Annons

Janerik Larsson:Ny politisk allians på väg i Danmark

Den socialdemokratiska partiledaren
Den socialdemokratiska partiledaren Foto: Rene Schutze
Under strecket
Publicerad

Det händer stora, intressanta saker i dansk politik.

Den socialdemokratiske partiledaren Mette Frederiksen har deklarerat att hon efter nästa folketingsval ser sig som statsminister i en rent socialdemokratisk regering.

Den traditionella alliansen med Radikale Venstre är inte längre aktuell och huvudfrågan är synen på invandringen. Där står socialdemokratin idag nära Dansk Folkeparti och på sikt tror jag att man inte ska utesluta ett än närmare samarbete mellan S och DF.

Idag är dock DF stödparti till den borgerliga Venstreregeringen.

DF skulle mycket väl kunna välja att stödja en S-regering utan att gå in i den. Men DF kan också komma att ingå i en borgerlig regering. Nästa folketingsval blir mycket intressant.

I Berlingske kommenteras detta bl a såhär av en expert:

Til Socialdemokratiets held har udlændingepolitikken ifølge Hans Engell i dag sat så tydeligt et præg på den politiske situation, at partiet muligvis vil klare sig fint uden de Radikale:

»Socialdemokratiet har fået skabt et samarbejde med Dansk Folkeparti, som gør, at de Radikale, der står til færre mandater, ikke vil kunne påvirke S i lige så høj grad som i 2011.«

Engell var partiledare för det danska konservativa partiet 1993-1997.

Frågan om vad som kommer att hända i Sverige på sikt är onekligen öppen men det svenska S-partiet är uppenbart inte lika enat som det danska om den politiska kursen framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons