Annons

Nya Arbetsförmedlingen skapar spricka: ”Mardröm”

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg, statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg, statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: Yvonne Åsell, Lars Pehrson, Tomas Oneborg

Två ”lame ducks” ansvarar för Arbetsförmedlingen samtidigt som myndigheten ska stöpas om i grunden och privatiseras. Nu varnar en regeringskälla för en ”mardrömssituation” – och en spricka har uppstått mellan S-ministrar.

Under strecket
Publicerad

Arbetsförmedlingen i Boden är en av de kontor som ska läggas ner, enligt planen.

Foto: Petra Älvstrand/TT

Martin Ådahl föreslog redan 2014 att den då nye gd:n Mikael Sjöbergs första tjänsteresa borde gå till Australien som privatiserat arbetsförmedlandet.

Foto: Janerik Henriksson/TT

De första flyttlådorna har redan packats. I helgen stängde Arbetsförmedlingens lokala kontor i Piteå. Totalt ska runt 130 kontor försvinna landet runt efter miljardbesparingarna i M-KD-budgeten från i höstas. Regeringen har inte återställt besparingarna.

– Socialdemokraterna ville så gärna få till ett avtal att man intecknade nästan allt framtida reformutrymme för att gå Centern och Liberalerna till mötes. Regeringen landade i att göra det Centern ville i stora drag, även om resurserna inte är tillräckliga, säger en regeringskälla.

Omstöpningen är en av de största i myndighetssverige i modern tid. Arbetsförmedlingen ska i enlighet med januariavtalet inte längre sköta själva arbetsförmedlandet – det ska överlåtas till privata aktörer.

Nu talar mycket för att omgörningen sker i sämsta tänkbara läge. Reformutrymmet på 25 miljarder kronor, där det mesta äts upp av spikade hjärtefrågor för januariavtalets fyra partier, räcker inte. Dessutom har reformeringen av Arbetsförmedlingen krockat med en annan punkt i avtalet – förslaget om fler statliga servicekontor.

Annons
Annons

Arbetsförmedlingen i Boden är en av de kontor som ska läggas ner, enligt planen.

Foto: Petra Älvstrand/TT

Det ska enligt SvD:s källor ha orsakat en spricka inom regeringen, och en konflikt om hur de små resurser som finns kvar ska fördelas, mellan Ylva Johanssons och civilminister Ardalan Shekarabis departement.

Men problemen är inte slut där. Det sitter nämligen inte bara en, utan två ”lame ducks” på de topposter som ska baxa igenom förändringsarbetet. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är numera Sveriges kandidat till EU-kommissionen, och Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg får inte förnyat förtroende, utan lämnar myndigheten i mars nästa år.

– Det här sker i en jättekomplicerad och svår process. Det är verkligen inte bra. Men att regeringen hamnat i den här sitsen är självvalt, säger en regeringskälla som beskriver situationen som en ”mardröm”.

Det blir svårt för den som kommer in nu.

Enligt SvD:s källor fick Ylva Johansson så sent som i januari beskedet att hon skulle fortsätta som arbetsmarknadsminister, trots att hon själv ville bli EU-kommissionär. Men något ändrades under våren.

– Det hade varit klart bättre att fortsätta med samma minister. Det är extremt mycket samtal som förs mellan departement och myndighet, och mellan regeringen och C och L, som inte dokumenteras till fullo. Det blir svårt för den som kommer in nu, säger regeringskällan.

Arbetsförmedlingen i Boden är en av de kontor som ska läggas ner, enligt planen.
Arbetsförmedlingen i Boden är en av de kontor som ska läggas ner, enligt planen. Foto: Petra Älvstrand/TT
Annons
Annons

Martin Ådahl föreslog redan 2014 att den då nye gd:n Mikael Sjöbergs första tjänsteresa borde gå till Australien som privatiserat arbetsförmedlandet.

Foto: Janerik Henriksson/TT

När det gäller jobbet som Arbetsförmedlingens chef har 18 sökande anmält sitt intresse. Men Mikael Sjöberg blir kvar i sju månader till. Regeringen har enligt flera källor inte vågat tvinga bort honom i förtid. Dels för att inte förvärra situationen vid myndigheten, dels för att man har varit rädd för en upprepning av problemen med sparkade Ann-Marie Begler och Försäkringskassan.

– Men att man hamnade i den lösning vi har nu är obegripligt. Mikael Sjöberg är kvar men helt desavouerad, och det finns ingen tillförordnad gd som kan plocka upp bollen, säger regeringskällan.

Ute i samhället ökar samtidigt arbetslösheten för första gången sedan 2017, enligt Arbetsförmedlingen. Och myndigheten tror på en fortsatt ökning de närmaste åren i en kommande, sämre konjunktur. Inifrån Arbetsförmedlingen pekar man på en otydlighet från regeringen som drabbar myndigheten.

– På ett sätt är det nästan dömt att misslyckas. Det är så många som drar i trådar men de vill inte samma sak, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST-facket vid Arbetsförmedlingen.

I budgetförhandlingarna har den stora striden stått mellan Centern och Socialdemokraterna. Det handlar om hur mycket pengar som ska gå till Arbetsförmedlingen, men framförallt vad pengarna ska användas till. C vill öronmärka pengar till reformeringen av myndigheten, medan S vill satsa på arbetsmarknadsåtgärder.

Martin Ådahl föreslog redan 2014 att den då nye gd:n Mikael Sjöbergs första tjänsteresa borde gå till Australien som privatiserat arbetsförmedlandet.
Martin Ådahl föreslog redan 2014 att den då nye gd:n Mikael Sjöbergs första tjänsteresa borde gå till Australien som privatiserat arbetsförmedlandet. Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons
Annons

Den person som beskrivs som något av en arkitekt bakom Arbetsförmedlingens förnyelse är riksdagsmannen för Centerpartiet, Martin Ådahl. Han säger att C följer utvecklingen nära.

– Det är nödvändigt att göra det eftersom det är så mycket problem på Arbetsförmedlingen i övergången. Det är väldigt mycket som är problematiskt med ledarskapet. Det hade varit lättare om vi haft en tydligare inriktning där, säger han.

Vilka risker finns med att genomföra den här stora förändringen i en kommande lågkonjunktur?

– Det man kan känna är ju att det här måste skyndas på. Går vi in i en lågkonjunktur utan en reform är risken överhängande att man faller tillbaka i de gamla synderna.

Situationen är kaosartad. Det menar Vänsterpartiets Ali Esbati som sitter i arbetsmarknadsutskottet.

– Vi såg under alliansregeringen viljan att pumpa ut massor av pengar till privata aktörer. Det här är ett fullskaligt genomförande av det, utan någon egentlig plan för hur det ska gå till. Just nu pekar man på varandra från C och regeringen, och AF:s ledning, och M-KD-SD som står för budgeten, säger han.

Ali Esbati tror att problemen med Arbetsförmedlingen kommer att vältras över på kommunerna. Något också Sveriges kommuner och landsting, SKL har varnat för. I en inlaga till regeringen kräver organisationen svar på hur glappet inom arbetsmarknadspolitiken ska hanteras fram till 2021.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ser inga problem med att hon och gd:n ses som ”lame ducks”.

– Det stora problemet var att vi under fyra månader stod utan regering och att det under den tiden beslutades om en statsbudget av M och KD. Det lever vi fortfarande med, säger hon.

Arbetsmarknadsministern vill tona ner förändringarnas magnitud. När det gäller riskerna med en sämre konjunktur bör man vara ”uppmärksam”.

– Reformen har jag fullt ansvar för och känner ingen oro för, men däremot när det gäller resurserna till arbetsmarknadspolitiken.

Är du lättad över att slippa baxa igenom förändringen?

– Nej, det är inte alldeles lätt att lämna rollen. Jag tycker att det är väldigt roligt att jobba med frågorna och trivs när det är tufft och svårt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons