Annons

Nya boken hyllas: ”Så här ser riktig litteratur ut”

”Ett uppvaknande till livet” skriver en kritiker om en av veckans nya titlar på SvD:s lista över Sveriges bästa bästsäljare. Skrolla ner för att se vilken storsäljande deckare som sålde bäst av alla böcker men inte platsade på listan.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 2
Foto: TT & Norstedts Bild 2 av 2

1 / 21

20. Sverige under krigsåren

”Landet utanför” av Henrik Berggren (ny)

Norstedts

Sakprosa

Första boken i en trilogi som skildrar Sverige under krigsåren, sett ur ögonen på några kända och mindre kända svenskar.

Foto: TT & Norstedts

”Berggren berättar ledigt och hans ambitioner är höga. Ibland blir det spretigt, men ofta intressant”, skriver Ulrika Knutson i Expressen.

DN:s gästkritiker Peder Kadhammar är delad och skriver:

”Ibland är det lysande. Berggren levererar en hel del roliga och, förmodar jag, träffande beskrivningar som i ett par snabba streck levandegör tidens aktörer”... ”Ibland känns den aningen osmält, den saknar balans i skildringen”.

Annons
Annons

Elisabeth Åsbrink.

Foto: Natur och Kultur & TT Bild 1 av 1

2 / 21

19. Så blev Sverige svenskt

Elisabeth Åsbrink.
Elisabeth Åsbrink. Foto: Natur och Kultur & TT

”Orden som formade Sverige” av Elisabeth Åsbrink (19)

Natur och Kultur

Sakprosa

Hur blev Sverige svenskt? Elisabeth Åsbrink går på upptäcksfärd genom den svenska idéhistorien och passerar citat, traditioner, modeord och sångtitlar som gett oss en bild av vårt arv och vår nation.

”Åsbrink skriver med sedvanlig klarhet, ibland med vasst patos och alltid med nyfikenhet”, skriver Expressens Anna Hellgren.

”Åsbrink skakar inte om grunden för svensk identitet men hon lösgör den i kanterna. Gräver omsorgsfullt upp rötterna och får oss att inse hur bräcklig denna skapelse är”, skriver DN:s gästkritiker Anders Rydell

SvD:s Håkan Lindgren är inte lika positiv, och skriver att ” Viktigare än enstaka faktafel – och svårare att vederlägga – är sådant som halvt förmedlas mellan raderna”.

Annons
Annons

Håkan Nesser.

Foto: TT & Albert Bonniers förlag Bild 1 av 1

3 / 21

18. Van Veeterens och Barbarottis första möte

Håkan Nesser.
Håkan Nesser. Foto: TT & Albert Bonniers förlag

”De vänsterhäntas förening” av Håkan Nesser (20)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Ett gammalt pensionat brinner ner och flera människor omkommer. Kring detta fall möts kommissarie Van Veeteren och inspektör Gunnar Barbarotti för första gången.

”Det är om inte oupphörligt så nästan oupphörligt spännande. Och mitt i all svärtan roligt, på ett nedtonat och avklarnat sätt…. Här finns falluckor och cliffhangers, dubbelgångare och återvändsgränder så det räcker och blir över, skriver Magnus Persson i SvD.

”Håkan Nesser är en sådan säker stilist, bättre än de flesta, och med en lagom knäpp underton som gör att man börjar skratta gång på gång”, skriver DN:s Lotta Olsson.

Annons
Annons

Hans Rosling.

Bild 1 av 1

4 / 21

17. Roslings syn på världen

Hans Rosling.
Hans Rosling.

”Factfulness. Tio knep som hjälper dig förstå världen” av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund (17)

Natur och Kultur

Sakprosa

Varför missförstår vi ständigt världens utveckling? Team Rosling presenterar tio olika metoder som ska få oss att tänka och agera i enlighet med vad de kallar factfulness.

”Med utgångspunkt i siffrorna lyfter och vänder och vrider han på fakta, egna erfarenheter, på vad som är rimligt och orimligt och kommer fram till en sorts övergripande etik”...”Jag kapitulerar inför Factfulness” skriver Torbjörn Elensky i SvD.

Annons
Annons

Leif GW Persson.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

5 / 21

16. Följer upp populära ”Gustavs grabb”

 Leif GW Persson.
Leif GW Persson. Foto: Anders Wiklund/TT

”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson (16)

Albert Bonniers förlag

Biografi

Så gick det till när en pojke med mästerdetektiv-drömmar blev professor i kriminologi. Fortsättningen på memoarboken ”Gustavs grabb”.

”En trevlig bok” som är ”som bäst när han lyfter blicken och delar med sig av sina samhällsspaningar”, skriver SvD:s Josefin Holmström som är till största del positiv.

Annons
Annons

Jan Guillou.

Foto: Piratförlaget och TT Bild 1 av 1

6 / 21

15. Politiskt laddat 1970-tal

Jan Guillou.
Jan Guillou. Foto: Piratförlaget och TT

”De som dödar drömmar sover aldrig” av Jan Guillou (15)

Piratförlaget

Prosa

”I detta politiskt laddade 1970-tal har Jan Guillou full kontroll. Han knallar omkring i det som i den egna trädgården, plockar ett äpple här, ett päron där, skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Ulrika Knutson har vissa invändningar men är till största del positiv och skriver i Aftonbladet att ”i hans nya roman avtecknar sig den hårda kärnan i författarskapet tydligare än någonsin.”

DN:s kritiker är delad, medan SvD:s Kaj Schueler till största del är negativ: ”Det blir redovisande tillrättalagt snarare än gestaltande. ”

Annons
Annons
Foto: Ofer Amir/Albert Bonniers förlag Bild 1 av 1

7 / 21

14. ”Så här ser riktig litteratur ut!”

Foto: Ofer Amir/Albert Bonniers förlag

”Nattfjärilen” av Katja Kettu (ny)

Albert Bonniers förlag

Översättning av Janina Orlov

Prosa

Femtonåriga Inga från Finland hamnar i sovjetiskt arbetsläger. 80 år senare kommer finska Verna till en rysk liten by som bär på hennes egna familjehemligheter.

Kristina Sandberg skriver i SvD att Kettu ”skriver en modern hjältesaga, där kvinnorna får spela de bärande rollerna. Och trots den tunga tematiken av mäns sexuella våld mot kvinnor i krig och fångläger så är det som om språket till varje pris vill underminera det våld som tar liv.”

”Äntligen en frist från blodfattiga skilsmässor och bleka otroheter i välmående medelklassfamiljer. Så här ser riktig litteratur ut! Folk lider, njuter och älskar på riktigt”, skriver Anneli Jordahl i Aftonbladet.

Också Sveriges radios kritiker är positiv.

Annons
Annons

Stina Wollter.

Foto: Maria Östlin Bild 1 av 1

8 / 21

13. ”Material nog till en hel svensk Neapelsvit ”

Stina Wollter.
Stina Wollter. Foto: Maria Östlin

”Kring denna kropp” av Stina Wollter (14)

Bokförlaget forum

Biografier

Journalisten och kroppsaktivisten Stina Wollters personliga berättelse om kropp, sårbarhet och avkläddhet, och om att det inte finns något annat val än att vara sig själv.

”Boken är både rolig, och lite galen, som väntat peppande, men det är de mörkare styckena som ger boken fler kvaliteter än en samling Instagramtexter”, skriver Lina Kalmteg i SvD.

”Känslan är som att hålla en vän i handen, i ett rum man längtar till. Wollter behärskar tilltalets konst, hon har trygg pratarröst.”... ”Jag önskar att boken var längre, bredare. Här finns material nog till en hel svensk Neapelsvit. Och Stina Wollter är den fantastiska väninnan”, skriver Inga-Lina Lindqvist i Aftonbladet.

Också Expressens kritiker är positiv.

Annons
Annons

Sigrid Rausing.

Foto: Tom Rausing Bild 1 av 1

9 / 21

12. Om att bevittna missbruket

Sigrid Rausing.
Sigrid Rausing. Foto: Tom Rausing

”Malström” av Sigrid Rausing (13)

Albert Bonniers förlag

Översättning av Rebecca Alsberg och Sigrid Rausing

Prosa

Författaren och förläggaren Sigrid Rausing försöker förstå vad som hände när hennes bror och hans fru Eva hamnade i det drogmissbruk som slutligen ledde till Evas död.

”I ’Malström’ skriver hon med klarsynthet, stor precision och känslighet om hur alla familjemedlemmar blir "missbrukets fångar", hur banden mellan dem långsamt slits sönder, skriver Yukiko Duke i SvD.

”Förtvivlan, förhoppningarna och ångesten tecknas omsorgsfullt. Så detaljerat och levande. Det är en stor sak att som läsare få ta del av denna historia om att ’bevittna missbruk’”, skriver Maria Schottenius i DN.

Också Aftonbladet och GP ger positiva recensioner, medan Expressens Martina Montelius till största del är negativ: ”Den mänskliga erfarenheten är förstås aldrig ointressant, men jag önskar att Rausing hade tvingat sig att gräva djupare”.

Annons
Annons

Hans Rosling.

Foto: Jörgen Hildebrandt Bild 1 av 1

10 / 21

11. Berättelsen om nyfiken professor

Hans Rosling.
Hans Rosling. Foto: Jörgen Hildebrandt

”Hur jag lärde mig förstå världen” av Fanny Härgestam och Hans Rosling (11)

Natur & Kultur

Biografier

Med hjälp av fakta, nyfikenhet och engagemang blev Hans Rosling vår tids mest folkkära forskare. Detta är hans egen berättelse om hur han lärde sig förstå och förklara världen.

Boken är ”en äventyrlig historia, väl berättad, som bör läsas av alla som tror att världen snart går under”, skriver Fredrik Sjöberg i SvD.

”Det här är den första manliga självbiografi jag läst där huvudpersonen vägrar ta åt sig hela äran för alla makalösa prestationer,” skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Också DN:s kritiker är till största del positiv, och Aftonbladets kritiker känner sig delad.

Annons
Annons
Foto: Atlas förlag Bild 1 av 1

11 / 21

10. Nobelpristagarens enda roman

Foto: Atlas förlag

”Kvinnors liv” av Alice Munro (ny)

Atlas

Översättning Rose-Marie Nielsen

Prosa

Berättelsen om Del Jordan som växer upp på landsbygden i Ontario på 1940-talet, är en fiktiv självbiografi och Nobelpristagaren Alice Munros enda roman.

”Bokens avgörande stunder innebär var och en ett uppvaknande till livet, en tillvaro där känslor sällan, om någonsin, dyker upp en i taget utan flera och ofta helt motstridiga på en och samma gång: åtrå och äckel, samvetskval och belåtenhet, stolthet och skam”, skriver Marit Furn i SvD.

”Detta är Nobelpristagaren Munros enda roman (men egentligen en svit noveller) och andra bok. Men den är redan präglad av det mästerskap, som förmår omsätta en skarp blick i ett exakt språk”, skriver Ulf Olsson i Expressen.

Också DN och Sveriges radios kritiker är positiva.

Annons
Annons

Marie-Louise Ekman.

Foto: Susanne Otto Bild 1 av 1

12 / 21

9. Kärleksfullt om Gösta Ekmans sjukdomstid

Marie-Louise Ekman.
Marie-Louise Ekman. Foto: Susanne Otto

”Få se om hundarna är snälla ikväll...” av Marie-Louise Ekman (10)

Piratförlaget

Prosa

Marie-Louise Ekmans dagboksanteckningar från sjukhustiden då hennes man, skådespelaren Gösta Ekman, var svårt sjuk.

”Ekman lyckats förvandla något som lätt kunnat framstå som en alltför privat och prosaisk patientjournal, till en djupt rörande dikt till kärleken”, skriver Marit Furn i SvD.

”Först håller jag boken ifrån mig, är det verkligen meningen att jag ska komma så nära Gösta Ekman i hans allra mest utsatta stunder?... Men den känslan går över. Det här är nämligen en av de mest ömsinta kärlekshistorier jag har läst”, skriver Gunilla Brodrej i Expressen.

Även DN:s och Aftonbladets och kritiker är positiva.

Annons
Annons

Sara Stridsberg.

Foto: Albert Bonniers förlag & Irmelie Krekin Bild 1 av 1

13 / 21

8. ”Tätaste och vackraste prosan i Sverige”

Sara Stridsberg.
Sara Stridsberg. Foto: Albert Bonniers förlag & Irmelie Krekin

”Kärlekens Antarktis” av Sara Stridsberg (8)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Någon mördar en kvinna och sprider hennes kroppsdelar över landskapet. Kvar finns hennes barn, och ett dödsögonblick som aldrig upphör.

”Få skriver fram så utpräglade bilder, i så poetiska vindlingar, med samma skönhet och precision som Stridsberg gör”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Hon skriver den kanske tätaste och vackraste prosan i Sverige just nu, och hennes starka solidaritet med Kristina är djupt sympatisk. Men det finns också något förföriskt i texten som tangerar romantisering. Och samtidigt: om inte litteraturen ska lyfta och spegla också det vackra i ett trasigt liv som Kristinas, vem ska då göra det?” skriver Annina Rabe i Expressen.

Också DN:s och Sveriges radio kritiker är positiva.

Annons
Annons

Jens Liljestrand.

Foto: Albert Bonniers förlag & TT Bild 1 av 1

14 / 21

7. Första heltäckande biografin över Moberg

Jens Liljestrand.
Jens Liljestrand. Foto: Albert Bonniers förlag & TT

”Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg” av Jens Liljestrand (9)

Albert Bonniers förlag

Biografier

Den första heltäckande biografin över kulturikonen Vilhelm Moberg, författare till några av den svenska litteraturens mest älskade verk.

”Tveklöst gör Liljestrand sitt ämne en stor tjänst genom att med alla medel få en författare som inte ens på 1930-talet framstod som helt modern att kännas relevant för år 2018, skriver Kristoffer Leandoer i SvD.

”Jens Liljestrand är först med att skriva en biografi om den kraftfulle mannen Vilhelm Moberg och hans verk. Först och kanske också sist. Han har nämligen skridit till verket med hög ambition att få med och belysa allt, att det är svårt att föreställa sig vad som finns att tillägga. Inget slarvas över, skönmålas eller förtigs”, skriver Barbro Westling i Aftonbladet.

Också DN:s och Expressens kritiker hyllar boken.

Annons
Annons

Fatima Bremmer.

Foto: Helén Karlsson Bild 1 av 1

15 / 21

6. ”Starkaste biografin på länge”

Fatima Bremmer.
Fatima Bremmer. Foto: Helén Karlsson

”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer (7)

Forum

Biografi

Sveriges första undersökande reporter som bland annat tog plats som piga på en bondgård. En pionjär för sin tid som trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv.

”Det här är den starkaste biografin jag har läst på länge, inte bara för att också jag tidigt föll för Ester Blendas livsfarliga charm, utan mera för att Bremmer hanterar ett känsligt material på bästa sätt”, skriver Fredik Sjöberg i SvD.

Fatima Bremmers huvudperson är en virvlande naturkraft, alltid på tvärs mot konventionerna”, skriver Jan Eklund i DN.

Också Expressens och Aftonbladets kritiker är till största del positiva.

Annons
Annons

Theodor Kallifatides.

Foto: Albert Bonniers Förlag & Florence Montmare Bild 1 av 1

16 / 21

5. ”Liten bok som rymmer det största”

Theodor Kallifatides.
Theodor Kallifatides. Foto: Albert Bonniers Förlag & Florence Montmare

”Slaget om Troja” av Theodor Kallifatides (5)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Bomber faller över en grekisk by under andra världskriget. En lärarinna tar med sig skolbarnen till en skyddande grotta där hon berättar hon för dem om hur grekerna belägrade Troja.

”Friheten i romanen ’Slaget om Troja’ ligger i språket och att hans prosa är så vacker och innehållsrik att den nästan kan mäta sig med Homeros metaforrika hexameter”, skriver SvD:s Kaj Schueler

”Ett kort men gränslöst mästerverk som förtjänar många läsare”...  ”Detta är en liten bok som rymmer det största”, skriver Stefan Jonsson i DN.

Också Aftonbladets och Expressens kritiker är positiva, medan Sveriges radios är delad.

Annons
Annons

Jonas Gardell.

Foto: Norstedts & TT Bild 1 av 1

17 / 21

4. ”Jag känner villkorslös kärlek”

Jonas Gardell.
Jonas Gardell. Foto: Norstedts & TT

”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell (4)

Norstedts

Prosa

En släktkrönika om en familj och deras hemligheter, men framför allt ett porträtt av Jonas Gardells mor, frikyrkodottern som går till storms mot världen.

”Du är en av vårt lands viktigaste författare, du har ett underbart sätt att berätta och du behövs. Och det jag känner för din och glasgrisens bok är faktiskt inget annat än mer eller mindre villkorslös kärlek, skriver Clara Block Hane i SvD.

”Jag måste nog läsa det igen, för när man har tårar i ögonfransarna blir texten lite dimmig, och läsarens egna tankar lägger sig i, som de gör av riktigt bra böcker”, skriver Ulrika Knutson för Sveriges radio.

Också DN:s kritiker hyllar boken, Expressens är till största del positiv, medan Aftonbladets kritiker är delad.

Annons
Annons

Maciej Zaremba.

Foto: Weyler & TT Bild 1 av 1

18 / 21

3. ”Intellektuellt i ordets bästa bemärkelse”

Maciej Zaremba.
Maciej Zaremba. Foto: Weyler & TT

”Huset med de två tornen” av Maciej Zaremba (3)

Weyler

Biografier

Journalisten Maciej Zaremba har i sitt arbetsliv granskat det svenska samhället. I denna bok är det hans egen historia som står i fokus.

”Zaremba har en särskild förmåga att ge allt han skriver om en moralisk, avgörande laddning. Det räcker med att han berättar om att köpa en biobiljett”, skriver Håkan Lindgren i SvD.

”Som han skriver, Maciej Zaremba; språkligt varierat, sofistikerat, med hänvisningar till mytologi, film och psykologi och med självdistans och sinne för dråpliga scener och detaljer. Det är intellektuellt, i ordets bästa bemärkelse, skriver Sandra Stiskalo för Sveriges radio.

Även DN, Aftonbladet och Expressen hyllar boken.

Annons
Annons

Jonas Hassen Khemiri.

Foto: Albert Bonniers förlag & TT Bild 1 av 1

19 / 21

2. ”Khemiris bästa roman”

Jonas Hassen Khemiri.
Jonas Hassen Khemiri. Foto: Albert Bonniers förlag & TT

”Pappaklausulen” av Jonas Hassen Khemiri (2)

Albert Bonniers förlag

Prosa

När en son också blir en far, vill han förändra relationen till sin egen pappa, förhandla om ”pappaklausulen”. Men går det?

”Den roman som Jonas Hassen Khemiri skrivit är ett lågmält uppror, en försynt frigörelseprocess och ett ömsint försvar för att försöka fortsätta vara en familj”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

”Smart och enkel, och med en storhet gömd i detaljerna, i människomönstren som blottas, är "Pappaklausulen" Khemiris bästa roman – och dessutom en av litteraturårets klaraste höjdpunkter”, skriver Victor Malm i Expressen.

Också DN, Aftonbladet, Sveriges radio och UNT ger positiva recensioner.

Annons
Annons

Ninni Holmqvist.

Foto: Natur och Kultur Bild 1 av 1

20 / 21

1. Uppgörelse med incest i barndomen

Ninni Holmqvist.
Ninni Holmqvist. Foto: Natur och Kultur

”Arv och miljö” av Vigdis Hjorth (1)

Natur och Kultur

Översättning av Ninni Holmqvist

Prosa

Vem blev älskad och vem blev utsatt som barn? En arvstvist mellan fyra syskon sätter igång en rörelse och ett avtäckande av hemligheter, i denna i Norge omstridd roman.

”Det är den sortens text som lämnar mig med känslan att det var precis så här den måste skrivas, med det här språket, i den här formen”, skriver Kristina Sandberg i SvD.

”Det Hjort visar så övertygande i sina djupborrande omtagningar är att offer för sexualbrott inte i första hand behöver hämnd eller förklaring (finns det någon?), utan ett samhälleligt erkännande av den själsliga skadan, personlig upprättelse, medkänsla”, skriver Pia Bergström i Aftonbladet.

Även DN:s, Expressens och Sveriges radios kritiker hyllar boken.

Annons
Annons

21 / 21

Kepler inte med på listan

”Lazarus” av Lars Kepler

Albert Bonniers förlag

Prosa

Boken sålde bäst av alla böcker men har inte recenserats av SvD, DN, Aftonbladet, Expressen eller Sveriges radio och kan därför inte komma med på listan.

SvD:s Sam Sundberg skrev om en tidigare bok i serien, ”Sandmannen”, att eftersmaken är ”den beska förnimmelsen av att författarna förolämpar läsarens intelligens”.

Annons
Annons
Annons
Annons