Annons

Kontroll av rot-avdrag ska skärpas

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) ska presentera nya åtgärder mot ekonomisk brottslighet. Arkivbild.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) ska presentera nya åtgärder mot ekonomisk brottslighet. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Betalningar av rot- och ruttjänster måste i framtiden ske elektroniskt och inte kontant, föreslår regeringen.

Syftet är att lättare komma åt ekonomisk brottslighet.

– Vi täpper till en lucka som har utnyttjas, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Hårdare kontroll av rot-avdrag

Förslaget finns i en lagrådsremiss. Åtgärden syftar till att avslöja rot- och rutarbeten som inte har utförts, men som företag hävdar att de har gjort rot- och rutavdrag för och begär ersättning för hos Skatteverket.

Genom att kräva att hushållen betalar tjänsterna till exempel via kontokort, Bank-id eller Swish blir det lättare för Skatteverket att kontrollera att arbetena verkligen har utförts.

Rot-avdragen kostar staten tolv miljarder per år. Hur mycket fusk som kan stoppas med åtgärden är svårt att bedöma, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

– Men en försiktig bedömning är att det kan handla om 16 miljoner kronor, men det kan naturligtvis vara betydligt mer, säger hon.

Moderaten Cecilia Widegren, ledamot i riksdagens skatteutskott, är kritisk till att "två av regeringens tyngsta statsråd" kallar till presskonferens för att "tala om att de ser till att Skatteverket gör vad det ska göra".

– Välfärdsbrottsligheten har mycket större utmaningar, till exempel att assistansersättningen, där man misstänker fusk och bedrägerier på bortåt två miljarder, säger hon.

Regeringens nya förslag är ett av ett 30-tal förslag från den så kallade välfärdsutredningens betänkande som kom för ett år sedan.

Utredare Lars-Erik Lövdén varnade för att organiserad brottslighet hotar välfärdssystemen. Regeringen har sedan dess bland annat tagit fram förslag på att det åter ska vara brottsligt att lämna falska uppgifter till folkbokföringen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons