Annons

Ny poddskola vill demokratisera poddandet

Spotifyägda företaget Soundtrap lanserar en ny podcastskola, där några av Sveriges kändaste poddare ska lära ut hantverkets hemligheter.

– Alla ska ha rätt att uttrycka sig. Vi vill ge dem verktygen att göra det på bästa sätt, säger Per Emanuelsson, medgrundare till Soundtrap.

Under strecket
Publicerad

Per Emanuelsson, medgrundare till Soundtrap.

Foto: Sthlmportraitfactory.com Bild 1 av 1

Per Emanuelsson, medgrundare till Soundtrap.

Foto: Sthlmportraitfactory.com Bild 1 av 1
Per Emanuelsson, medgrundare till Soundtrap.
Per Emanuelsson, medgrundare till Soundtrap. Foto: Sthlmportraitfactory.com

Teknikstrul och krångel i inspelningsstudion. Att driva en podcast handlar inte bara om att prata in i en mikrofon – utan ofta lika mycket om de rent praktiska aspekterna.

– Det finns väldigt mycket problem för professionella poddare rent teknikmässigt, det är mycket man behöver lära sig, säger Per Emanuelsson.

Som en del av Spotifys större satsning på podcasts lanserar företaget Soundtrap nu ett nytt podcastverktyg: Soundtrap for storytellers. Tanken är att förenkla hela processen – från inspelning till distribution.

– Vår ambition är att demokratisera det. Man ska själv kunna skapa sina poddar och inte behöva vänta på att få hjälp från tekniker. Vi vill göra det komplexa enkelt.

I samband med lanseringen av det nya verktyget startar Soundtrap också en podcastskola som går under namnet Stockholm Institute of Storytelling. Kända poddare som Alex Schulman (Alex & Sigges podcast), Moa Wallin (Della Q), Emil Persson (Fördomspodden) och Anton Berg (Spår) kommer att hålla i undervisningen och dela med sig av sina erfarenheter inom branschen.

Den första upplagan av Stockholm Institute of Storytelling hålls i mitten av juni. Under två dagar ska eleverna drillas i allt från dramaturgi till intervjuteknik och distribution. Utbildningen kostar ingenting, och man ansöker om att få en av de totalt 30 platserna genom att skicka in ett eget podcastavsnitt som arbetsprov.

– Alla ska ha rätt att uttrycka sig. Vi vill ge dem verktygen att göra det på bästa sätt, säger Per Emanuelsson.

Varför tror du att podcaster har blivit så populärt?

– Man kommer nära och får en relation till poddarna. Dessutom blir det inte så snuttifierat som det lätt kan bli i andra medier, i poddarna ägnar folk ofta en hel timme åt att faktiskt fördjupa sig i ett ämne. Jag tror att det är något man kan sakna i andra sammanhang.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons