Annons

Ny spricka i Alliansen – Centern säger tvärt nej

En spricka har uppstått i Alliansen om krav på tillstånd för hemtjänsten. Moderaterna vill se tuffare regler. C säger tvärt nej – om man inte ställer samma krav på kommunala verksamheter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C).

Foto: TTBild 1 av 1

Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C).

Foto: TTBild 1 av 1
Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C).
Ulf Kristersson (M) och Annie Lööf (C). Foto: TT

Regeringens förslag om tillståndsplikt för privata hemtjänstföretag har stött på omfattande kritik, både från politiskt håll och från kommunerna. Anledningen är att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som ska pröva tillstånden redan nu ligger efter med prövning av tillstånd för äldreboenden som drivs på entreprenad.

Det finns flera exempel på hur kommuner har tvingats driva boenden vidare eller ta tillbaka verksamheter från privata företag eftersom IVO inte hunnit få fram tillstånd.

– Om du går in på IVOs hemsida kan du se att de nu handlägger ansökningar som kom in för 10 månader sedan, säger Greger Bengtsson, samordnare på avdelningen för vård och omsorg på SKL.

Vem som helst ska inte kunna bedriva skattefinansierad välfärd.

Annons
Annons

Han befarar nu att tillståndplikt för hemtjänsten ska förvärra situationen. Frågan tillståndsplikt för hemtjänsten kommer att behandlas av riksdagen samtidigt som den kontroversiella frågan om vinstbegränsningar kommer upp.

Men till skillnad från förslaget om vinsttaket, som kommer att röstas ner av Alliansen och Sverigedemokraterna, ser det ut som om förslaget om tillståndsplikt kommer att gå igenom.

I Alliansen är det bara Centerpartiet som är emot förslaget som det ser ut nu. Moderaterna däremot kommer att rösta för.

”Det stämmer att Moderaterna vill att en tillståndsplikt ska införas för hemtjänst på samma sätt som det i dag gäller för till exempel stödboende”, skriver Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall i ett mejl till SvD Näringsliv.

Hon menar att det är rimligt med tuffare krav.

”Vem som helst ska inte kunna bedriva skattefinansierad välfärd”, skriver hon.

Vi ska ställa hårda krav, men lika för alla

Alliansen vill att tillståndplikt samtidigt införs för kommunal hemtjänst. Men det är bara C som kommer att vägra rösta för förslaget.

– Konsekvensen av det här blir att samma verksamhet får drivas i kommunal regi men inte i privat regi. Det går emot varje princip om lika villkor, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström.

Centerpartiet kan bara tänka sig att stödja förslaget om regeringen samtidigt inför tillståndplikt för kommunala verksamheter

– Vi ska ställa hårda krav, men lika för alla, säger Emil Källström.

När det gäller de kommunala verksamheterna hänvisar Moderaterna till att partiet ställer sig bakom det krav som riksdagen i ett så kallat tillkännagivande ställt på att samma regler som tillståndsplikt ska gälla alla.

”Detta har vi föreslagit flera gånger i riksdagen och en majoritet har ställt sig bakom det. Detta är tyvärr bara ett av många områden där regeringen inte hörsammat riksdagsmajoriteten”, skriver Camilla Waltersson Grönvall (M).

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons