Annons

Nya EU-böter för Google

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Arkivbild.
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Arkivbild. Foto: Francisco Seco/AP/TT

EU-kommissionen utdelar ett nytt, hårt slag mot den amerikanska it-jätten Google. Efter jätteböter både 2017 och 2018 kräver kommissionen nu Google på ytterligare nästan 16 miljarder kronor.

TT
Publicerad
EU vill ha ytterligare böter från Google. Arkivbild.
EU vill ha ytterligare böter från Google. Arkivbild. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Enligt det senaste beslutet har Google missbrukat sin dominerande ställning på marknaden för sökordsannonsering, och därmed brutit mot EU:s konkurrenslagstiftning. Därför kräver EU-kommissionen att Google betalar ytterligare 1,49 miljarder euro i böter.

I ett uttalande säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager att Google har "cementerat" sin dominerande ställning och skyddat sig mot konkurrens genom att lägga in konkurrensbegränsande klausuler i kontrakt med företag som driver webbsajter. Dessa klausuler har hindrat Googles konkurrenter från att annonsera på sidorna, enligt Vestager.

Det olagliga beteendet har pågått i mer än tio år, enligt kommissionen. Vestager påpekar att Googles åtgärder inte bara har slagit mot rivaliserande företag – utan även mot konsumenterna, som hade kunnat gynnas av konkurrens på området.

Annons

Beslutet gäller Googles annonseringssystem Adsense.

Tidigare har EU-kommissionen, i två liknande ärenden, utdömt böter på sammanlagt 6,8 miljarder euro, omkring 71 miljarder kronor, för Google. I juni 2017 fann kommissionen att Google har missbrukat sin dominerande ställning på marknaden för sökmotorer, genom att i sin söktjänst gynna den egna e-handelstjänsten. Det andra beslutet, i juli 2018, gällde otillbörligt gynnande av Googles sökmotor i mobiloperativsystemet Android.

Kent Walker, vice vd med ansvar för Googles globala affärer, säger till Reuters att bolaget har vidtagit, och kommer att vidta, en rad åtgärder till följd av EU-kommissionens synpunkter. Han kommenterade dock inte specifikt den senaste, utdömda jätteboten.

Annons
Annons

EU vill ha ytterligare böter från Google. Arkivbild.

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons