Annons

Ny kommunal budget— bokkollo ställs in

Huvudentrén till Stockholms stadsbibliotek.
Huvudentrén till Stockholms stadsbibliotek. Foto: Claudio Bresciani / TT

Stadsbiblioteket tvingas ställa in delar av sin programverksamhet för att klara att hålla biblioteket öppet efter Stockholms stads nya budget.

Under strecket
Publicerad

Stockholms stadsbibliotek är inte bara en plats att låna böcker på, utan har länge bedrivit en folkbildande programverksamhet med allt från läxhjälp till poesistunder och forskningsföredrag. Men efter att Stockholms stad minskade verksamhetens budget, tvingas Stadsbiblioteket ställa in ett tiotal evenemang under maj och april, samt det årliga bokkollot.

– Det är ledsamt. Biblioteken är trots allt de enda platserna där alla är välkomna och allt är gratis, säger Cecilia Åkerdah, verksamhetsledare för programverksamheten på Stockholms stadsbibliotek.

Om höstens programverksamhet kommer att påverkas vet inte Åkerdahl ännu. Biblioteket hoppas kunna se över bemanningen och eventuella samarbeten för att hitta en lösning som inte innebär ett minskad programutbud under de kommande tre åren.

– Men just nu är det kärvt och måste vi prioritera att hålla biblioteket öppet, säger hon.

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) tycker att det är viktigt att se helhetsbilden och trycker på att det fortfarande kommer att hållas 78 aktiviteter under april och maj.

– Det som är mest olyckligt är att det årliga bokkollot ställs in, eftersom det slår mot barn och unga, säger han.

Enligt Daniel Forsman, som är huvudansvarig för Stadsbibliotekets verksamhet, har man beslutat att ställa in bokkollot dels för att Norrmalms stadsförvaltning inte gett besked om huruvida de kan delfinansiera evenemanget, dels för att de inte kan avvara personal i ett ansträngt ekonomisk läge.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons