Annons

Ny ”självstjälpsbok” lär dig personlig o-utveckling

Tina Mannegren och Amanda Kallin är debutförfattarna bakom den galghumoristiska boken ”Gå vidare är silver – älta är guld” som lär dig älta, slippa träna och belöna dig när du inte gjort ett skvatt.
Tina Mannegren och Amanda Kallin är debutförfattarna bakom den galghumoristiska boken ”Gå vidare är silver – älta är guld” som lär dig älta, slippa träna och belöna dig när du inte gjort ett skvatt. Foto: Allis Nettréus

Det är ingen idé att du satsar på personlig utveckling– du kommer ändå bara att misslyckas och må sämre av det. I den nya galghumoristiska boken ”Gå vidare är silver – älta är guld” lär vi oss istället att skjuta upp, älta och o-utvecklas.

Under strecket
Publicerad

Organisera om i köksskåpen. Titta igenom dina flöden på sociala medier sjuttioelva gånger. Topsa öronen. Slumpa sidor på en sökmotor för att förvärva ny kunskap. Detta är aktiviteter som är perfekta att göra i stället för det där du faktiskt borde göra.

Prokrastineringstipsen ovan kommer från ”självstjälpsboken” ”Gå vidare är silver – älta är guld”. Dess författare – Amanda Kallin och Tina Mannegren – är gamla vänner, från Göteborg och jobbar till vardags som grafisk formgivare och som civilingenjör. Tillsammans driver de en blogg och ett Instagram-konto under namnet Personlig Outveckling.

Tina och Amanda kallar sig för ångestriddare, misstagsexperter och prokrastineringsproffs. För det här med att leva är faktiskt inte så lätt. Allt som oftast går saker åt skogen, man gör bort sig och är ful, tråkig eller för mycket. Man gillar inte sig själv jämt och ibland är man inte ens objektivt särskilt älskvärd.

Att sträva efter att alltid älska sig själv, leverera på jobbet, vara en bra kompis och partner och att aldrig missa en tvättid är då bara dumt. Det är att ha orimliga förväntningar på livet, menar författarduon.

Annons
Annons

– Om man bestämmer sig för att man ska vara den personen blir det så mycket svårare när man inte är det. Förväntningarna gör att man alltid misslyckas.

I dag svämmar marknaden över av självhjälpsböcker. I USA omsätter självhjälpsindustrin i dag runt 10 miljarder dollar årligen, en siffra som väntas öka. Enligt Adlibris, Nordens största nätbokhandel, har det skett en ökning både i antal titlar och antal böcker i självhjälpsgenren som säljs på sajten – även om den största boomen var 2014/2015.

Amanda och Tina är egentligen inte kritiska mot självhjälpsböcker, det är bara att de inte biter på just dem. Det tror de att många känner igen sig i. Dessutom bidrar böckerna till alldeles för många ”lösningar” på hur man blir lycklig och en bättre person, menar Amanda.

– Man ska man slappna av, optimera sitt minne och sin hjärna, sluta använda sociala medier, prioritera bättre eller bara vara sig själv. Man ska springa i alla riktningar på samma gång.

Dessutom fokuserar självhjälpsböckerna ofta på framtiden – vem du kan bli. Men att göra sitt jag och sitt liv till ett förbättringsprojekt kan stressa, tror Tina och Amanda.

– Det finns många beskrivningar om vem man förväntas vara. Varje gång man möts av en sådan beskrivning kan man jämföra sig med den och tänka ”nähä, jag dög inte i dag heller”. Då gödslar man sitt självhat, säger Tina.

Sin bok har författarduon istället fyllt med satiriska guider om hur du maxar ett liv i uppförsbacke och hur man ”outvecklas” som person. Hur du bäst spenderar alla dina pengar (det är ingen idé att spara, pengarna tar ändå bara slut), hur du förfinar din förmåga att älta (övning ger färdighet) och hur du hanterar ångest (det gör du inte, du hittar fler saker att ha ångest över) är några exempel.

Annons
Annons

Författarna slår även hål på vad de anser är lögner. Uttrycken ”Du är bra som du är”, ”Allt går om man vill” och ”Det ordnar sig” ska uppmuntra eller göra dig lugn när något – din bostadssituation, den där anställningsintervjun eller din kärleksrelation – har gått åt skogen. Men de varken peppar eller lugnar, menar Tina och Amanda.

– Ingenting kommer att ordna sig helt magiskt. Det är ju någon som kommer behöva ordna allt, och oftast är det du själv, säger Amanda.

Genom att vända upp och ner på allt vad självhjälp heter hoppas författarduon att läsarna ska känna sig mindre ensamma med sin otillräcklighet.

– Ibland känns det som om man är så oerhört drabbad av omständigheterna. Ofta handlar det snarare om ”inständigheterna”, hur man mår inombords, som gör att allt är jobbigt. Att inse det gör kanske att man blir mer tillåtande mot sig själv när man är kass, säger Tina.

Galghumorn är också ett bra verktyg för att hantera motvindslivet, menar Tina och Amanda. Häromdagen fick Tina ett sms av Amanda: ”I dag gick allting OERHÖRT BRA”. Amanda hade varit inne i en galleria och satt igång ett larm, halkat och ramlat samt fått ett ”medges ej” slängt i ansiktet när hon skulle betala. När hon kom hem fick hon en kallsup i duschen. Jobbigt och pinsamt – men också ganska kul.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons