Annons

Nya beskedet splittrar – bara MP och V stöttar S

Magdalena Andersson (S).
Magdalena Andersson (S). Foto: Tomas Oneborg

Finansminister Magdalena Andersson får inte stöd i riksdagen för sitt förslag att ersätta överskottsmålet med ett balansmål och därmed få större utrymme för investeringar. Bara V och MP ställer sig bakom förslaget.

Under strecket
Publicerad

Ett avskaffat överskottsmål skulle frigöra mer utrymme i stadsbudgeten för satsningar.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

Det har gått tre år sedan alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna kom överens om att sänka överskottsmålet. Nu vill finansminister Magdalena Andersson (S) gå längre och ersätta överskottsmålet med ett balansmål, som SvD berättade i måndags. Det skulle ge regeringen ungefär 16 miljarder mer om året att spendera.

Miljöpartiet är positivt inställt till förslaget, liksom Vänsterpartiet, som efterfrågar en översyn av hela ramverket.

– Systemet hänger inte ihop längre. Det låga ränteläget har skapat en diskrepans mellan överskottsmålet och skuldankaret, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

Skuldankaret är ett riktmärke som anger hur stora skulder den offentliga sektorn bör ha under de kommande åren. Ankaret är nu på 35 procent av BNP och innebär att stat, landsting och kommuner i år förväntas begränsa sina sammanlagda skulder till 1 700 miljarder kronor – om kalkylerna ska hålla.

2016 stod striden om överskottsmålet framför allt mellan Socialdemokraterna som ville ha ett balansmål, och Moderaterna som hyllade överskottsmålet. Det slutade med en kompromiss i form av ett lägre överskottsmål. SD reserverade sig mot beslutet. Partiet ville behålla det tidigare, mer ambitiösa målet.

Annons
Annons

Ett avskaffat överskottsmål skulle frigöra mer utrymme i stadsbudgeten för satsningar.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

Den forna alliansen håller fortfarande ihop i frågan om överskottsmålet. Samtliga är kritiska mot Magdalena Anderssons idé.

– Vi vet att det vid nästa ekonomiska kris måste finnas gott om pengar på statens sparkonto. Annars kommer skolan, vården och polisen tvingas göra sig av med medarbetare för att det blåser på de globala finansmarknaderna, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson.

Moderaterna menar att överskottsmålet är viktigt för att förbereda Sverige på en lågkonjunktur.

– Det är genom att bygga upp överskott i goda tider som man kan stötta ekonomin under de sämre tider som nu ligger framför oss. Det Magdalena Andersson vill göra är att lösa problemet med att regeringen inte förmår prioritera, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

Ett avskaffat överskottsmål skulle frigöra mer utrymme i stadsbudgeten för satsningar.
Ett avskaffat överskottsmål skulle frigöra mer utrymme i stadsbudgeten för satsningar. Foto: Anders Wiklund/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons