Annons

Lista: Aktierna som ger högst utdelning 2019

Här är börsens bästa direktavkastare. Listan omfattar bland annat en billig bank, ett fiskodlingsbolag, en gruvjätte – samt en varning för en bransch vars framtidsutsikter börjat grumlas.

Under strecket
Publicerad

27 svenska och nordiska bolag finns med på bästalistan.

Foto: Shutterstock/IBLBild 1 av 1

1 / 5

27 svenska och nordiska bolag finns med på bästalistan.
27 svenska och nordiska bolag finns med på bästalistan. Foto: Shutterstock/IBL

Det är inte så många dagar kvar av 2018. För oss på Börsplus innebär det att vi så smått börjar ladda för en ny upplaga av vår utdelningsportfölj. Ett första steg kan vara att lista de bolag som ger extra bra direktavkastning på 4,5 procent eller mer.

Normalt sett hämtar vi merparten av innehaven till portföljen ur en sådan gallring. Vi brukar inkludera nordiska storbolag förutom de svenska och så även denna gång.

Här är listan sorterad på förväntad direktavkastning under 2019:

Högst förväntad utdelning 2019

BolagDirektavkastning, %
Boliden AB8,0
Clas Ohlson 7,8
Oriflame 7,7
Nordea Bank AB7,5
Ratos AB Class B7,5
KappAhl AB7,0
Swedbank AB Class A6,9
SEB6,7
Sampo Oyj Class A6,5
SHB6,5
Danske Bank A/S6,4
Inwido AB6,2
HiQ 6,2
Telenor ASA6,2
Nobina AB6,1
JM AB6,1
Nobia AB6,1
Tethys Oil AB6,0
Resurs Holding AB5,9
NCC AB Class B5,9
H&M 5,7
Kindred 5,6
Fortum 5,6
Acando 5,6
Gjensidige Forsikring 5,6
Telia Company AB5,5
Skanska AB Class B5,5
Diös Fastigheter AB5,5
NetEnt AB Class B5,4
Peab AB Class B5,3
Marine Harvest ASA5,3
MQ Holding AB5,2
Bilia AB Class A5,2
Magnolia Bostad AB5,1
DNB ASA5,1
Mekonomen AB5,0
Catella AB Class B5,0
Bonava AB Class B5,0
Betsson AB Class B4,9
Pandora A/S4,8
UPM-Kymmene Oyj4,7
Elisa Oyj Class A4,6
Volvo AB 4,6
Scandic Hotels 4,5
Electrolux AB Class B4,5
Millicom 4,5
Urval: Alla svenska bolag där minst tre analytiker lagt en utdelningsprognos för 2019 + finska, norska och danska bolag med minst 50 miljarder kronor i börsvärde.
Direktavkastning: Förväntad utdelning utbetald under 2019 / aktuell kurs

I topp för tillfället ligger alltså Boliden med 8 procents direktavkastning räknat på de dryga 16 kronor i utdelning per aktie som analytikerkåren ser framför sig under nästa år. Som alltid ska man vara lite försiktig med aktierna som toppar den här typen av listor. Ofta speglar en mycket hög direktavkastning förväntningar om sänkningar kommande år.

Några av de aktier där analytikerna spår en utdelningssänkning redan nästa år är Kindred, Skanska, Kappahl, Mekonomen, Marine Harvest och H&M. Det senaste är inte direkt oväntat om det sker men ändå en märkeshändelse givet den långa period klädkedjan upprätthållit sin höga utdelning.

Några observationer i övrigt, med den solklara vinnarbranschen bland utdelningsaktierna längst ner:

Annons
Annons

Danske Bank – sticker ut på ett negativt sätt.

Foto: Francis Joseph Dean/Imago/IBLBild 1 av 1

2 / 5

Danske Bank – sticker ut på ett negativt sätt.
Danske Bank – sticker ut på ett negativt sätt. Foto: Francis Joseph Dean/Imago/IBL

Billig bank

Bortsett från under rena bankkriser så brukar bankerna kvala in i utdelningstoppen tack vare låg värdering, god lönsamhet och hög utdelningsandel. Så är det i år också. Men branschen sticker nu ut när det gäller hur mycket den ger.

Alla nordiska storbanker ger 5 procent eller mer. Snittet ligger på 6,4 procent. För flera av bankerna är direktavkastningen 1,0-1,5 procentenheter högre än vad som varit femårssnittet. Det gäller till exempel Swedbank och Nordea.

Detta speglar delvis en matt kursutveckling under ett 2018 som handlat mycket om misstänkt penningtvätt i Baltikum. Men vinsterna fortsätter att rulla in i god takt och sammantaget väntas bankerna öka utdelningen 8 procent nästa år. Bara en, Danske Bank, spås sänka.

Vi har rejält med bankaktier i årets upplaga av utdelningsportföljen och det skulle inte förvåna om 2019 års upplaga också är tung i sektorn.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

3 / 5

Foto: Henrik Montgomery/TT

Värt ett spel?

Under ett par år ramlade nätspelbolagen ur utdelningstoppen men 2018 har kurserna i många fall pekat nedåt samtidigt som utdelningarna fortsätter vara hyggligt starka. Resultatet är att Netent, Kindred och Betsson åter finns med i toppen.

Netent väntas upprepa sin utdelning, Kindred sänka drygt 10 procent och Betsson höja nästan 30 procent.

Börsplus har plockat med ett litet spelbolag i den nuvarande utdelningsportföljen, Global Gaming. De tre bolagen ovan är mycket mer stabila pjäser och passar kanske egentligen bättre. Risknivån i sektorn är dock hög.

Annons
Annons
Foto: Henrik Isaksson/IBLBild 1 av 1

4 / 5

Foto: Henrik Isaksson/IBL

Byggrelaterat ratas

Här är utsikterna grumliga efter ett 2018 där vinstvarningarna haglat från bolag som Skanska och NCC. Skanska spås alltså sänka utdelningen något nästa år vilket inte hänt på sju år. Även JM spås sänka något. En handfull byggrelaterade bolag som Nobia (kök), Inwido (fönster) och Clas Ohlson (verktyg mm) finns också med på listan.

För Börsplus del finns NCC med i utdelningsportföljen. Det är vår sämsta aktie hittills som tappat cirka 10 procent sedan inköp.

Annons
Annons

Laxbit redo att inmundiga i Andørja, Norge.

Foto: Artur Widak/IBLBild 1 av 1

5 / 5

Laxbit redo att inmundiga i Andørja, Norge.
Laxbit redo att inmundiga i Andørja, Norge. Foto: Artur Widak/IBL

Årets vinnare

Den solklara vinnarbranschen bland utdelningsaktierna i år är de norska laxodlarna. Detta är råvarubolag som tjänar pengar som sjögräs i bra tider och då kan ge enormt fina utdelningar. I Börsplus portfölj har Lerøy Seafood dubblats. På 4,5 procentslistan finns sektorns jätte kvar i form av Marine Harvest. Den aktien är upp 65 procent. Givet att detta är en cyklisk bransch är vi ändå lite tveksamma till att succén kan upprepas 2019.

Annars har teleoperatörerna varit bra i år. Telia och Elisa är upp drygt 20 procent. Telenor ligger efter på 4 procent men detta är efter ett enormt starkt 2017 då kursen steg kraftigt.

Sammantaget finns det en hel del att välja medan på utdelningslistan för närvarande. Även en del cykliska bolag som Volvo har klättrat in till exempel, vilket inte var fallet för ett år sedan.

Vi på Börsplus återkommer mot slutet av december med vår uppdaterade Utdelningsportfölj för 2019.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons