Annons

Ny prognos pekar mot kanonväder på midsommar

Det kan bli dans runt midsommarstången utan behov av regnkläder i största delarna i Sverige.
Det kan bli dans runt midsommarstången utan behov av regnkläder i största delarna i Sverige. Foto: Henrik Holmberg / TT

Det lutar åt en solig och varm midsommar i nästan hela landet. Allra bäst, med temperaturer uppåt 25 grader blir det i Stockholm och Mälardalen, enligt de senaste prognoserna.

Under strecket
Publicerad

Efter den stundvis varma försommaren har lågtryck under den senaste veckan letat sig in över stora delar av landet och fått många att plocka fram regnkappan ur garderoben.

Början av helgen bjuder på varma temperaturer, främst i Svealand och Västra Götaland. Men redan fram mot söndag letar sig mörkare moln in på himlen och ser ut att lägga sig över de västligare delarna av såväl Norrland och Svealand som Götaland.

Prognosen fram mot nästa veckoslut, alltså midsommarhelgen, är ännu inte helt säker. Enligt SMHI:s långtidsprognos som kom på fredagen verkade vädret inte bjuda på någon positiv överraskning om man gillar sol.

I nästan hela landet skulle det regna, enligt den prognosen.

Men när prognosen uppdaterats på lördagen hade bilden ljusnat väsentligt.

– I går såg det ut att bli en regnig midsommar men nu ser prognosen väldigt mycket bättre ut med sol och värme i stora delar av landet, säger Stina Karlsson, meteorolog på Foreca, på lördagen.

SMHI och Foreca använder samma modell för att göra sina prognoser.

Undantaget är Värmland där det kan komma in lite regn och delar av Norrland där det kan bli molnigt på midsommar.

Annons
Annons

– Allra bäst väder med sol och temperaturer på uppåt 25 grader ser vi ut att få på midsommar i Stockholm och Mälardalen. Det ser plötsligt hoppfullt ut!

Stina Karlsson betonar dock att det fortfarande är en vecka kvar och att prognosen kan ändras igen.

Anledningen till osäkerheten är ett ostadigt väder med ett flertal lågtryck som nu är på väg in västerifrån och som kommer med flera regnområden. Ett av dessa såg länge ut att nå Sverige just på midsommarafton, en prognos som nu alltså ändrats.

– Det vi ser fram mot nästa vecka är ett lågtryck med ostadigt väder som kommer in västerifrån, sade Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI på fredagen.

Däremot är det med varm luft som regnvädret kommer. Enligt SMHI:s långtidsprognos kan temperaturen leta sig upp emot 20 grader i stora delar av landet på midsommarafton, enligt Charlotta Eriksson.

– Vi har en varm luftmassa över oss, men om det blir det kraftigt regn på vissa platser kan det så klart sänka graderna något, säger hon.

Ännu är det några dagar kvar till midsommarafton och ju närmare vi kommer, desto säkrare prognos. Men just nu ser det ut att bli sol och värme på de flesta håll.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons