Annons

Anna Ehn:Nya budskapet – även en vinnare har ångest

Jenny Rissveds efter sin lyckade comeback i SM i mountainbike 2018.
Jenny Rissveds efter sin lyckade comeback i SM i mountainbike 2018. Foto: Robert Henriksson/TT
Under strecket
Publicerad

Jenny Rissveds under SM-guldloppet i XCO i Östersund.

Foto: Robert Henriksson/TT Bild 1 av 1

Jenny Rissveds under SM-guldloppet i XCO i Östersund.

Foto: Robert Henriksson/TT Bild 1 av 1

Det är svårt att inte bli tagen av cyklisten Jenny Rissveds historia.

Först vann hon ett otippat olympiskt guld i Rio de Janeiro. Den kämpainsatsen slog knock – vilken fighting spirit. Men sedan försvann hon från tävlingsarenan, det visade sig att hon led av depression och ätstörningar.

Och framförallt detta berör: hur hon vågade vara öppen med sin ångest, trots skammen hon kände. Det är ju så fel att hetsäta när man förväntas vara en vrålstark vinnare, med total kontroll över kropp och psyke.

Jenny Rissveds är inte ensam om att blotta sin svärta. De senaste åren har ett antal idrottsstjärnor trätt fram, och utmanat elitidrottens stigma runt att visa sig sårbar.

Jenny Rissveds under SM-guldloppet i XCO i Östersund.
Jenny Rissveds under SM-guldloppet i XCO i Östersund. Foto: Robert Henriksson/TT

Ett ytterligare exempel är friidrottaren Irene Ekelund, som i sviterna av en skada utvecklade en svår depression och accelererande tvångstankar. Pressen runt henne blev så stor, hon var ju supertalangen som skulle vinna OS. I stället tog mörkret över.

Annons
Annons

Också hon har valt att säga som det är. Eller som hon själv uttrycker det, valt att ”visa hela sig”. För livet är inte perfekt. Inte ens på toppen, eller kanske särskilt inte där.

Myten av elitidrottaren som en särskilt stark individ, en oövervinnerlig krigare, lever kvar.

Artikelserien ”Den sköra elitidrottaren” tar spjärn i den spirande öppenheten runt psykisk ohälsa, också på elitnivå. Ni kommer att få möta aktiva idrottare, men även idrottsforskare, psykologer och elever på elitidrottsgymnasium. Alla med tankar om vad elitidrotten ger, men också vad den kräver. Vilket pris tystnaden runt psykisk ohälsa har, och vad det kostar att blotta sig.

Myten av elitidrottaren som en särskilt stark individ, en oövervinnerlig krigare, lever kvar. Att vara sårbar är inom många idrotter förbjudet, ett stigma associerat med missade chanser och förstörd karriär. Med följden att man inte söker hjälp, utan lider i det tysta.

Men nu finns den här andra rörelsen, som visar att bakom vinnarskallen finns en vanlig människa. Att också en vinnare har ångest.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons