Annons

Ny upptäckt – bakterier kan se

Alla bakterier är inte blinda som många trott. Tvärtom kan vissa av dem se sin omgivning på ungefär samma sätt som vi själva gör, enligt en studie.

Under strecket
TT
Publicerad

I studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Elife, granskade forskarna hur cyanobakterier bär sig åt för att upptäcka ljus.

Cyanobakterier finns i hav och sjöar. De är fotosyntetiserande och behöver därför ljus för sin överlevnad. I dagligt tal brukar de kallas blågrönalger eftersom de bildar ett blågrönt slem när de förökar sig i stor omfattning – så kallad algblomning.

Forskarna upptäckte att bakterierna känner av både ljus och färger. De encelliga organismerna vet också vilken riktning ljuset kommer från. Hela bakteriecellen har sfärisk form och fungerar som en optisk lins i mikroformat – cellen är en halv miljard gånger mindre än ett mänskligt öga – vilket innebär att en högupplöst bild av ljuskällan fokuseras på cellens motsatta sida.

I laboratoriet kunde forskarna se att små tentakelliknande strukturer växte ut från bakterierna så fort de träffats av ljus. Med hjälp av tentaklerna sökte sig sedan bakterierna mot ljuskällan.

Enligt forskarna är bakteriecellen sannolikt det minsta och äldsta ögat på jorden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons