Annons

Elisabet Andersson:Nya Akademien – saknas bara klimatkompensation

Eric M Runesson och ständige sekreteraren Anders Olsson.
Eric M Runesson och ständige sekreteraren Anders Olsson. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Slutenhet ersätts av öppenhet. Nu redovisar Svenska Akademien för första gången sin ekonomi och ledamöternas verksamheter.

Under strecket
Publicerad

”Vi har inget att dölja”, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till TT. Ledamoten Eric M Runesson hoppas på en mer saklig diskussion; han är inte nöjd med att Akademien utmålas som ”fylltrattar på Freden som sitter och dunkar varandra i ryggen”.

Nu går 1700-talsinstitutionen mot en ny öppenhet. För första gången presenterar Akademien en verksamhetsberättelse. Det är en ekonomisk redovisning över räkenskapsåret 2018, men också ett försök att ta makt över en större berättelse.

Vid Akademiens högtidssammankomst i december var Anders Olsson tydlig med att berättelsen glidit honom ur händerna. 2018 var som bekant ett annus horribilis för institutionen.

"Problemet är att det redan fått sin berättelse, inte bara en gång utan tusentals gånger", sa Anders Olsson i högtidstalet som nu inleder verksamhetsberättelsen.

Krisåret 2018 har tvingat fram en ny öppenhet. Med ökad transparens hoppas Akademien skapa en ny bild av vad som pågår i och kring institutionen.

Den som försökt tränga in i Akademiens verksamhet via en svårnavigerad hemsida kan bara tacka och ta emot. Här får man en ordentlig redovisning av allt från antalet anställda till vilka priser och stipendier som delas ut. Man får veta vilka kommittéer som förbereder Akademiens beslut och hur institutionen arbetar för att hålla svenska litterära klassiker tillgängliga.

Annons
Annons

Här finns kuriosa, som att ett av de längsta orden i Svenska Akademiens ordbok är rullföringsområdesbefälhavarebefattning, och hårda fakta kring ekonomi.

När det gäller statistik över priser och stipendier lyfter Akademien fram att den 2018 belönade fler kvinnor än män (53 pristagare var kvinnor, 42 män).

Och Akademiens egen könsfördelning ser ju inte så katastrofal ut när man ser porträttgalleriet över ledamöterna. Här finns i alla fall fem kvinnor – men då har Akademien även inkluderat de tre kvinnor som först i december blir ledamöter och kliver in i verksamheten.

Den som tror att Akademien är ett världsfrånvänt sällskap får veta att institutionen belönar bibliotekarier och svensklärare och engagerar sig i svenskundervisning för nyanlända. I ett kalendarium kan man följa Akademiens arbete under det turbulenta 2018 månad för månad. Sex ledamöter lämnar Akademien detta år, men de dramatiska avhoppen försvinner i en redovisning av deltagande i konferenser och statsbesök.

Här kan man läsa om Jesper Svenbros möte med Svenska bibelsällskapet och Bo Ralphs höstbesök vid universitetet i Bukarest för att diskutera utbildningen i svenska.

Tidigare har det varit svårt att veta vad enskilda ledamöter ägnat sig. Nu redovisas deras engagemang runt om i världen, från Per Wästbergs föredrag om Nobelprocessen i Paris till Bo Ralphs besök vid svenskundervisningen i Nairobi och Addis Abeba. Det är bara klimatkompensationen som saknas.

Efter reklamen visas:
Två litteratupris och Engdahl lämnar kommitten
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons