Annons

Ökning av hatbrott kopplas till konspirationsteorier

Enligt en rapport ökade hatbrotten med nio procent i USA:s 30 största städer förra året.
Enligt en rapport ökade hatbrotten med nio procent i USA:s 30 största städer förra året. Foto: Xinhua/Polaris/TT

Helgens massmord i El Paso är ett i raden av flera högerextremistiska dåd i USA de senaste åren. President Donald Trump säger att han fördömer hatbrotten, och öppnar för att skärpa regelverket för vapenkontroll – vilket ifrågasätts av experter.

Under strecket
Publicerad

USA:s president Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/AP/TT Bild 1 av 2

Dådet i El Paso misstänks ha utförts av en högerextremist.

Foto: Andres Leighton/AP/TT Bild 2 av 2

Återigen har skjutvapenvåld och hatbrott riktat världens blickar mot USA. I helgen dödades totalt 29 personer i skjutningar i El Paso i Texas och i Dayton i Ohio.

”2 städer, 13 timmar, 29 döda”, skrev Washington Post på sin förstasida på måndagen. Skjutningarna har fått stort utrymme i amerikanska medier, mycket på grund av att dådet i El Paso misstänks ha utförts av en högerextremist.

20 personer dödades och 26 skadades vid skjutningen, som utreds som ett terrorbrott. Händelsen är den åttonde masskjutningen i USA sedan 2017 där skytten haft vit makt-motiv, skriver New York Times och hänvisar till statistik från FBI.

Massmordet i El Paso riktar nytt fokus på en studie från Center for the Study of Hate and Extremism, CSHE, från förra veckan. Enligt rapporten ökade hatbrotten med nio procent i USA:s 30 största städer förra året. Studien visar också att majoriteten av morden med hatbrottsmotiv utfördes av högerextremister.

Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, tror att ökningen av hatbrott beror på att ”stora grupper i samhället” har anammat konspirationsteorier om att USA är på väg att tas över av mörkhyade personer.

Annons
Annons

USA:s president Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/AP/TT Bild 1 av 1

– Det påstås att vita människor håller på att bytas ut av icke-vita i västvärlden. Den här konspirationsidén förenar en väldigt stor grupp nationalister och högerextremister, säger han.

Gruppernas retorik har förråats de senaste åren, säger Christer Mattsson.

– Man måste beakta att ett hatfullt språk kommer att leda till aggressiva handlingar till slut, säger han.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP/TT

I ett tal på måndagen sade president Donald Trump att han gett det amerikanska justitiedepartementet i uppdrag att skärpa lagstiftningen mot massmord med hatbrottsmotiv så att gärningsmännen ska dömas till dödsstraff.

Han fördömde även det manifest som den utpekade gärningsmannen i El Paso, 21-åriga Patrick Crusius, publicerade på internet innan dådet.

– El Paso-skytten publicerade ett manifest på internet som var fyllt av rasistiskt hat. Vår nation måste med gemensam stämma fördöma rasism, främlingsfientlighet och vit makt-ideologin, sa Trump.

Textdokumentet publicerades på internetforumet 8chan. Sajten är ökänd för att sprida hat mot minoriteter, och användes som plattform av högerextremisten som utförde Christchurch-skjutningarna i mars, då 51 personer dödades.

Hatretorik och hatpropaganda har funnits långt innan vi hade sociala medier.

Under måndagen beslutade nätleverantören Cloudflare att stänga sajten. Företagets vd Matthew Prince skriver i ett blogginlägg att 8chan visserligen inte brutit mot lagen, men att forumet genom sin ”laglöshet” har ”orsakat flera tragiska dödsfall”.

Annons
Annons

Dådet i El Paso misstänks ha utförts av en högerextremist.

Foto: Andres Leighton/AP/TT Bild 1 av 1

Christer Mattsson tror inte att åtgärden får någon större effekt på extremismen i USA.

– De här grupperna finns på flera forum samtidigt, så det är inte ens en ansträngning för dem att flytta någon annanstans. Hatretorik och hatpropaganda har funnits långt innan vi hade sociala medier, säger han.

Trumps kritiker har beskyllt honom för att uppmuntra till hatbrott efter uttalanden som att ”islam hatar oss”. Christer Mattsson säger att det är oklart vilken påverkan presidentens retorik har haft, och att man inte ska överdriva enskilda individers samhällspåverkan.

Dådet i El Paso misstänks ha utförts av en högerextremist.
Dådet i El Paso misstänks ha utförts av en högerextremist. Foto: Andres Leighton/AP/TT

– Hans sätt att uttrycka sig riskerar att driva fram den här sortens handlingar, men det är inte samma sak som att säga att detta är hans fel, säger han.

Som vid tidigare uppmärksammade masskjutningar har helgens dåd även väckt liv i debatten om USA:s generösa vapenlagar. Tidigare på måndagen sade Trump att han vill skärpa försäljarnas bakgrundskontroller för att förhindra att olämpliga personer kan köpa vapen.

Många av hans kärnväljare är med stor sannolikhet motståndare till utökad vapenkontroll.

I dag kan privatpersoner köpa vapen utan sådana kontroller på bland annat vapenmässor, vilket beskrivits som ett kryphål i lagen. Representanthuset – där Demokraterna har majoritet – beslutade tidigare i år att skärpa regelverket.

Även efter skolskjutningen i Parkland i Florida förra året talade Trump om att skärpa regelverket för bakgrundskontroller. Senare backade han dock från sina utfästelser.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, är tveksam till om presidenten kommer att försöka göra mer slag i saken den här gången.

– Det skulle vara väldigt överraskande om senaten skulle anta den här lagen. Många av hans kärnväljare är med stor sannolikhet motståndare till utökad vapenkontroll, säger han.

Det är okänt huruvida gärningsmannen bakom skjutningen i Dayton hade något motiv. Vid dådet dödades nio personer och 27 skadades. Gärningsmannen sköts ihjäl av polis efter bara 30 sekunder, enligt amerikanska medier.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons