Annons

Nya kulturborgarrådet: ”Jag vill bryta muren”

Privata bibliotek och fler musikscener – det kan bli verklighet i Stockholm om stadens nya kultur- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo (C) får råda.

– Jag vill bryta muren mellan kommersiell kultur och finkultur, säger han till SvD.

Under strecket
Publicerad

Jonas Naddebo är ensam i Sverige om sitt efternamn, som han har tagit efter en släktgård i Västmanland. Han bor i Vasastan i Stockholm med sin sambo.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Jonas Naddebo är ensam i Sverige om sitt efternamn, som han har tagit efter en släktgård i Västmanland. Han bor i Vasastan i Stockholm med sin sambo.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Jonas Naddebo är ensam i Sverige om sitt efternamn, som han har tagit efter en släktgård i Västmanland. Han bor i Vasastan i Stockholm med sin sambo.
Jonas Naddebo är ensam i Sverige om sitt efternamn, som han har tagit efter en släktgård i Västmanland. Han bor i Vasastan i Stockholm med sin sambo. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Sedan den 15 oktober är den 38 år gamla Jonas Naddebo (C) nytt kulturborgarråd och stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad, där ett blågrönt samarbete nu har tagit över styret. Han är ett oprövat namn inom kulturpolitiken i Stockholm. Han kommer från en karriär på byggföretaget Skanska, som han säger har utvecklat hans engagemang för social hållbarhet.

– Jag ser det som en fördel att jag har branschens erfarenheter med mig i in arbetet.

Jonas Naddebo pratar mycket och entusiastiskt – men försiktigt, är noga med att inte trampa fel. Han har varit engagerad i folkbildningen och har i åtta år suttit i studieförbundet Vuxenskolans styrelse där han arbetat med amatörkultur och funktionsnedsattas rätt till kultur.

– Jag vill bryta muren mellan kommersiell kultur och finkultur. Den kulturen som når många människor måste också uppskattas och visas intresse. Jag vill ha kultur med hög konstnärlig höjd, men också den banala kulturen.

Annons
Annons

En fråga som drivits av Centerpartiet i Stockholm är en ny bibliotekspolitik. Förslaget är att driften av bibliotek ska kunna övergå till personalgrupper eller privata företag.

– Det ska fortfarande vara fritt att låna böcker som idag. Jag har som ambition att se över biblioteken. Det är viktigt att lyfta på alla stenar och det är inte orimligt att det kan vara ett privat företag som driver ett bibliotek.

– Vi är inte överens om det i samarbetet, men för Centerpartiets del så kan jag säga att vi tittar på det. Vi vill få en utveckling i verksamheten. Det är ingen kritik mot våra bibliotek, men bara för att något varit på ett sätt i hundra år betyder inte det att det måste vara så i framtiden.

Om Nobelcenter berättar han att han vill söka en ny plats för bygget, som han menar att Stockholm behöver.

– Nu har vi kommit överens om att vi behöver hitta en ny placering för det. Nobel är ett jätteviktigt varumärke för Stockholm, den chansen kan man så att säga inte missa.

Idag avsätter byggföretag en procent av byggnadskostnaderna vid nybyggen för konstnärlig utsmyckning. Det har kritiserats av Centerpartiet som menar att summan skulle kunna gå till en fond som finansierar konstförslag från stadens medborgare.

– Vi har en tanke om att det skulle kunna vara en fond för våra stockholmare. Ibland kan den här en procents-regeln leda till väldigt konstiga beslut. Vi vill att man som medborgare ska kunna komma med förslag på det som påverkar ens närmiljö allra mest. Det handlar om att öronmärka resurser till konst och miljöfrågor.

Annons
Annons

Nobel är ett jätteviktigt varumärke för Stockholm, den chansen kan man så att säga inte missa.

Fler musikscener i Stockholm är ett annat förslag Centerpartiet har drivit. En av dessa scener föreslås vara Stadshusets innergård Borgargården.

– Det har tolkats som om vi skulle vilja ha rockkonserter där flera gånger i veckan. Vi tänker oss snarare en symfonikorkester, uppställd på trappen.

– En livescen på Borgargården är ingenting vi har diskuterat på detaljnivå, men om man förklarar vad man menar så är det inte en så tokig idé egentligen.

Centerpartiet har föreslagit en kulturskolepeng, och en kulturpeng för samtliga stockholmare upp till 18 år.

Kulturpeng och kulturskolepeng är två olika koncept och det vi kommit överens om är att utreda en kulturpeng som ska gå till förskolor och skolor, för att barn och unga får tillgång till kultur via skolan. Vi vill säkerställa att det inte bara blir en del av skolans budget utan att det faktiskt går till kulturen.

En fråga som delar det blågröna styret är finansieringen av Kulturhuset Stadsteatern.

Centerpartiet i Stockholm presenterade i sin skuggbudget för 2018 ett mål om att teatern på sikt ska bli ”oberoende av koncernbidrag genom ökade intäkter och breddad finansiering”.

Jonas Naddebo vill i dagsläget inte ge besked om hur han förhåller sig i frågan.

– Jag känner att jag skulle vilja lyssna in verksamheten och lyssna in styrelsen innan jag uttalar mig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons