhört Libyens förre oljeminister Shokri Ghanem, nu avliden.

I häftet redovisas tre olagliga utbetalningar på totalt 6,5 miljoner euro, eller omkring 6o miljoner kronor, till Sarkozys presidentvalskampanj år 2007.

Anklagelserna om att Sarkozy tog mutor från den förre libyske diktatorn Muammar Gaddafi och hans regering är några år gamla. En ny utredning skulle troligtvis inte vara klar i tid för att påverka presidentvalet i vår.

Men sammantaget så är denna och en rad andra ihärdiga härvor – Sarkozy har också misstänkts för att ha tagit emot otillåtna kampanjbidrag från franska miljardärer och byggbolag – tillräckligt iögonfallande för att utgöra hinder på vägen för Sarkozys planerade triumftåg tillbaka in i Elyséepalatset.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons