Annons
Kommentar

Inger Atterstam:Nya hysterin kring mässlingen helt omotiverad

Det alla som vet något vet är att Sverige toppar vaccineringslistorna i världen, skriver Inger Attestam.
Det alla som vet något vet är att Sverige toppar vaccineringslistorna i världen, skriver Inger Attestam. Foto: Fredrik Persson/TT

Det faktum att tre vuxna och sju barn (varav vissa syskon) i Stockholms norra förorter insjuknat i mässling har på nytt dragit igång en massmedial hysteri hos vissa och inte minst i sociala medier. Helt omotiverat. Sverige är världsbäst på att vaccinera. Varför denna oro?

Under strecket
Publicerad

Sveriges risker att drabbas av mässlingsepidemi är minst sagt minimala. Det spelar ingen roll att ett antal sporadiska sjukfall dyker upp, vilket det gör då och då. Som nu de första månaderna under 2017.

Sju fall (fem barn i tvåårsåldern – vissa i samma familjer – och två vuxna) har konstaterats i norra Stockholm sedan januari 2017. Ett fenomen som fått rejäl uppmärksamhet i flera medier.

I realiteten handlar det om ett litet utbrott som inte ens kan kallas utbrott, knappast relevant för någonting och inte alls särskilt oväntat. Det demonstreras dessutom av berörda myndigheter. Den statliga Folkhälsomyndigheten nämner inte incidenten med ett ord på sin hemsida. Den närmast ansvariga myndigheten Smittskydd Stockholm har enbart lagt ut några kortare nyhetsmeddelanden.

Det alla som vet något vet är att Sverige toppar vaccineringslistorna i världen. Vi är osedvanligt duktiga på att vaccinera oss och våra barn, vi är utpräglat lojala mot samhället och mot krav från myndigheter att göra det ena eller det andra, och naturligtvis gör vi vad vi kan för att skydda våra barn.

Annons
Annons

97–98 procent av alla svenska barn vaccineras enligt det svenska vaccinationsprogrammet till exempel mot mässling vid 18 månaders ålder i den så kallade MPR-vaccineringen mot mässling, röda hund och påssjuka som infördes 1971. Det är en oerhört hög siffra och den har i princip bestått i decennier. Det är detta faktum som ger vårt skydd mot till exempel mässlingsepidemier.

Alltså kan ingen epidemi uppstå, åtminstone inte i Sverige.

De personer som återstår för att kunna smittas av mässlingsviruset är bebisar under 18 månader (som ännu inte vaccinerats) och ovaccinerade vuxna som inte smittats ”naturligt ” av mässling som barn. Det är inte särskilt många, och börjar ett virus spridas har 98 av 100 ett vaccinskydd och kan inte smittas.

Alltså kan ingen epidemi uppstå, åtminstone inte i Sverige.

Just mässlingsvaccineringen hamnade i centrum för vaccinkritiken för i dag över tjugo år sedan när den brittiske läkaren Andrew Wakefield i en mycket uppmärksammad artikel i medicintidskriften The Lancet påstod sig visa att just mässlingvaccinet ökade risken för autism.

Det blev en veritabel bomb i vaccinvärlden, men efter flera års utredande spolades Wakefield och hans idéer totalt så grymt som bara kan ske i forskningsvärlden. Hans titlar togs ifrån honom och hans studier dömdes ut som fusk.

Ändå spökar Wakefield fortfarande i den djupt splittrade och känslomässigt styrda vaccindebatten. Kärnan bland dem som kallas vaccinskeptiker – en på många sätt hårdför sektliknande internationell organisation med centrum i USA – predikar via hemsidor och på andra delar av nätet fortfarande Wakefields budskap.

Men det som ofta förtigs är att drivkraften för många av aktivisterna är den olösta frågan om autism. Kritikerna är ofta anhöriga till autistiska barn och de tycker sig ha fått en förklaring till sina barns tragedi som ingen annan givit och som alla förnekar.

Wakefield och hans nu så gamla larm är samtidigt också ett argument för dem som fajtas mot vaccinskeptikerna. De överdriver Wakefields betydelse i Sverige. Vi har fortsatt att vaccinera oss.

Dagens mässlingslarm har i dagarna till exempel fått ledande stockholmska liberaler att föreslå att barn som inte vaccineras med MPR-vaccinet inte ska få börja i förskolan.

2015 motionerade moderaten Sofia Arkelsten om att vaccineringar bör vara obligatoriska för alla utan närmare detaljer om hur detta tvång skulle genomföras.

Mässling är sålunda ingen större orsak till oro, likaså är risken för att vi inte ska vaccinera våra barn  i framtiden knappast realistisk.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons