Annons

Ny linje – SD vill skära kraftigt på biståndet

11 miljarder kronor ska bort från biståndsbudgeten. Det föreslår SD i sin budgetmotion och hänvisar till att pengarna behövs mer i Sverige.

Förslaget innebär ett avslag från tidigare praxis där partierna varit överens om det så kallade enprocentsmålet.

Uppdaterad
Publicerad
SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger att Sverige trots de föreslagna nedskärningarna kommer att ha ett högt bistånd.
SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger att Sverige trots de föreslagna nedskärningarna kommer att ha ett högt bistånd. Foto: Pontus Lundahl/TT

När Sverigedemokraterna på torsdagen presenterade sin budgetmotion för 2019 påminde den mycket om partiets tidigare budgetförslag. En stor förändring är dock att partiet vill göra stora besparingar på Sveriges biståndsbudget.

SD vill ta bort en fjärdedel av biståndet, vilket motsvarar en indragning på 11 miljarder kronor under 2019. Enligt budgetförslaget behövs pengarna i ”vården, rättsväsendet, försvaret och äldreomsorgen”. Posten innebär den näst största besparingen i SD:s budget.

Genom nedskärningen ska biståndet landa på 0,75 procent av Sveriges bruttonationalinkomst, BNI. SD menar att detta är en fullgod nivå eftersom FN rekommenderar en biståndsbudget på 0,7 procent av BNI.

Annons

Det svenska biståndet har sedan lång tid tillbaka legat på betydligt högre nivåer genom det så kallade enprocentsmålet. Övriga riksdagspartier är överens om att biståndsbudgeten ska motsvara 1 procent av BNI.

Beskedet innebär en ny linje från SD, som enligt partiet självt har haft en mer generös biståndspolitik än de övriga riksdagspartierna den senaste mandatperioden. I budgetmotionen för 2018 menade partiet att man lade 250 miljoner kronor mer på biståndsbudgeten än regeringen.

Siffrorna är dock svåra att jämföra eftersom SD då inte räknat in flera miljarder kronor i avräkningar från biståndet till flyktingmottagandet i Sverige, vilket är tillåtet enligt OECD:s regler.

SD skriver i sin budgetmotion att nedskärningarna ska åstadkommas genom ”breda besparingar” på bland annat ”området demokrati och mänskliga rättigheter, inkl. jämställdhet och förvaltning samt vissa av Världsbankens instrument”. Partiet vill fortsätta satsa på humanitärt stöd, vatten, sanitet och flyktinghjälp.

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD, menar att budgetförslaget innebär en jämförelsevis stor biståndsbudget mot bakgrund av FN:s rekommendationer.

– Detta är väldigt högt i ett internationellt perspektiv, säger han.

Vilka områden inom biståndet vill ni minska?

– De områden som inte är kris- och katastrofbistånd.

Biståndsexperten Staffan Landin säger att SD:s uträkningar inte är förvånande. Han menar att budgetmotionen egentligen inte innebär ett avsteg från partiets tidigare biståndspolitik, men att den stora skillnaden mot de övriga partierna i år beror på att partiet inte längre gör lika stora avräkningar för inhemska flyktingkostnader som under 2015–2017 eftersom flyktingmottagandet minskat.

– Alla partier försöker retoriskt få sina förslag att verka bättre än vad de är, och så är det även i det här fallet. SD föreslog inte högre bistånd tidigare år, men tillgodoräknade sig regeringens skyhöga avräkningar för att verka jämbördiga, säger han.

Staffan Landin tycker därför att SD inte har rätt när de påstår att de tidigare budgeterat för ett större bistånd än de andra partierna.

– SD:s budget är en betydligt lägre biståndsbudget än de övriga partierna, säger han.

Efter reklamen visas:
Blir det dubbelval nästa år?
Annons
Annons
Annons

SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger att Sverige trots de föreslagna nedskärningarna kommer att ha ett högt bistånd.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons