Annons

Ny metod för att mäta smärta skapar debatt

Molande, skärande, huggande, stickande, svidande, brännande, ilande, bultande, pulserande – smärta kan beskrivas på många olika sätt, och variera i grad.

Amerikanska forskare försöker nu ta fram ett objektivt sätt att mäta smärta. Men frågan skapar debatt bland smärtforskare.

Under strecket
Publicerad

Amerikanska Sarah Taylor scannar sitt öga för att uppskatta sina smärtnivåer, en del av en forskningsstudie för att hitta nya sätt att mäta smärta.

Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

Nya Karolinska i Solna.

Foto: Tomas Oneborg

Amerikanska Sarah Taylor scannar sitt öga för att uppskatta sina smärtnivåer, en del av en forskningsstudie för att hitta nya sätt att mäta smärta.

Foto: Manuel Balce Ceneta/AP
Amerikanska Sarah Taylor scannar sitt öga för att uppskatta sina smärtnivåer, en del av en forskningsstudie för att hitta nya sätt att mäta smärta.
Amerikanska Sarah Taylor scannar sitt öga för att uppskatta sina smärtnivåer, en del av en forskningsstudie för att hitta nya sätt att mäta smärta. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

Det är verkligen svårt för folk kan inte se hur otroligt ont det gör, de måste bara tro mig.

Forskare på amerikanska National Institutes of Health vill ta fram metodet för att ”mäta” smärta, något som i dag saknas.

Söker du vård för smärta, i såväl USA som i Sverige, kan din smärta i dag endast uppskattas med hjälp av ett antal smärtskalor där du själv får beskriva hur ont du har, exempelvis ”på en skala från ett till tio”. Det är en subjektiv metod som lämnar en del att önska när läkare ska diagnostisera, behandla samt följa upp smärtproblematik.

– Det är verkligen svårt för folk kan inte se hur otroligt ont det gör, de måste bara tro mig när jag säger det, och ibland gör de ju inte det, säger Sarah Taylor, 17, till nyhetsbyrån AP.

Annons
Annons

Sarah lider av kronisk ledinflammation i kombination med svår fibromyalgi, ett tillstånd som ofta innebär så svår smärta att hon blir sängliggande.

I dag sitter Sarah Taylor på en sjukhusbrist och undersöks av några av de forskare som ingår i teamet. Besöket börjar med att forskaren Kevin Jackson knäpper igång en ögonscanner med ett starkt ljus och börjar scanna Sarahs pupill.

Det är frustrerande att ha extremt ont och behöva vänta sex veckor eller två månader för att ens kunna se om medicinen fungerar.

Genom att bland annat analysera pupillens storlek är förhoppningen att de sedan ska kunna bedöma hennes smärttillstånd.

– Det är frustrerande att ha extremt ont och sedan behöva vänta sex veckor eller två månader för att ens kunna se om den smärtstillande medicinen fungerar, säger Sarah som i nuläget använder en kombination av mediciner, akupunktur och träning för att hålla smärtan stången.

Utöver ögonscanning kommer forskarteamet att undersöka metoder så som magnetkameraundersökning av hjärnan samt mäta nervsignaler på skalpen med hjälp av elektroder, allt för att med högre precision kunna mäta smärtan hos en patient.

Men metoden är kontroversiell. Eva Kosek är professor i klinisk smärtforskning på institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet, KI, och har forskat på smärta i över 20 år. Hon menar att medicinska mätningar aldrig kommer att kunna ersätta en subjektiv skattning från patienten själv:

– Smärtupplevelse kommer aldrig gå att mäta på annat sätt än att man frågar den drabbade. Men visst, frågan diskuteras regelbundet även i Sverige. Helt ultimat är det kanske inte med nuvarande sättet att skatta smärta, men det är det bästa sättet som jag hittills sett, säger hon till SvD.

Annons
Annons

Nya Karolinska i Solna.

Foto: Tomas Oneborg

Långvarig smärta är ett av de vanligaste skälen till sjukskrivningar i vården i dag.

Eva Kosek menar dock att den subjektiva bedömningen kan kompletteras med mätningar av nervcellsaktivitet kopplat till smärtupplevelse, genom till exempel magnetkameraundersökning, för få en mer komplex bild, men hon understryker att sådana metoder framförallt hör hemma i forskningen.

– Det är viktigt att komma ihåg att mätningar som magnetkameraundersökning inte mäter smärta utan endast avspeglar aktivitet i nervceller. Att säga något om den faktiska smärtupplevelsen utifrån detta är som om jag skulle mäta signalstyrkan på din mobiltelefon under ett samtal för att sedan gissa vad du pratat om.

Är smärta ett stort problem för dagens svenskar?

– Givetvis är det ett problem. Långvarig smärta är ett av de vanligaste skälen till sjukskrivningar i vården i dag. Ett problem för många som lider av långvarig smärta är att det inte syns utanpå, de möts av misstro och får höra att de ser ”för friska ut” när de söker vård.

Nya Karolinska i Solna.
Nya Karolinska i Solna. Foto: Tomas Oneborg

Jag började jobba med frågan på 90-talet och då trodde jag att det skulle utvecklas men sedan dess har det snarare gått bakåt.

Eva Kosek berättar att hon ofta efter att ha föreläst om ämnet blir kontaktad av privatpersoner som berättar om att de inte vet vart de ska vända sig för att få hjälp med sin smärta.

– Jag är förvånad att man inte pratar mer om problemet idag. Jag började jobba med frågan på 90-talet och då trodde jag att det skulle utvecklas men sedan dess har det snarare gått bakåt.

Varför tror du att det är så svårt att få hjälp?

– Det stora problemet i Sverige är kompetens- och resursbrist inom vården. Vi har mycket få specialistkliniker inom smärtområdet och smärtforskningen är extremt eftersatt.

– Det finns få seniora smärtforskare i Sverige och medelåldern på smärtläkare är hög, bekymmersamt få av oss är unga. Ska man göra något åt detta är det dags att börja nu, medan det ännu finns smärtexperter kvar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons