Annons

Mikael Törnwall:Nya 5G-nätverken – som motorvägarna i Nordkorea

Operatörerna skryter om en teknik som ingen kan använda. När näten nu rullas ut kan man fråga sig vem sjutton ska ringa? 5G är som motorvägarna i Nordkorea. Stora och breda men ingen trafik.

Under strecket
Publicerad

Tom motorväg sydost om Pyongyang i Nordkorea. Arkivbild från 2014.

Foto: David Guttenfelder/AP

Tom motorväg sydost om Pyongyang i Nordkorea. Arkivbild från 2014.

Foto: David Guttenfelder/AP
Tom motorväg sydost om Pyongyang i Nordkorea. Arkivbild från 2014.
Tom motorväg sydost om Pyongyang i Nordkorea. Arkivbild från 2014. Foto: David Guttenfelder/AP

I dagarna kom beskedet att finländska operatören Elisa lanserat ”världens första kommersiella 5G-nätverk”.

Men vi har hört den här pr-valsen förr – många gånger till och med. Vare gång en ny teknik kommer så sätter företagens pr-maskinerier igång långt innan det finns produkter att köpa.

Och så lagom tills att det finns produkter som faktiskt är både användbara och rimligt prissatta har vi konsumenter hunnit tröttna.

Är det någon som kommer ihåg när 3G lanserades? Ni vet den där tekniken som skulle revolutionera telekom och göra att alla kunder ersatte både sin dator och tv med sin mobil?

2003, redan innan 3G hade lanserats i stor skala, erbjöd Telia sina kunder att ”gratis uppgradera sina abonnemang”. Vad det betydde i praktiken var att du kunde skicka efter ett skinande nytt sim-kort som var anpassat för 3G. Då fanns vare sig mobiler att ringa med eller basstationer som kunde ta emot samtalen. Men 3G var det!

Annons
Annons

Femton år senare lanserar Elisa det första kommersiella 5G-nätet (låt vara att minst en annan operatör gör anspråk på den titeln, men låt oss inte älta det här).

Situationen är exakt som tidigare – att operatörerna skryter om en teknik som ingen kan använda.

Om du vill ha en smart mobil som du också kan ringa från, måste du vänta till första kvartalet 2019.

Enligt Ericssons Mobility report 2018 väntas de första konsumentprodukterna för 5G lanseras mot slutet av det här året. Då handlar det om en router som ersätter fast bredband. Om du vill ha en smart mobil som du också kan ringa från, måste du vänta till första kvartalet 2019.

5G just nu är lika användbart som de ståtliga motorvägarna i Nordkorea. Stora och breda, men ingen kan köra på dem.

Elisa är knappast ensamma att hajpa den än så länge icke-existerande tekniken. Senast jag kollade Ericsson hemsida nämndes 5G tio gånger redan på första sidan. Den som följer nyhetsflödet från de stora operatörerna och nätverksleverantörerna kan lätt få intrycket att 5G händer här och nu.

Vad är då problemet? 5G kommer ju förr eller senare. Ska inte branschen prata om den nya tekniken?

Det handlar om att hantera förväntningar – och undvika besvikelse. Både bland investerare (som hoppas att Ericsson och Telia Company ska tjäna multum på 5G) och konsumenterna (som hoppas att våra liv ska förändras lika drastiskt som när Apple lanserade sin Iphone).

När den väl anländer kommer den för de allra flesta att vara till förväxling lik dagens 4G.

Båda grupperna kommer att bli gruvligt besvikna. Inte nog med att de måste vänta länge på den fantastiska nya tekniken. När den väl anländer kommer den för de allra flesta att vara till förväxling lik dagens 4G.

Vare sig Ericsson, Telia Company eller för den delen Elisa, kommer att tjäna speciellt mycket mer pengar bara för att 5G-näten rullas ut. Snarare innebär den nya tekniken en chans för dem att inte tjäna mindre pengar i en tid av extrem tidspress.

Sen, om några år, kommer 5G att vara en självklarhet och vi kommer att undra hur vi någonsin klarade oss utan tekniken.

Men just nu är det bara en hajp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons