Annons

Nya kommissionen sågas: ”fascistoid och grotesk”

Giuseppe Conte och Ursula von der Leyen.
Giuseppe Conte och Ursula von der Leyen. Foto: Francisco Seco/AP

Ursula von der Leyen och hennes nya EU-kommission anklagas för att anamma en grotesk och fascistoid retorik, genom att ge en kommissionär uppdraget att ”skydda den europeiska livsstilen”.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Victor Orban.

Foto: Szilard Koszticsak/APBild 1 av 1

BRYSSEL. När de nya EU-kommissionärerna tillträder i vinter får greken Margaritis Schinas, som idag är huvudtalesman för EU-kommissionen och en veteran i Brysselmaskineriet, en helt ny titel i EU-sammanhang. Hans officiella uppdrag blir att ”skydda den europeiska livsstilen”.

Schinas ska vara gruppchef för en handfull andra kommissionärer, bland annat svenska Ylva Johansson (S), med det övergripande ansvaret för exempelvis migrationspolitiken. Och det är därför som hans nya titel har väckt starka känslor.

Kritikerna menar att jobbtiteln är ”orwellianskt nyspråk” för påståendet att migranter – läs: muslimer – utgör ett hot mot européers sätt att leva.

– Det här ser ut som ett sätt att slå tillbaka mot den ökande fascismen – genom att själv anamma dess fascistoida och splittrande retorik, sade den brittiska EU-parlamentarikern Molly Scott Cato upprört till journalister i Bryssel efter att Ursula von der Leyen, den tyska kristdemokraten som blir EU-kommissionens ordförande, på tisdagen presenterade de nya kommissionärernas olika uppdrag.

Annons
Annons

Victor Orban.

Foto: Szilard Koszticsak/APBild 1 av 1

– Tanken att européer behöver skyddas från andra kulturer är grotesk, deklarerade den nederländska liberalen Sophia in’t Veld.

Den franske EU-parlamentarikern Damien Careme från de gröna, kallade det nya jobbet avskyvärt:

– Det ser fint ut till en början, men när man inser att han får ansvaret för migration och säkerhetsfrågor så blir det (uppdraget) fullkomligt motbjudande, säger Careme.

Även svenska politiker stämmer in i kritikerkören mot den nya portföljen:

– Det är helt uppenbart att detta är en eftergift för ytterhögern; man bekräftar deras livssyn om att det kommer främmande människor hit och förstör ”vår” kultur, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) om det nya kommissionärsuppdraget.

– Sedan får man ju se vad jobbet innebär rent konkret: vad ska han göra då, för att skydda denna ”livsstil” – ska han kanske öppna fler europeiska museer? resonerar Federley.

Federleys partikollega i Bryssel, EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani, har själv rötter i Irak. Som icke-etnisk europé kände hon sig lättad i våras när Ursula von der Leyen under en utfrågning i EU-parlamentet sade att hon var nöjd med att partierna på den yttersta högerkanten inte ville ge henne jobbet som EU-kommissionsordförande.

Men när det nya kommissionsjobbet presenterades i veckan blev hon besviken:

– När jag hörde rubriken (på det nya jobbet) så var det som ett slag i ansiktet, säger Al-Sahlani.

Victor Orban.
Victor Orban. Foto: Szilard Koszticsak/AP
Annons
Annons

På senare år är det framför allt ett par länder och ett par framträdande europeiska politiker som velat lyfta fram vad de ser som en allmän, ”europeisk” identitet: att vara kristen.

Ungerns ledare Viktor Orbán och hans parti Fidesz framhävern exempelvis gärna EU:s specifikt kristna identitet i sina tal – tal som har udden riktad mot migranter från muslimska länder. I EU-sammanhang tillhör Fidesz samma politiska familj (EPP) som moderater och kristdemokrater från hela Europa, inte minst de tyska kristdemokrater som Ursula von der Leyen tillhör.

Flera EPP-politiker delar Orbáns antimuslimska åsikter och hans fixering vid ett kristet Europa. Ursula von der Leyens partikamrat och konkurrent om jobbet som EU-kommissionsordförande i våras, Manfred Weber, skrev i valkampanjens hetta i våras på sociala medier: ”Om vi vill försvara vår livsstil måste vi definiera oss. Europa behöver en debatt om identitet och den dominerande kulturen”, mot en bakgrund med en bild på ett altare och ett krucifix i en kyrka.

Hans uttalande tolkades som ett försök att blidka stormen kring Viktor Orbáns invandringsretorik, just för att Fidesz ingår i EPP jämte Webers egna parti.

På onsdagskvällen kom uppgifter från EU-kommissionen om att Ursula von der Leyen har tagit till sig kritiken och ska överväga om jobbtiteln ska vara kvar eller inte. Den nya EU-kommissionärerna kan tillträda först efter att de förhörts och godkänts av EU-parlamentet – troligtvis i början av november.

Von der Leyen löper risken att EU-parlamentarikerna vägrar att godkänna hennes kommission om hon inte ändrar Margaritis Schinas arbetsbeskrivning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons