Annons

Ny rapport: Svenskt lyft efter katastrofskörden

En torr åker i Österhaninge för ett år sedan.
En torr åker i Österhaninge för ett år sedan. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Skördarna i år blir betydligt bättre i år än under fjolåret, och överstiger även femårsgenomsnittet. Sverige återgår därmed till att bli nettoexportör, från att ha tvingats importera spannmål under katastrofåret 2018.

Under strecket
Publicerad

Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen, spår att årets skördar blir goda för lantbrukarna.

Foto: LantmännenBild 1 av 1

Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen, spår att årets skördar blir goda för lantbrukarna.

Foto: LantmännenBild 1 av 1

Skördarna spås bli goda i år, med en ökning på 75 procent jämfört med katastrofåret 2018, då skördarna blev extraordinärt låga på grund av bland annat torkan och därmed följande extremt låga vattennivåer. Det framgår av Lantmännens skörderapport för 2019.

– Skörden blir bättre än femårssnittet framför allt på grund av att höstsådden utföll väl till skillnad mot hur det var under den regniga hösten 2017, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen.

Den tidiga skörden under fjolåret och normalväder under hösten ledde till att höstsådden blev rekordstor.

Skördarna som inkluderar spannmål och oljeväxter spås i år uppgå till 6,3 miljoner ton, att jämföra med 5,8 miljoner ton i genomsnitt i de senaste åren och 3,69 miljoner ton i fjol

– Det betyder att Sverige, enligt vår prognos, inte behöver importera spannmål och annat, så som i fjol, utan att det sker en återgång till normalläget, där ungefär en fjärdedel av skördarna kan exporteras, säger Mikael Jeppsson.

Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen, spår att årets skördar blir goda för lantbrukarna.
Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen, spår att årets skördar blir goda för lantbrukarna. Foto: Lantmännen
Annons
Annons

Vädret kan sammanfattas med: Lagom mycket regn under hösten, en normal vinter, en torr och kall vår kombinerat med kyligt väder och tillräckligt med regn under sommaren för att gynna skörden.

– Även om det inte har fallit tillräckligt med regn för att fylla på vattenmagasinen, har grödorna kunnat klara sig på det som har fallit. Ett problem framöver är fortsatt låga grundvattennivåer, vilket gör att det inte finns någon beredskap om det blir varmt och torrt väder nu och framöver, säger Mikael Jeppsson.

Han understryker att prognosen bygger på en historisk analys och av nuläget. Och den avser kvantiteten, inte kvaliteten på skördarna. Onormalt höga eller låga regnnivåer eller eventuella värmeböljor på 30 grader kan leda till att prognosen inte infrias, eftersom den optimala temperaturen för skördarna ligger på 20 grader.

Så man kan tala om 2019 som normalår?

– Ja, en återgång till det normala. Framför allt är det en stor skörd av höstvete och råg, där det är större skördar än genomsnittet, medan vårsådda skördar ligger ungefär som tidigare genomsnitt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons