Annons

Gynekolog: Dags att slå hål på sju gravidmyter

Läkaren och författaren Jen Gunter slår hål på fertilitets­myter.
Läkaren och författaren Jen Gunter slår hål på fertilitets­myter. Foto: Lise Åserud/TT, Illustration: Armando Veve/NY Times

Ligga på rygg efter sex ökar inte en kvinnas chanser att bli gravid. Jen Gunter, gynekolog och författare till boken ”The vagina bible”, slår hål på de vanligaste fertilitetsmyterna.

Under strecket
Publicerad

Så kallad supermåne över Hannover, Tyskland. Finns ingen koppling mellan den och kvinnans menscykel.

Foto: Julian Stratenschulte/TT

Det finns ingen forskning som stödjer sambandet mellan stillaliggande tid efter samlag och graviditet.

Foto: TT

En kinesisk sjuksköterska med HPV-vaccin 2018.

Foto: TT

Som förlossningsläkare och gynekolog har jag stött på många myter om fertilitet, på min klinik och på nätet – och även under min utbildning.

Men varför lever dessa myter kvar?

Sexualundervisningen, särskilt när det handlar om reproduktion, är ofta ofullständig och otillräcklig. Och när vi talar om fertilitet och fortplanting så gör vi det inte i klarspråk – eufemismer för livmodern, menstruation, vaginan och vulvan är vanliga. Och när man inte klarar av att använda ett ord så antyder det att kroppsdelen upplevs som skamlig.

Andra myter lever vidare på grund av att de är spännande och fantasieggande, och vi har en benägenhet att hellre tro på myter än på hård fakta.

Här är sju myter om fertilitet som behöver falla i glömska.

1. Månen påverkar din menstruationscykel – fel

Det är en inte helt ovanlig missuppfattning – vissa kvinnor kallar till och med sin menstruation för sin ”måntid”. Förvirringen är lätt att förstå: Den 29,5-dagar långa måncykeln (från nymåne till nymåne) ligger väldigt nära den genomsnittliga menstruationscykeln på 28 dagar.

Men forskning har inte kunnat visa någon koppling mellan månen och menstruationer. Det är dessutom svårt att föreställa sig hur en sådan koppling skulle vara biologiskt gynnsam för mänsklig reproduktion.

Annons
Annons

Så kallad supermåne över Hannover, Tyskland. Finns ingen koppling mellan den och kvinnans menscykel.

Foto: Julian Stratenschulte/TT
Så kallad supermåne över Hannover, Tyskland. Finns ingen koppling mellan den och kvinnans menscykel.
Så kallad supermåne över Hannover, Tyskland. Finns ingen koppling mellan den och kvinnans menscykel. Foto: Julian Stratenschulte/TT

2. Fortplantningshormoner måste vara ”i balans” – fel

Det här är en vanlig modern myt i gynekologiska undersökningsrum över hela Nord-Amerika – och det leder till många onödiga test av hormonnivåer.

Sanningen är att hos fertila kvinnor ändras nivåerna av hormoner som FSH, LH, östrogen och progesteron inte bara dag från dag utan även ofta timme för timme. När en kvinna har vissa symtom – till exempel oregelbunden mens eller infertilitet – kan hormontest vara värdefullt för att kunna ställa diagnos. Men i dessa fall tittar läkarna på nivåer i förhållande till symtom, och jämför inte nivåer med någon mytologisk ”balans”. Att vara ”i balans” låter kanske naturligt, som att en person är ”i harmoni” med sin kropp. Men det är helt enkelt inte baserat på fakta, eller en bra beskrivning av vad som sker biologiskt.

3. Att ligga ner efter sex ökar chanserna att bli gravid – fel

”Hur länge ska jag ligga ner efter sex?” är en av de vanligaste frågorna som ställs till gynekologer. Myten är att spermierna kommer att rinna ur kroppen när du ställer dig upp på grund av gravitationen. Men de flesta spermierna som har någon som helst chans att befrukta ett ägg har nästan omedelbart nått vägs ände.

Det finns ingen forskning som kunnat visa ett samband mellan stillaliggande tid efter samlag och graviditet – men det finns en stor studie som undersökte andelen befruktningar efter insemination på en läkarmottagning. Den studien visade att det inte var någon skillnad i lyckade befruktningar hos de personer som legat stilla i 15 minuter efter behandlingen och hos de som rest på sig direkt efteråt.

Annons
Annons

Det finns ingen forskning som stödjer sambandet mellan stillaliggande tid efter samlag och graviditet.

Foto: TT
Det finns ingen forskning som stödjer sambandet mellan stillaliggande tid efter samlag och graviditet.
Det finns ingen forskning som stödjer sambandet mellan stillaliggande tid efter samlag och graviditet. Foto: TT

4. Klimakteriet är onaturligt – fel

Myten att klimakteriet inte är naturligt eftersom de flesta kvinnorna under historien inte levt tillräckligt länge för att gå igenom det, är en missuppfattning som kommer både från felaktiga beskrivningar om livslängd och sättet som samhället historiskt har knutit en kvinnas värde till hennes reproduktiva kapacitet.

Det stämmer förvisso att kvinnors medellivslängd under många sekel varit under 50 år, men det var inte så att mängder av kvinnor dog vid 50 års ålder när de gjort sitt för att tillgodose evolutionen. Faktum är att om man räknar bort spädbarns- och barnadödlighet (som till stor del berodde på bristande grundläggande medicinsk vård, dålig hygien och avsaknad av vaccin) så steg kvinnors medellivslängd avsevärt redan innan år 1900. Kvinnor på 1600-talet som lyckades överleva dödsfaran som barnafödande innebar, hade en medellivslängd på 60 år. Och männens livslängd har aldrig varit mycket längre – ändå har samhället aldrig efterfrågat en förklaring för den åldersrelaterade minskningen av mäns reproduktionsförmåga.

5. Kvinnlig orgasm ökar chansen att bli gravid – fel

Huvuddelen av forskningen visar att kvinnlig orgasm inte påverkar befruktning, åt något håll. Om det så vore skulle orgasm sannolikt alltid ske vid penetration, men i själva verket så sker detta endast vid 25 till 33 procent av fallen.

Annons
Annons

En kinesisk sjuksköterska med HPV-vaccin 2018.

Foto: TT

För att en kvinnlig orgasm ska kunna påverka transporten av sperman – och följaktligen befruktning – skulle det behöva ske precis innan eller under den manliga orgasmen, vilket händer sällan. Sanningen är att många kvinnor når orgasm en eller flera gånger innan deras manliga partner gör det – eller efter. Eller inte alls.

En kinesisk sjuksköterska med HPV-vaccin 2018.
En kinesisk sjuksköterska med HPV-vaccin 2018. Foto: TT

6. HPV-vaccin kan länkas till prematur ovarialsvikt

Myter och rädslor om vaccinationer har funnits lika länge som vaccin, och bland dem fertilitetsrelaterade myter. Den här myten spreds efter att sex fall av prematur ovarialsvikt (bristande äggstocksfunktion och för tidigt klimakterium ) beskrivits i artiklar om HPV-vaccinet, i något som kallas en serie fallstudier. Men detta är inte bevis – även om det gav upphov till ett antal upprörda rubriker som födde denna myt. Som tur är har en mycket större studie, på drygt 199 000 kvinnor, visat att det inte finns någon koppling mellan HPV-vaccin och prematur ovarialsvikt.

7. Män är fertila hela livet – fel

Det är en vanligt förekommande myt att alla män är fertila ända till 80-årsåldern. Och det stämmer att vi ser en del kändisar som blir pappor i 50-, 60- och till och med 70-årsåldern (nästan uteslutande med en mycket yngre kvinna). Men båda könen genomgår en åldersrelaterad nedgång i fertilitet.

För kvinnor börjar nedgången i 30-årsåldern och i 45-årsåldern är det ovanligt med graviditeter utan assisterad befruktning. För den åldrande mannen ökar erektionsproblem med åldern och kvaliteten på seminalvätskan (den vätska som tillsammans med spermierna utgör sperma) och spermier minskar också. Män över 51 år (värt att notera är att detta även är medelåldern för kvinnors menopaus) har betydligt sämre resultat i behandling av infertilitet. Det stämmer att män inte har samma absoluta stopp för reproduktionen som kvinnor har, men diskussionen om ålder och fertilitet borde även inkludera män.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons