Annons

Birgitta Forsberg:Nya chefen måste rensa upp i kretsen kring Bonnesen

Swedbanks förra vd Birgitte Bonnesen och nye vd Jens Henriksson.
Swedbanks förra vd Birgitte Bonnesen och nye vd Jens Henriksson. Foto: TT

De turas om att tillsätta varandra på fina poster, socialdemokraterna Göran Persson och Jens Henriksson. Som ny vd för Swedbank måste Jens Henriksson rensa upp i kretsen kring Birgitte Bonnesen – utan att rekrytera folk från rörelsen.

Under strecket
Publicerad

Så stod de där vid podiet på presskonferensen, slipslösa i ljusblå skjortor och mörka kostymer, nästan som karikatyrer av sig själva. Göran Persson bredbent med kavajen knäppt och det långsamma tal som får alla att spetsa öronen. Jens Henriksson vilande på ena benet, händerna bakom ryggen, kavajen uppknäppt. Den ena stadig, den andra slängig.

Göran Persson berättade om då han, som finansminister, rekryterade Jens Henriksson till finansdepartementet 1994. I våras var det Jens Henrikssons tur att – i egenskap av ledamot i Swedbanks valberedning – rekrytera Göran Persson, till ordförandeposten i Swedbank. Och nu, några månader senare, har Göran Persson tillsatt Jens Henriksson som vd för Swedbank.

Om inte posterna var så tunga och situationen så allvarlig, vore kletigheten nästan komisk. Socialdemokraten Göran Persson kunde alltså inte få någon annan än en gammal partivän att ta jobbet. Nu ska två S-märkta individer som inte kan så mycket om bank leda Swedbank. Därtill, med Jens Henrikssons ord, i ett ”krisläge”.

Annons
Annons

Förra gången banken var i kris, då den var ytterst nära att gå under i finanskrisen 2008–2009, rekryterade styrelsen Michael Wolf. Likheterna mellan Henriksson och Wolf är flera. Båda är lite slängiga, båda är gudabenådade kommunikatörer och båda har fattat att det gäller att lyfta fram Swedbanks rötter som gammal sparbank.

På presskonferensen nämnde Jens Henriksson Swedbanks ursprung och att banken sedan 1820 byggt ”det hållbara samhället”.

Skillnaden är att Michael Wolf tidigare hade jobbat 13 år på SEB. Medan Jens Henriksson har jobbat tre månader, som chef för bankrelationer, på Swedbank. Michael Wolf kunde alltså bank. Det kan inte Jens Henriksson.

Själv betonar Jens Henriksson att han har sett bankerna när han var vd för Stockholmsbörsen, när han jobbade på finansdepartementet och när han var på Internationella valutafonden, IMF. På IMF fick han hantera två länder vars bankkriser fått dem att hamna under isen, Lettland och Island.

Jens Henriksson åker fortfarande varje år till ett möte på IMF i Washington där han träffar ett antal potentater från hela världen. Att han har så goda kontakter i Washington kan hjälpa honom att förhandla med de amerikanska myndigheter som granskar Swedbanks misstänkta penningtvätt. Det är det allvarligaste hotet mot banken just nu.

USA tvingade den lettiska banken ABLV att stänga 2018 efter misstankar om penningtvätt, genom att förbjuda banken att handla med dollar. Det går troligen inte lika illa för Swedbank, men banken riskerar dryga böter.

Men om amerikanska myndigheters granskning teg både Göran Persson och Jens Henriksson på presskonferensen.

Annons
Annons

Jens Henriksson ville inte ens säga när han skulle börja på Swedbank, trots att han redan slutat på Folksam. Göran Persson sa dock, enligt uppgift, på ett personalmöte på torsdagsmorgonen att Jens Henriksson börjar den 1 oktober.

Efter hård kritik för sin passivitet som representant för Swedbanks näst största ägare, Folksam, i valberedningen måste Jens Henriksson då rivstarta.

Betänk att Jens Henriksson stöttade sin partikamrat Anders Sundström, Swedbanks tidigare ordförande, i det längsta. Att han stöttade Swedbanks före detta vd Birgitte Bonnesen genom hela kommunikationshaveriet runt den misstänkta penningtvätten, tills det inte gick längre. Att han stöttade den tidigare ordföranden Lars Idermark – en av rörelsens män – och gav hela styrelsen ansvarsfrihet på stämman.

Allt detta ger bilden av att Jens Henriksson är för sen på bollen och tar för stor hänsyn till folk inom rörelsen. Den bilden ändrades inte under torsdagen eftersom finansdirektör Anders Karlsson, som är tillförordnad vd, får vara kvar som finansdirektör. Trots att Anders Karlsson, då han var riskchef, var ansvarig för alla de risker banken utsatte sig för – även risken för penningtvätt.

Betänk också att Swedbank Robur förvaltar en stor del av Folksams tillgångar. Vems intressen kommer Jens Henriksson att försvara?

I det essentiella arbetet med att återskapa förtroendet för Swedbank måste Jens Henriksson städa upp i kretsen runt Birgitte Bonnesen och lyfta bort dem som blundade för den misstänkta penningtvätten. Och i den processen bör han passa sig för att tillsätta personer från rörelsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons