Annons

Ny mätning: Rekordlyft för Moderaterna

Moderaterna drar nu i från i opinionen och är 2,5 procentenheter större än Socialdemokraterna, enligt Expressens och Demoskops väljarbarometer för april. M-ledaren Anna Kinberg Batras nya siffra på 28 procent är den högsta på tre år.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Anna Kinberg Batra, Moderaternas partiledare.

Foto: Fredrik Karlsson/TTBild 1 av 1

Anna Kinberg Batra, Moderaternas partiledare.

Foto: Fredrik Karlsson/TTBild 1 av 1
Anna Kinberg Batra, Moderaternas partiledare.
Anna Kinberg Batra, Moderaternas partiledare. Foto: Fredrik Karlsson/TT

Anledningen bakom Moderaternas nya lyft är att väljare lämnar Sverigedemokraterna efter att Moderaterna valt en strängare opinionslinje, konstaterar Demoskops chef för opinionsanalys, Peter Santesson för Expressen. Det handlar framför allt om äldre väljare.

– Det är ett intressant mönster eftersom de utgör en grupp där Moderaterna tidigare har gjort stora förluster till Sverigedemokraterna. Rörelsen ser nu ut att ha svängt i motsatt riktning. Partiets kursomläggning i migrationspolitiken är troligen en central faktor, säger Peter Santesson.

Opinionslyftet innebär däremot inte att det blivit mer aktuellt att fälla regeringen, enligt Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

– En bra mätning är inget valresultat. Moderaterna och Alliansen behöver fler väljare i nästa val för att bli en naturlig regeringsbildare, säger han, men är givetvis väldigt nöjd över uppgången.

Annons
Annons

Socialdemokraternas sviktande opinionssiffror är knappast någon nyhet längre. Socialdemokraterna noteras för 25,5 procent och tidigare har man beskrivit stödet som att det är lika lågt eller ännu lägre som när Håkan Juholt avgick 2012. På den tiden var krisen kopplad till person, till skillnad från nu, när det är politiken som inte övertygar, enligt statsvetarexpertisen.

– Mätningen visar en siffra som jag inte är nöjd med, däremot känner jag ett stort stöd för vår riktning framåt. Det går bra för tillväxten i Sverige och sedan valet har 80 000 fler människor kommit i arbete, men det har delvis överskuggats av migrationsfrågorna, säger Carin Jämtin, partisekreterare för S, till Expressen.

**Sverigedemokraterna noterar **15,5 procent och SD:s ständiga uppgång har brutits. Det har även andra mätningar visat.

– Även om förändringen inte är säkerställd, är det uppenbart att den som uttalar sig kritiskt i invandringsfrågan ökar eller ligger högt i opinionen. Det innebär för vår del att vi måste bli tydligare med vår politik. Vi kommer därför att lägga en rad nya förslag på området under våren, säger Richard Jomshof, partisekreterare för SD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons