Annons

Ny rapport: Majoritet har inte råd med ny bostad

Enligt en rapport saknar 71 procent av det totala antalet hushåll i länet köpvilja eller betalkraft för nybyggda bostadsrätter.
Enligt en rapport saknar 71 procent av det totala antalet hushåll i länet köpvilja eller betalkraft för nybyggda bostadsrätter. Foto: Tomas Oneborg

Hushållen har inte råd med nyproduktionen och därmed förstärks bostadsbristen. Långt över hälften av dem som bor i Storstockholm klarar inte kostnaderna. Det visar en ny rapport från Region Stockholm.

Under strecket
Publicerad

Det kommer att krävas drastiska åtgärder för att klara bostadsförsörjningen i Storstockholm. Det årliga behovet beräknas till 20 000 nya bostäder årligen fram till 2035. Men det är tveksamt om hushållen har ekonomi för att köpa så många nyproducerade bostäder.

Region Stockholm släpper på onsdagen en stor rapport om hur mycket nyproduktion som hushållen beräknas kunna köpa eller hyra. Och det är verkligen ingen rusning i sikte, varken för byggbolagen eller stockholmarna.

Det finns nu ingen ekonomisk efterfrågan på mer än cirka 15 000 nya bostäder årligen. Enligt rapporten saknar 71 procent av det totala antalet hushåll i länet köpvilja eller betalkraft för nybyggda bostadsrätter. Och för småhus är det hela 88 procent. En tydlig majoritet – 60 procent – väntas heller inte efterfråga nybyggda hyresrätter.

I länet är det egentligen bara i Danderyd som hälften av hushållen har råd och lust att köpa nyproducerade bostadsrätter.

När det är två personer i hushållet blir det lite lättare att efterfråga nya hyresrätter men ändå är det över hälften av tvåmanshushållen i kommunerna Salem, Solna, Upplands-Bro, Huddinge, Järfälla, Stockholm, Upplands Väsby, Sundbyberg, Södertälje, Norrtälje och Botkyrka som inte matchar nyproduktionshyrorna.

Annons
Annons

– Om en majoritet av invånarna inte kan efterfråga nyproduktionen måste man försöka sänka kostnaderna, säger Gustav Hemming som har ansvar för Stockholms läns långtidsplanering.

Han befarar att framtidens arbetsmarknad blir lidande om folk inte klarar att flytta till platser där arbetsplatser kan etableras.

Det är Tillväxt- och regionplaneförvaltningen som med hjälp av konsultbolaget Evidens lägger fram studien där man utifrån olika hushålls köpkraft och flyttmönster samt skilda prisnivåer i länets alla kommuner visar på otillräcklig betalkraft eller betalningsvilja för nyproduktion hos merparten av länets hushåll.

Centerpartisten Gustav Hemming vars titel är regionråd menar att amorteringskraven i Stockholmsregionen borde lindras för att höja köpkraften. Han menar att man också kan behöva slopa de generella tillgänglighetsreglerna för att kunna bygga billigare.

– Vi skulle behöva högtryck i bostadsbyggandet under många många år, säger Gustav Hemming.

En huvudsakligen marknadsdriven bostadsproduktion så som i Sverige klarar enligt rapporten att bygga 13 000 nya bostäder årligen i Stockholms län men därtill kommer knappt 2 000 specialbostäder årligen för till exempel seniorer och studenter som särskilt kommunerna i dag låter bygga. 

Baserat på dagens förutsättningar och ekonomisk efterfrågan, visar rapporten att en årsproduktion i jämvikt stannar på 8 100 bostadsrätter, 5 300 hyresrätter och 1 400–1 700 småhus i hela länet.

Prognosen innebär att bostadsbristen fortsätter att förvärras. Länets befolkning väntas enligt rapporten öka med 500 000 personer till totalt cirka 2,9 miljoner år 2035, samtidigt som glappet mellan produktion och behov ökar med 5 000 fler ”saknade bostäder” årligen.

– Varje år som man fortsätter att bygga för lite kommer bostadsbristen att öka ytterligare. Det leder till trångboddhet och socialt negativa effekter, befarar landstingsrådet Gustav Hemming (C). 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons