Annons

Therese Larsson Hultin:Nya skuldrekord – det känns skrämmande bekant

Bostadsminister Ben Carson vid ett besök i Baltimore tidigare i somras.
Bostadsminister Ben Carson vid ett besök i Baltimore tidigare i somras. Foto: Julio Cortez/AP

Den amerikanska skuldsättningen ökar kraftigt och är nu på nivåer vi inte ens såg innan finanskrisen för drygt tio år sedan. Dessutom har ett litet ord som satte skräck i marknaden 2008 åter gjort entré – ”subprime”.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens oro för en ny recession har satt spår på New York börsen

Foto: Jin Lee/AP

Det känns skrämmande bekant. Donald Trumps bostadsminister – och tidigare utmanare i presidentvalet 2016 – den före detta kirurgen Ben Carson gör det nu lättare för människor att köpa sin första bostad genom att garantera deras lån.

Det som fick en och annan att höja på ögonbrynen när beskedet kom i onsdags är att den federala bostadsmyndigheten FHA vänder sig till människor som saknar kapital för handpenning och som inte har tillräckligt hög kreditvärdering för att få ett vanligt bostadslån. Det räcker att ha 3,5 procent av köpesumman för att få FHA:s hjälp.

Den konservativa (men Trump-kritiska) tidskriften National Review skrev genast att Ben Carson gått med i ”kommittén för att blåsa upp bobubblan igen” och den tidigare chefen för FHA, David Stevens, som ledde myndigheten under finanskrisen sade sig vara orolig för att man upprepade misstag från förr.

– Det här kommer verkligen att göra att fler kan äga sina hem, sade Ben Carson själv, när han presenterade initiativet.

Det är behjärtansvärt. Men samtidigt ska man inte glömma att det var just det tidiga 2000-talets strävan att få allt fler amerikaner – även låginkomsttagare och de med lägre kreditvärdighet – att äga sina hem, som var en av de starkt bidragande orsakerna till finanskrisen som tog fart i september 2008 när investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs.

Annons
Annons

Den senaste tidens oro för en ny recession har satt spår på New York börsen

Foto: Jin Lee/AP

Då fick vi alla lära oss ett nytt ord: subprime-lån. Det gick ut på att långivarna mer eller mindre kastat pengar efter människor som inte kunde få vanliga bostadslån – och som småningom fick problem att betala – för att sedan paketera om lånen så att risken inte syntes för investerare.

Så ser inte FHA:s lån ut, men pikant nog sammanfaller den nyheten med en annan: subprime-lån på bilar, vilket centralbanken Federal Reserve nu varnar för.

Den senaste tidens oro för en ny recession har satt spår på New York börsen
Den senaste tidens oro för en ny recession har satt spår på New York börsen Foto: Jin Lee/AP

Själva ordet subprime betyder att man har en kreditvärdering som inte är förstklassig. I princip alla amerikaner har en kreditvärdering, ett indextal mellan 300 och 850, utefter hur mycket pengar du tjänar och om du har betalningsanmärkningar eller inte. Under 620 anses vara subprime. Idag är 21 procent av alla billån tagna av människor som klassas som subprime.

Det som oroar Federal Reserves New York-avdelning, som uppmärksammat fenomenet, är att andelen låntagare som ligger minst tre månader efter med betalningarna ökade hela 47 punkter under andra kvartalet i år. Det gör att det är felande betalningar på 4,64 procent av alla lån, en nivå som vi inte sett sedan hösten 2009 då de båda biltillverkarna GM och Chrysler ansökte om konkurs.

Till saken hör att USA just nu inte ens befinner sig i en ekonomisk kris. Arbetslösheten ligger på låga 3,7 procent och tillväxten under president Trump har tuffat på.

Annons
Annons

Problemet är att signalerna om en kommande recession just nu står som spön i backen, och vad händer då med subprime-billånen och med Ben Carsons bostadköpare?

Det som gör många riktigt oroliga är att skuldsättningen redan är så hög – både den federala och den privata – och att världens centralbanker inte har så många verktyg kvar att ta till om och när det smäller till igen.

Enligt Federal Reserve Bank of New York är hushållens skuldsättning rekordstor och ligger nu hela 1 200 miljarder dollar över den förra toppen, som inträffade hösten 2008 precis då bubblan brast. Enbart för sina billån är amerikanerna skyldiga 1 300 miljarder dollar.

Trumps jättelika skattesänkningar har dessutom gjort att Vita huset räknar med att budgetunderskottet i år uppgår till 1 000 miljarder dollar. Som en jämförelse låg underskottet på 161 miljarder dollar 2007 – året innan finanskrisen.

2019 är inte 2008 (inte minst för att det då inte satt en president i Vita huset som twittrade ut amerikansk policy utefter vad som sändes på Fox News) och det ska givetvis mycket till för att en kris i den omfattningen sker igen. Ändå finns många av tecknen där, och det är oroande att de ansvariga inte reagerar.

Kanske beskriver National Review-skribenten Kevin Williamson läget mest träffsäkert i sin text om Ben Carsons nya låneinitiativ:

”Alla kan göra misstag. Att göra samma misstag om och om igen är dumhet. Men att vara dum med andra människors pengar om och om igen är politik”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons