Annons

Nya knarkåtgärder: ”En folkhälsofråga”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) och socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbilder.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) och socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbilder. Foto: Stina Stjernkvist/TT, Christine Olsson/TT

Polismyndigheten får ett förstärkt uppdrag att bekämpa den illegala narkotikahandeln. Det meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S) och socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff om regeringens nya åtgärder i arbetet mot knarket.

Under strecket
SvD
Publicerad

– Minskad narkotikaanvändning är en folkhälsofråga. Vi måste se till att färre svenskar börjar med droger, säger Lena Hallengren.

Hon poängterar att den nuvarande strategin mot alkohol, narkotika, dopning och tobak – som löper ut nästa år – har nått framgång på många områden. Den har dock inte lyckats minska användningen av narkotika – och där kommer fokus för den nya strategin att ligga, uppger Hallengren.

– När det gäller narkotika är vi alla självkritiska, säger hon.

Bland annat får polismyndigheten får ett förstärkt uppdrag att bekämpa den illegala handeln med narkotika. Det handlar om både den öppna och den dolda handeln av narkotika, enligt Mikael Damberg.

– Tillgång och missbruk av narkotika är ett samhällsproblem som skördar liv, splittrar familjer och göder den organiserade brottsligheten, säger han.

Detta är en viktig fråga i både utsatta och välbeställda områden.

Skulle det inte finnas köpare av narkotika, skulle det inte heller finnas intäkter för de kriminella gängen, säger Damberg – och understryker att det gäller tyngre missbrukare lika väl som köpare som brukar mindre frekvent.

– Detta är en viktig fråga i både utsatta och välbeställda områden, säger han.

Regeringen ger samtidigt Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att studera narkotikamarknaden i Sverige, eftersom det är länge sedan en liknande kartläggning gjordes. En utredning tillsätts också som ska se över postlagen och den tystnadsplikt som förbjuder postanställda att på eget initiativ larma myndigheterna om de misstänker brott.

Efter reklamen visas:
Regeringen vill skärpa arbetet mot narkotika
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons