Annons

Nya larmet: Miljontals kan insjukna

En varmare värld blir en sjukare värld. Risken är stor att människors hälsa försämras när sjukdomar flammar upp till följd av klimatförändringarna. Det varnar WHO samtidigt som FN:s klimatmöte i New York pågår.

Under strecket
Publicerad

Ett barn vaccineras mot malaria i Homa Bay, Kenya.

Foto: Joseph Odour/AP Bild 1 av 1

Ett barn vaccineras mot malaria i Homa Bay, Kenya.

Foto: Joseph Odour/AP Bild 1 av 1
Ett barn vaccineras mot malaria i Homa Bay, Kenya.
Ett barn vaccineras mot malaria i Homa Bay, Kenya. Foto: Joseph Odour/AP

KIGALI Världen står inför nya sjukdomshot och sämre hälsa när klimatet förändras och jorden blir varmare. Klimatförändringarna tros leda till 250 000 dödsfall varje år 2040, enligt en studie av Världshälsoorganisationen.

Dels väntas dödligheten öka i samband med värmeböljor, översvämningar och ökade luftföroreningar. Men flera väntas också dö av insektsburna sjukdomar – främst malaria och denguefeber som varit på väg att minska eller till och med utrotas i vissa länder.

Om temperaturen ökar med två-tre grader tros 3-5 procent fler människor i världen drabbas av malaria, enligt WHO. Det betyder flera hundramiljoner människor. Dessutom tros malariasäsongen i många länder som redan har malaria förlängas när det blir varmare och mer nederbörd. Redan nu har detta konstaterats, uppger WHO.

Annons
Annons

Även antalet fall av afrikanska sömnsjukan befaras öka med en varmare värld liksom gula febern. Och å andra sidan tros West Nile-viruset som sprids med myggor mellan djur och människa, öka när torrperioderna blir längre, enligt forskarna. Mer extremväder befaras också öka otäcka sjukdomar som schistosomiasis eller snäckfeber som orsakas av en besvärlig plattmask, flodblindhet som också orsakas av en parasitisk mask samt tuberkulos.

Högre temperaturer, mildare vintrar och våtare somrar kan även göra att sjukdomsbärande fästingar trivs och förökas, enligt WHO. De kan bära med sig sjukdomar som borrelia.

Även kolera befaras öka när det blir längre torrperioder vilket kan leda till att människor utsätts för förorenat vatten. Likaså kan ökad nederbörd och översvämningar leda till att vattenburna sjukdomar ökar som diarrésjukdomar och dysenteri. WHO uppskattar att det kommer att finnas tio procent fler fall av diarrésjukdomar 2030 på grund av klimatförändringarna.

Å andra sidan är det möjligt man kan hindra omfattningen av dessa sjukdomsutbrott med mer kunskap om klimatförändringarna och hur de kan minskas. Det är också möjligt att man utvecklat bättre medicinsk behandling och läkemedel mot flera av dessa sjukdomar fram till 2040.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons