Annons

Filthy rich: Jeffrey Epsteins uppgång och fallNy Netflix-serie om Epstein väcker många frågor

Jeffrey Epstein (mitten).
Jeffrey Epstein (mitten). Foto: Uma Sanghvi/TT

Offrens väg från förnedring till upprättelse är fokus i dokumentären om Jeffrey Epsteins smutsiga affärer. Men många frågor återstår. Hur dog han och vilken roll spelade hans inflytelserika kontaktnät i härvan?

Under strecket
Publicerad

Shawna Rivera är en av de unga kvinnor som berättar sin historia i dokumentären om Jeffrey Epstein.

Foto: Netflix

Advokaten Brad Edwards, som företrädde 13 unga kvinnor, i ”Filthy rich: Jeffrey Epsteins uppgång och fall”.

Foto: Netflix
Betyg: 4 av 6

De börjar bli många nu. De skandaliserade och hatade, de som ger den samvetslösa sexualbrottsligheten ett kollektivbespottat ansikte.

I Sverige har vi en kulturprofil och nu även en träningsprofil, och långt före det en högt uppsatt polis. I USA har man de riktigt stora fiskarna, som filmmogulen Harvey Weinstein och finansmannen Jeffrey Epstein.

Man kan hugga in i den välmatade men ändå ofullständiga dokumentärserien ”Filthy rich” om Jeffrey Epsteins framfart i Palm Beach och på en egen privat ö i Karibien från olika håll. En intressant fråga att ställa sig i sammanhanget är när och varför det plötsligt vänder. Vad är det som gör att så många plötsligt bestämmer sig för att koordinerat, närmast koreograferat vända sina kappor? Är det ny information eller är det en opinionsvind som blåser upp från en annan riktning?

Efter avtjänat låtsasstraff ställde Epstein till med stort kalas i New York. Alla kom. Inklusive Woody Allen.

Vi har denne Epstein, snuskigt rik och väl förankrad bland inflytelserika vänner. Polisen i Palm Beach utredde honom grundligt, FBI gjorde detsamma. Dussintals småflickor vittnade om hur de hade blivit våldtagna av Epstein och tvingats ha sex med hans vänner och affärskontakter, att verksamheten pågick i industriell skala, att de mutades och hotades till tystnad. Detta var känt, medierna rapporterade.

Annons
Annons

Shawna Rivera är en av de unga kvinnor som berättar sin historia i dokumentären om Jeffrey Epstein.

Foto: Netflix

På något vis lyckades hans advokater förhandla fram en löjligt fördelaktig uppgörelse med Floridas statsåklagare, Alexander Acosta. Åtalet bantades, Epstein förklarade sig vara skyldig på två åtalspunkter, sexköp och koppleri av och med minderåriga, och påföljden blev mild som en smekning. Han satt aldrig i fängelse, utan tillbringade en tid i ett häkte, som han fick lämna när det behövdes för att han skulle sköta sitt arbete. Reglerna för skyddstillsyn struntade han sedan glatt i. Ingen ingrep. Och Acosta blev arbetsmarknadsminister i Donald Trumps regering, trots att den besynnerliga uppgörelsen med Epstein uppmärksammades i samband med att utnämningen skulle godkännas.

Shawna Rivera är en av de unga kvinnor som berättar sin historia i dokumentären om Jeffrey Epstein.
Shawna Rivera är en av de unga kvinnor som berättar sin historia i dokumentären om Jeffrey Epstein. Foto: Netflix

Efter avtjänat låtsasstraff ställde Epstein till med stort kalas i New York. Alla kom. Inklusive Woody Allen. Hedersgäst var prins Andrew. Hans anseende tog ingen skada alls. Allt fortsatte som vanligt. Det här var före metoo. Men när han flera år senare arresterades på nytt, på samma anklagelser, lät det plötsligt annorlunda. Nu var ingen av hans vänner längre hans vänner. Inte Donald Trump, inte Bill Clinton. Ingen. De hade bara varit ytligt bekanta. Knappt ens det. Clinton hade aldrig varit på den där privata ön där flera personer hade sett honom och prins Andrew hade aldrig någonsin träffat en av Epstein levererad 17-åring som han kramar om på ett fotografi. Och den mjuke åklagaren Acosta såg sig tvungen att avgå som minister. Här kunde man gärna ha stannat och borrat.

Annons
Annons

Advokaten Brad Edwards, som företrädde 13 unga kvinnor, i ”Filthy rich: Jeffrey Epsteins uppgång och fall”.

Foto: Netflix

”Filthy rich” fokuserar främst på brottsoffren, återger deras berättelser om vägen från förnedring till upprättelse. Hon som en gång var den blonda 17-åringen, vittnar om övergrepp begångna av bland andra den engelske prinsen och advokaten Alan Dershowitz, som energiskt nekar. Prinsens nekande har vi sett i tidigare intervjuer.

Här blir undersökningen en aning flat. Och loj. Den nöjer sig med att någon bestrider en anklagelse och vänder sedan blad. En nyckelperson i sammanhanget är Epsteins tidigare flickvän och personliga kopplare Ghislaine Maxwell. Alla de unga kvinnorna pekar ut henne som aktiv och pådrivande, men filmen konstaterar rätt och slätt att hon nekar till alla anklagelser. Det måste gå att få fram mer. Var finns hon nu? Pågår det ingen utredning av henne? Paret Epstein/Maxwell hade många anställda, varav bara en enda framträder här utan att nämna Maxwell. Hon svävar över produktionen som ett spöke.

Advokaten Brad Edwards, som företrädde 13 unga kvinnor, i ”Filthy rich: Jeffrey Epsteins uppgång och fall”.
Advokaten Brad Edwards, som företrädde 13 unga kvinnor, i ”Filthy rich: Jeffrey Epsteins uppgång och fall”. Foto: Netflix

Det finns mycket annat att belysa, som Epsteins förtroliga kontakter med den intellektuella gräddan i USA via superagenten John Brockman. Såväl Steven Pinker som Daniel Dennett och Richard Dawkins har låtit sig väl smaka när Epstein har viftat med plånboken. Hur dog han egentligen i sin cell? Var det verkligen självmord? Sista ordet är rimligen inte sagt med ”Filthy rich”.

Filthy rich: Jeffrey Epsteins uppgång och fall

Regi
Lisa Bryant
Genre
Dokumentär
Medverkande
Jeffrey Epstein, Alan Dershowitz, Virginia Roberts Giuffre

Fyra avsnitt. Netflix.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons