Annons

Nya bråket runt Trump: Förnekar antalet döda

Samtidigt som orkanen Florence piskar USA:s östkust stormar det kring president Trumps tweet i torsdags om orkanen Maria, som drabbade Puerto Rico för ett år sedan. Presidenten förnekar en ny uppskattning om att nära 3 000 dog i den katastrofen.

Under strecket
Publicerad

President Trump pratar om förberedelserna inför orkanen Florence som just nu drabbar USA:s östkust.

Foto: Susan Walsh/APBild 1 av 1

President Trump pratar om förberedelserna inför orkanen Florence som just nu drabbar USA:s östkust.

Foto: Susan Walsh/APBild 1 av 1
President Trump pratar om förberedelserna inför orkanen Florence som just nu drabbar USA:s östkust.
President Trump pratar om förberedelserna inför orkanen Florence som just nu drabbar USA:s östkust. Foto: Susan Walsh/AP

Orkanen Maria orsakade stor förödelse i Puerto Rico i september 2017. Puerto Rico är amerikansk mark och invånarna är amerikanska medborgare men ön är ingen delstat. Trump besökte Puerto Rico strax efter Maria, som orsakade strömavbrott och kollaps för sjukvård, vattensystem och infrastruktur. Stora delar av ön var strömlös i månader efter katastrofen.

I det strömlösa kaoset som rådde var myndigheternas fokus på att få fram rent vatten och sjukvård, snarare än att räkna dödsoffer. Vid tiden för president Trumps besök för runt ett år sedan var den officiella siffran över antal döda några få tiotals personer.

Tidigare i år beställde Puerto Ricos regering dock en granskning för att få en officiell siffra fastställd. Enligt den omkom nära 3 000 personer direkt och indirekt av orkanen Maria.

Annons
Annons

Undersökningen gjordes av forskare vid George Washington University i Washington DC och bygger på statistiska beräkningar, inte på ett konkret antal dödsattester. Siffran på 2 975 dödsoffer accepterades dock av Puerto Ricos regering i augusti som den mest korrekta hittills.

Men i torsdags, samtidigt som USA förberedde sig för orkanen Florence, så slog president Trump tillbaka mot beräkningen och kallade den för en överdrift av demokrater i syfte att misskreditera honom.

”3 000 personer dog inte i de två orkaner som drabbade Puerto Rico,” skrev Trump på Twitter. Han fortsatte med att upprevideringen av antalet dödsoffer ”gjordes av Demokrater för att få mig att framstå i så dålig dager som möjligt”.

Även Republikaner reagerar nu upprört över att Trump sprider vad många beskriver som en konspirationsteori för att förbättra bilden av sig själv och den amerikanska statens vida kritiserade hantering av katastrofen i Puerto Rico i fjol. Ön kämpar fortfarande med konsekvenserna.

Annons
Annons

Den republikanska talmannen i representanthuset, Paul Ryan, avfärdar Trumps påstående om överdrivna dödssiffror.

– De är bara fakta om vad som händer. De är egentligen ingens fel, säger Ryan enligt Fox News.

Enligt forskarnas uppskattning dog 1 300 personer enbart under de två månaderna direkt efter Maria, med ytterligare dödsoffer senare.

I Florida, där många har puertoricansk bakgrund, tar den republikanska guvernören Rick Scott också avstånd från presidentens version.

”Jag håller inte med @POTUS”, twittrar Scott och refererar till presidentens officiella Twitterkonto. ”Jag har varit sju gånger i Puerto Rico och såg förödelsen med egna ögon. Varje förlust av liv är tragisk”, twittrar Scott.

Alan Levine, en annan Floridarepublikan, skriver ”Mr President. HÅLL KÄFTEN. Varje dödsfall, vare sig det är ett eller 3000, är en tragedi.”

Trump får stöd av högerpopulistiska sajter som Breitbart News, som i en artikel backar upp presidentens påstående om demokratisk manipulation av siffrorna.

Bråket kommer med bara några veckor kvar till kongressvalet i början av november, där Republikanerna kämpar för att särskilt behålla kontrollen av representanthuset. Efter orkanen Maria för ett år sedan har många puertoricaner flyttat till särskilt Florida, rapporterar New York Times, där de numera har rätt att rösta i valet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons