Annons

Europa varnas för återvändande IS-kvinnor

Nästan hälften av alla svenska IS-anhängare har återvänt till Sverige. Det visar en ny rapport som säger att 5600 personer lämnat det krackelerande IS-kalifatet och återvänt till sina hemländer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sociologdoktoranden Evin Ismail.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Sociologdoktoranden Evin Ismail.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Sociologdoktoranden Evin Ismail.
Sociologdoktoranden Evin Ismail. Foto: Lars Pehrson

Endast Danmark och Storbritannien har en högre andel återvändande IS-anhängare än Sverige. Det visar en nysläppt rapport från den amerikanska tankesmedjan The Soufan Center.

Av de svenskar som rest ner till Mellanöstern för att ansluta sig till IS har 106 återvänt, enligt rapporten. 112 ska fortfarande vara kvar i det sönderfallande territoriet.

Sedan den av IS självutnämnda huvudstaden Raqqa föll har stora mängder information om IS-anhängare samlats in. Informationen har hjälpt till att bekräfta närmare 20 000 utländska identiteter som frivilligt valt att strida för terrorgruppen, skriver BBC.

Med hjälp den nya informationen har The Soufan Center kartlagt återvändande IS-krigare i 33 länder. Antalen är höga – 5 600 anhängare till terrorgruppen uppges ha tagit sig tillbaka till sina hemländer.

Annons
Annons

Av de cirka 5 000 som lämnat EU för att strida i IS namn förväntas cirka 1 200 ha återvänt.

Rapporten varnar för att dessa återvändare kan vara en säkerhetsrisk ”i flera år framöver”. När IS territorium snabbt krymper i Syrien och Irak är det troligt att ledarna kommer uppmana sina supportrar i utlandet till attacker för att ”hålla varumärket vid liv”.

”Även om det råder oenighet över vilket hot återvändande utländska krigare utgör för deras hemländer, eller andra länder de passerar genom, är det oundvikligt att några av dem kommer fortsatt vara trogen metoden med våldsam ’jihad’” skriver rapporten.

The Soufan Center flaggar särskilt för riskerna med återvändande kvinnor och barn, eftersom länderna i rapporten saknar strategier för hur de ska återintegreras i samhället.

40 procent av de kvarvarande svenskarna i IS-kontrollerade områden är kvinnor, enligt en rapport som Försvarshögskolan presenterade i somras.

Evin Ismail är doktorand i sociologi och forskar om IS nätpropaganda. Hon tror inte att de återvändande kvinnorna utgör ett större hot.

– Säpo har bra koll på återvändande. De är troligen sympatisörerna här i Sverige som utgör det största hotet.

Även om de svenska IS-kvinnorna möjligen varit med och brukat våld – främst då mot andra kvinnor – har de troligtvis inte deltagit i några strider, och de flesta av de återvändande kvinnorna är snarare ett hot mot sig själva, menar Ismail.

– Jag vet att en återvändande kvinna har tagit livet av sig i Sverige. Det finns även uppgifter på att många återvändande kvinnor är psykiskt nedbrutna.

Sverige har mycket att arbeta med inför de höga antalet återvändande, enligt Ismail.

– Det finns ingen tydligen strategi för någon återvändande, varken kvinna eller man.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons