Annons

Ny teknik mot prostatacancer

Den nya behandlingen kommer starta vid Akademiska sjukhuset i Uppsala i februari.
Den nya behandlingen kommer starta vid Akademiska sjukhuset i Uppsala i februari. Foto: Tomas Oneborg

En ny teknik, baserad på högintensivt ultraljud. Den nya behandlingsformen mot prostatacancer som förväntas ge mindre biverkningar ska börja användas vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Under strecket
Publicerad

Den nya metoden innebär att ett speciellt högintensivt ultraljud bränner bort den aggressiva tumör som finns i prostatan och inte påverkar andra delar eller andra organ som vid strålbehandling.

Ingreppet genomförs vid ett tillfälle och patienten kan lämna sjukhuset samma dag. Läkarna menar att de risker för biverkningar som finns i dag – som impotens, urinläckage och infektionsrisk – kommer att minska kraftigt.

– Vi vet att svenska patienter begett sig utomlands och betalat det pris som de klinikerna begär. Så det finns en efterfrågan som inte är mött i Sverige, säger Michael Häggman, överläkare i urologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala till Sveriges Radios Ekot.

Den nya behandlingen kommer starta vid Akademiska sjukhuset i Uppsala i februari, och inledningsvis kommer utländska experter vara med.

– Vi hoppas kunna visa att biverkningarna är lägre än vid operation eller strålbehandling och att effekterna på tumören är lika goda, säger Michael Häggman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons