Annons

Nya källor: Ryssrapporten om Donald Trump är nära

Ryssutredningen som hänger över Trumps huvud väntas bli klar i nästa vecka. Eller också inte. Amerikanska medier tävlar nu i att försöka lista ut när den ödesmättade rapporten lämnas in till justitiedepartementet. Vad den innehåller vet ingen – men klart är att den inte innebär slutet på presidentens juridiska bekymmer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den särskilda åklagaren Robert Mueller har utrett om Donald Trumps valkampanj har några kopplingar till Ryssland.

Foto: APBild 1 av 3

USA:s justitieminister Willam Barr.

Foto: Andrew Harnik / APBild 2 av 3

Trumps tidigare advokat Michael Cohen.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / APBild 3 av 3

Den särskilda åklagaren Robert Mueller har utrett om Donald Trumps valkampanj har några kopplingar till Ryssland.

Foto: APBild 1 av 1
Den särskilda åklagaren Robert Mueller har utrett om Donald Trumps valkampanj har några kopplingar till Ryssland.
Den särskilda åklagaren Robert Mueller har utrett om Donald Trumps valkampanj har några kopplingar till Ryssland. Foto: AP

NEW YORK. I månader nu har rapporter kommit om att den särskilda åklagaren Robert Muellers utredning om rysk valmanipulation snart är klar. Alla har de varit fel – utredningen om huruvida Donald Trumps kampanj samarbetade med ryssar för att vinna valet pågår alltjämnt.

I augusti 2018 twittrade president Trumps advokat Rudy Giuliani om att Mueller borde skicka in sin utredning i god tid före kongressvalet i november för att inte riskera påverka valresultatet. Möjligen hörsammade Mueller det tipset, men inte genom att avrunda sin mastodontgranskning utan genom att låta den rulla vidare.

Men efter 20 månader av förhör, åtal, gryningsräder och Twitterbråk hörs nu återigen signaler om att utredningen är i sitt slutskede. Uppgifterna kommer från anonyma källor i justitiedepartementet och pekar på att den nyligen installerade justitieministern William Barr gör sig redo att ta emot Muellers utredning.

Annons
Annons

USA:s justitieminister Willam Barr.

Foto: Andrew Harnik / APBild 1 av 1

CNN, Washington Post med flera skrev med hänvisning till anonyma källor att rapporten kan bli klar nästa vecka, eller ”inom några dagar”. Det skulle i så fall riskera att dra uppmärksamheten från Trumps andra toppmöte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, som inleds i Vietnam på onsdag.

På fredagen dementerade dock justitiedepartementet att det väntar sig någon Mueller-rapport den veckan. Och vissa juridiska experter tror att den särskilda åklagaren ännu har flera veckors arbete kvar.

– Vissa saker kan inte avslutas riktigt än, säger en tidigare åklagare och numera juridisk kommentator, Seth Abramson, till Washington Post.

Oavsett när rapporten kommer är bråket redan igång sedan länge om vad som ska ske med den.

Den som beslutar det är William Barr, som nominerades av Trump sedan den tidigare justitieministern Jeff Sessions fått sparken i november. Barr röstades igenom av senaten i början av året och inleder jobbet med att hantera den synnerligen heta potatisen kring en federal utredning som potentiellt sett kan hota USA:s president.

USA:s justitieminister Willam Barr.
USA:s justitieminister Willam Barr. Foto: Andrew Harnik / AP

Men det beror på vad rapporten faktiskt innehåller. Och det verkar ingen utanför Robert Muellers krets av åklagare och utredare veta. Ett Washington som alltid läcker som ett såll har förundrats över att så lite faktiskt är känt om den mest högpotenta granskningen på decennier.

Annons
Annons

Trumps tidigare advokat Michael Cohen.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / APBild 1 av 1

Klart är att en rad personer i kretsen kring Trump hade möten med ryssar före och i anslutning till presidentvalet i november 2016. Flera personer har åtalats och erkänt brott, bland dem Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort som hotas av över 20 års fängelse.

De brotten har dock inget direkt med rysk valmanipulation att göra. Och det är oklart om det finns några bevis alls om att Trump personligen kände till och godkände rysk hjälp för att vinna mot Hillary Clinton.

Däremot är det troligt är att åtminstone Muellers huvudsakliga slutsatser blir offentliga på ena eller andra sättet strax efter att Barr tagit emot dem. Justitieministern är skyldig att redovisa ett sammandrag för kongressen, där demokrater står redo att använda all sin makt till att få dem offentligjorda.

Bortom tvivel är även att Trumps juridiska bekymmer inte väntas vara över bara för att Mueller sätter punkt. Flera andra utredningar pågår som på olika sätt berör presidenten och hans närmaste krets. En sådan drivs av åklagare i New York, som fått Trumps tidigare advokat Michael Cohen att vända sig emot sin forna klient. Det var Cohen som bland annat arrangerade betalningar av så kallade ”hush money” till kvinnor som påstår att de haft sexuella relationer med Trump, vilket han nekar till.

Trumps tidigare advokat Michael Cohen.
Trumps tidigare advokat Michael Cohen. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Åklagarna anser att det kan vara ett brott mot USA:s lagar om kampanjfinansiering, eftersom syftet med de hemliga betalningarna var att stoppa för Trump skadlig information från att bli offentlig inför valet. Cohen har även lämnat ”ny information” till åklagarna om Trumps familjeföretag i fastighetsbranschen, rapporterar New York Times.

Cohen, som också erkänt en rad olika brott, ska förhöras inför öppna dörrar i kongressen under nästa vecka. Det väntas bli en nyhetshändelse som tar fokus från Trumps möte med Kim helt på egna meriter, oavsett om Robert Mueller även skickar in sin slutrapport samtidigt eller inte.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons