Annons

Nya arenor ger 105000 platser

När både Stockholmsarenan och Swedbank arena står klara 2012 utökas huvudstadens nöjesutbud med fler jätteshower. Men istället för arenabrist kan Stockholm om två år ha en överkapacitet som gör att ingen av arenorna drar in pengar.

Under strecket
Publicerad

Den planerade Stockholmsarenan, ett miljardbygge vid Globen.

Den planerade Stockholmsarenan, ett miljardbygge vid Globen.

Den planerade Stockholmsarenan, ett miljardbygge vid Globen.
Den planerade Stockholmsarenan, ett miljardbygge vid Globen.

När kommunfullmäktige strax före jul beslutade att ge klartecken åt Stockholmsarenan tog frågan om Stockholms arenautbud ett stort steg framåt. Miljardbygget intill Globen ska, när det står färdigt om drygt två år, rymma 40000 besökare vid konserter. En så stor arena fyller en lucka i huvudstadens kulturutbud, menar kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

–Stockholm växer med många, många invånare per år och det är fullt på Globen oerhört ofta. Det finns idag artister och evenemang som inte kommer till Sverige på grund av att vi inte har den stora kapacitet som vi nu får med Stockholmsarenan, säger hon.

Enligt stadens egna beräkningar kommer mellan 25 och 30 nöjesevenemang att hållas i den nya arenan varje år. Med en konsertlokal av den storleken ska Stockholm locka till sig fler av de världsartister som idag väljer Ullevi vid sina Sverigebesök.

Annons
Annons

–Den som man klassiskt nämner som inte kommer till Stockholm är Madonna. U2 har inte heller kunnat komma hit. Stora artister är de som för in ekonomi i så här stora arenor, säger Madeleine Sjöstedt.

Samtidigt planeras ännu en stor arena i Stockholmsområdet, Swedbank arena i Solna, som även den ska delfinansieras av livespelningar. Goda nyheter för konsertjätten Live Nation, som framöver kan räkna med betydligt fler stora evenemang i huvudstaden. Företagets svenske vd Carl Pernow medger att det ”inte är hundratals artister som fyller en fotbollsstadion”, men säger att nöjeslivet i Stockholm ändå gynnas av de stora byggprojekten.

–Fler arenor ökar både vår och artisternas flexibilitet, säger han.

Alla är inte lika entusiastiska. Johanna Graf (S), oppositionsborgarråd i Solna stad, tycker att huvudstadens politiker borde ta sig en ny titt på kalkylerna.

–Hur många evenemang har vi i Stockholm idag? Det är bara att räkna. Hur många artister står på kö att komma just hit? Det är inte många. Faktum är att det ganska sällan är storleken på arenan som avgör huruvida artister kommer hit, säger hon.

Hon menar att två så stora arenabyggen på kort tid är ett slöseri med skattebetalarnas pengar.

–Stockholmsregionen är full av småpåvar som vill bygga monument över sig själva. Risken är att arenorna snor evenemang från varandra, och att vi står med en överetablering när flera arenor är färdigbyggda utan att gå med vinst.

Men Madeleine Sjöstedt försvarar den ekonomiska kalkylen för Stockholmsarenan och säger att staden har räknat ”väldigt lågt”. Hon håller dock med om att det finns en risk för att arenorna tar evenemang och besökare ifrån varandra.

–Den risken finns naturligtvis. Men därför har vi varit mycket försiktiga i vår bedömning, säger Madeleine Sjöstedt.

Frågan är vilken publik som har störst glädje av en utveckling där arenaspelningarna måste bli allt fler för att finansiera stora byggen. Den bilden förstärks av att en av de senaste årens viktigaste livescener för mellanstora band, Debaser Slussen, kan tvingas stänga när Slussen byggs om. Då uppstår ett tomrum i Stockholms konsertliv.

Forskaren Rikard Ökvist vid Luleå tekniska universitet har studerat akustiken i nybyggda konsertlokaler. Han menar att musikstilar som hårdrock och annan musik med storslagen ljudbild gynnas om fler stora arenor tar över utrymme från mindre scener.

–Det är nog ingen slump att det är en viss typ av musik som hamnar på arenor. Det finns till exempel ingen som skulle spela Bachs orgelmusik på Ullevi, och ingen skulle spela Iron Maiden i en kyrka, för det går inte. Musiken och akustiken i konsertlokalen hänger ihop, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons