Annons

Nobelregel hyllar stjärnor och missgynnar kvinnor

Två män delar på årets Nobelpris i medicin. James P. Allisons och Tasuku Honjos forskning har lett till nya cancerbehandlingar. Samtidigt riktas kritik mot att högst tre forskare kan dela på priset. Regeln skymmer kollegor som berett stjärnornas väg – och missgynnar kvinnor.

Under strecket
Publicerad

James Alison och Tasunku Honjo blev de två första nobelpristagarna 2018.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

James Allison.

Foto: Bebeto Matthews /APBild 2 av 2

James Alison och Tasunku Honjo blev de två första nobelpristagarna 2018.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
De lättade på bromsen och fick Nobelpriset
James Alison och Tasunku Honjo blev de två första nobelpristagarna 2018.
James Alison och Tasunku Honjo blev de två första nobelpristagarna 2018. Foto: Tomas Oneborg

När de fått vetenskapens Oscarspris bjuds forskarna in till fest i Stockholms stadhus, där modepressen får idissla deras fruars – eller fåtalet kvinnliga pristagares – balklänningar. Precis som i Hollywood. Av 216 Nobelpristagare i medicin genom åren är tolv kvinnor.

Och 2018 är inte ett år då könsfördelningen blir jämnare. På måndagen delades priset i fysiologi- eller medicin ut till James P. Allison och Tasuku Honjo.

James P Allison har studerat proteinet CTLA-4 som bromsar immunsystemet och såg möjligheten att om bromsen skulle släppa skulle kroppens förmåga att själv attackera cancertumörer stärkas. Ungefär samtidigt upptäckte Tasuku Honjo proteinet PD-1, som också fungerar som en broms på immunsystemet men som hade en lite annorlunda mekanism än CTLA-4. Behandlingar som bygger på upptäckterna har visat sig sporra immunsystemet att attackera cancertumörer. Studier har visat att sätts metoderna in samtidigt – patienten får helt enkelt sprutor – fungerade de bättre än när de sätts in enskilt.

Annons
Annons

James Allison.

Foto: Bebeto Matthews /APBild 1 av 1
James Allison.
James Allison. Foto: Bebeto Matthews /AP

När en utländsk journalist på plats när priset tillkännagavs på Karolinska Institutet nämnde en annan framstående forskare inom samma område var expertpanel tydlig med att de inte kommenterar de som inte tilldelas priset.

Frågan berör den kritik som framförts av flera forskare i brittiska Guardian inför tillkännagivandet: regeln att högst tre forskare kan dela på priset innebär att många andra som lagt grunden till framstegen undanskyms.

Nobelförsamlingen vid KI, som utser vem som får medicinpriset, hade sammanställt en lista på publikationer som förklarade forskningen. Den visade hur många forskare som kan vara inblandade i de prisade upptäckterna. Tasuku Honjo var en av 17 författare av en studie, medan James P Allison var ett namn av 16 av en annan. I snitt hade drygt sju vetenskapspersoner bidragit per publikation.

– Här var det ändå så att det var två personer som var helt kritiskt viktiga för att förstå bromsmekanismen och förde fältet vidare, säger professorn och cancerläkaren Jonas Bergh som sitter i Nobelförsamlingen.

– Sedan är det ju en massa duktiga kliniska forskare som gjort jättefantastiska insatser.

Det finns i dagsläget, honom veterligen, ingen diskussion inom Nobelförsamlingen att se över regeln om högst tre pristagare.

Men begränsningen missgynnar vetenskapskvinnor, bekräftar Jonas Bergh, då pionjärer – ordet han väljer för att beskriva årets pristagare – oftast tillhör den äldre mansdominerade generationen.

– Ja, det är därför. Då ska man komma ihåg att den här forskningen gjordes för 25 år sedan, säger han och betonar att allt fler kvinnor nu forskar.

– I dagsläget vid Karolinska Institutet så är det ungefär 25 procent kvinnor,

Genusfrågan har inte gått obemärkt förbi vare sig honom eller kollegorna. De har valt att besvara den genom att uppmuntra till att fler kvinnor läggs fram som kandidater till priset.

– Vi har aktivt nu de senaste två år som jag varit med försökt bredda rekryteringsbasen, säger Jonas Berg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons