Efter reklamen visas:
Vapnens väg – Slovakien Topp

Ny typ av vapen på väg in i Sverige: ”Luckor i lagen”

I Slovakien säljs en ny typ av vapen som rundar EU:s lagar. De har redan hittats i Sverige.
– Vårt land kommer att vara källan till illegala skjutvapen i årtionden, säger Roman Ficek från landets vapenägarorganisation.

Uppdaterad
Publicerad

 

BRATISLAVA Det är kväll i den slovakiska huvudstaden. Turiststråken i de gamla kvarteren runt Hviezdoslav-torget myllrar av semesterfirare. Ett stenkast därifrån ligger ett hotell på en anonym tvärgata vid Donaus strand.

Här bodde en av de svenska vapensmugglarna i Skånenätverket, som SvD har berättat om.

Det lilla hotellet ligger mitt emot polisstationen och användes som bas av nätverket vid två av de tillfällen då de, lagligt enligt de slovakiska lagarna, köpte in stora mängder skjutvapen som sedan smugglades in i Sverige – för att hamna mitt i de blodiga gänguppgörelserna.

Hur kunde det ske i ett EU-land utan att några myndigheter reagerade?

Genom en kontakt har vi fått en adress till ett fallfärdigt hus i en del av Bratislava som ligger bortom de populära gågatorna. Vi knackar på och leds uppåt genom en sliten trappuppgång.

Juraj Lechvár, en före detta militärofficer som idag arbetar som säkerhetskonsult i företaget DISI Consulting, tar emot.

Foto: Tomas Oneborg

Han beskriver de slovakiska vapenlagarna som strikta – numera. Men Skånenätverket kunde köpa drygt 200 deaktiverade skjutvapen helt lagligt under åren 2013 och 2014. Vapnen klassades då som ofarliga i landet eftersom piporna pluggats igen. Men som SvD har visat kunde samma vapen snabbt aktiveras och göras skjutklara när de smugglats in i Sverige.

Annons

Juraj Lechvár känner till fallet med ”svenskarna”.

– Sådana köp skulle ha anmälts till polisen så att information om större köp registrerades. Men så har det inte fungerat i Slovakien. Det var ett stort misstag, säger han.

Vad tänker du om att svenskar köpt så många vapen i Slovakien?

– Det är inte normalt. Det fanns ingen begränsning för hur många vapen man kunde köpa. Den enda begränsningen var hur mycket pengar man hade, säger Juraj Lechvár.

Säkerhetskonsulten Juraj Lechvár bär själv skjutvapen och förklarar att Slovakiens vapenlagar blivit betydligt striktare.
Säkerhetskonsulten Juraj Lechvár bär själv skjutvapen och förklarar att Slovakiens vapenlagar blivit betydligt striktare. Foto: Tomas Oneborg

Den slovakiska polisen vägrar besvara samma frågor. Innan vår resa till Bratislava hade myndighetens internationella enhet accepterat att ses för en intervju. Men när SvD via mejl ställde frågor inför mötet om specifika skjutvapen som använts i Sverige så backade slovakisk polis från att ställa upp.

Annons

Lagarna kring deaktiverade vapen skärptes 2015 efter terrordåden mot tidningen Charlie Hebdo. Idag måste vapnen göras helt obrukbara för att få säljas som deaktiverade. Men stora mängder finns kvar på svarta marknaden.

Foto: Tomas Oneborg

Det är en mulen förmiddag i Bratislava. Rusningstrafiken fyller vägarna. Vi har stämt träff med Roman Ficek i ett av stadens köpcentrum, inte långt ifrån landets enda Ikea-varuhus.

Ficek är ordförande i Legi Stelum, den organisation som företräder Slovakiens lagliga vapenägare. Han förklarar att vapenkulturen är befäst i Slovakien. Jakt är ett nationalarv. Men han medger samtidigt att det tidigare var för lätt att handla med deaktiverade vapen.

– Min uppskattning är att 50 000 till 200 000 skjutvapen deaktiverades i Slovakien. Efter den nya lagen har 6 000 av dem registrerats. Väldigt många saknas än idag, säger Roman Ficek.

Annons
Lukáš Hrnčiarik visar upp olika vapentyper i sin butik Hermes i Bratislava.
Lukáš Hrnčiarik visar upp olika vapentyper i sin butik Hermes i Bratislava. Foto: Tomas Oneborg

Några kilometer bort ligger fotbollslaget Slovan Bratislavas hemarena Štadión Pasienky. I närheten finns också Hermes, en av landets omkring 120 vapenbutiker. Butiksinnehavaren Lukáš Hrnčiarik säger sig ha god kontroll på flödet av kunder och vapen.

Han är inte förvånad över spridningen av de deaktiverade vapnen.

– Den typen av vapen fanns i militärlager i många år. Regeringen sålde de äldre vapnen väldigt billigt till vapenhandlare. De kostade bara 10-15 euro styck, säger Lukáš Hrnčiarik.

När samma militära överskottsvapen såldes vidare av legitima vapenhandlare sattes prislapparna på 400 till 500 euro.

Men det går fortfarande att köpa dödliga skjutvapen över disk utan licens i slovakiska vapenbutiker. Det berättar en källa med koppling till en slovakisk säkerhetsmyndighet som vi träffar i Bratislava.

Annons

Kraven inför mötet är hårda: inga bilder och ingen inspelningsutrustning. Vi väntar vid en trappa när källan dyker upp. Han berättar att svenska Säkerhetspolisen informerades om svenskar som köpte vapen i Slovakien under 2015. Och om hur vapenhandlarna efter de tuffare lagarna som följde har hittat nya vägar.

Foto: Tomas Oneborg

De har nu gått över från deaktiverade skjutvapen till en ny typ som bara kan avfyra ammunition med låg kaliber, så kallad flobertammunition.

– Problemen är inte över på långa vägar. Det finns luckor i lagen, säger källan.

Skjutvapentypen avfyrar ammunition med svaga krutladdningar och små kulor. Kraften är ungefär densamma som hos ett luftgevär. Men många sorter av den vapentypen som säljs är baserade på riktiga skjutvapen och kan konverteras så att de blir skarpa igen.

Annons

I andra fall har man byggt om gamla militärvapen till just den typen av vapen.

– När dessa säljs kan de reaktiveras till skarpa skjutvapen igen av till exempel kriminella som vill tjäna pengar på den svarta marknaden, säger källan.

Dessa lågkalibriga skjutvapen är olagliga i Sverige, men de finns redan i landet. SvD:s genomgång av vapendomar visar att flera svenskar har dömts för vapenbrott efter att ha importerat den sortens skjutvapen som alltså nu rundar de slovakiska lagarna de senaste åren.

Källan berättar att slovakisk säkerhetstjänst demonstrerat för myndigheter i flera andra länder hur lätt skjutvapen kan aktiveras och göras skarpa igen. Inga deltagare från Sverige deltog vid mötet.

– Samarbetet är inte så tätt med Sverige, säger säkerhetskällan innan vi skiljs åt i folkvimlet.

1/3

Roman Ficek från vapenägarorganisationen Legi Stelum säger att deaktiverade skjutvapen som redan sålts i Slovakien lär dyka upp i kriminella sammanhang i årtionden framåt.

Foto: Tomas Oneborg
2/3

Kväll i Bratislava, vid Hotel Carlton Savoy, som bland annat huserat gäster som Alfred Nobel och Albert Einstein.

Foto: Tomas Oneborg
3/3

Vapenbutiken Hermes, Bratislava.

Foto: Tomas Oneborg

Vid sidan om det nya hotet från de lågkalibriga skjutvapnen tror Roman Ficek från den slovakiska vapenlobbyn att deaktiverade vapen från Slovakien kommer att fortsätta att plåga Europa under en lång tid framöver:

– Slovakien kommer att vara källan till illegala skjutvapen i årtionden framåt. Jag är ganska säker på att de flesta smugglades till andra länder. Där ligger de nu och väntar på att bli använda.

SvD vill rikta ett tack till Jan Kuciak-centret för grävande journalistik i Slovakien för hjälp i arbetet med detta reportage.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 8

Säkerhetskonsulten Juraj Lechvár bär själv skjutvapen och förklarar att Slovakiens vapenlagar blivit betydligt striktare.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 8
Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 8

Lukáš Hrnčiarik visar upp olika vapentyper i sin butik Hermes i Bratislava.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 8
Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 8

Roman Ficek från vapenägarorganisationen Legi Stelum säger att deaktiverade skjutvapen som redan sålts i Slovakien lär dyka upp i kriminella sammanhang i årtionden framåt.

Foto: Tomas Oneborg Bild 6 av 8

Kväll i Bratislava, vid Hotel Carlton Savoy, som bland annat huserat gäster som Alfred Nobel och Albert Einstein.

Foto: Tomas Oneborg Bild 7 av 8

Vapenbutiken Hermes, Bratislava.

Foto: Tomas Oneborg Bild 8 av 8